Stanovisko Junáka – svazu skautů a skautek ČR k projevům rasové nesnášenlivosti ve veřejném prostoru

čtvrtek 18. července 2013 ·

Junák – svaz skautů a skautek ČR je největší výchovnou organizací dětí a mladých lidí v České republice. Cílem skautingu je rozvoj mladých lidí a jejich charakterů, aby se stali platnými členy společnosti a pomáhali k jejímu rozvoji. S vědomím zodpovědnosti za stav svobodné občanské společnosti jednoznačně odsuzujeme projevy rasizmu ve veřejném prostoru, které jsou opakovaně a s narůstající intenzitou přítomny v naší společnosti.


Nechceme nečinně přihlížet tomu, jak extremisté do různých míst v České republice opakovaně svolávají protestní shromáždění, na nichž zaznívají nenávistná hesla odsuzující celou skupinu obyvatel. Kolektivní obviňování těch, kteří se nacházejí v nelehké životní situaci, žádné problémy nevyřeší. Velká část Romů je přitom v České republice vystavena ztíženým podmínkám, již od dětského věku zažívají romská děvčata a chlapci každodenní odsouzení, nevraživé pohledy a různou míru diskriminace. Cestu pro zlepšení situace vidíme mimo jiné v regulaci hazardu, v kvalitě sociálních služeb, možnostech rekvalifikace či smysluplného trávení volného času pro děti a mladé lidi. Je potřeba dlouhodobého a rozhodného nasazení ze strany státní správy, samospráv i neziskových organizací.

Pochody extremistů do oblastí, které sami pokládají za problematické, situaci pouze zhoršují. Vedou k nálepkování jedné skupiny obyvatel, posilují stereotypní pohled nikoli na jednoho každého člověka s jeho silnými a slabými stránkami, ale na skupinu obyvatel vymezenou etnickým původem. Extremisté přitom používají nepřípustné paušalizování, které při setkání s racionálním úsudkem nemůže obstát. Znepokojuje nás, že se těmto projevům nesnášenlivosti nedostává jednoznačného a výrazného odsouzení ze strany reprezentantů politického života a že jim mlčky přihlíží nezanedbatelná část většinové společnosti.

Skautské oddíly jsou otevřené každému člověku, nabízejí bezpečné prostředí pro vzájemné soužití, pochopení a porozumění, netvoří bariéry věkové, sociální či rasové. Podporujeme různost a dialog a vedeme děti a mladé lidi k tomu, aby se dokázali ozvat ve chvíli, kdy se jim něco nelíbí a aby se aktivně zasazovali o změny ve svém okolí. Zároveň usilujeme o to, aby takové změny dokázali prosazovat s respektem k jedinečnosti každého člověka a formou dialogu, nikoli násilím. Jsme přesvědčeni, že se jedná o přístup vhodný nejen pro skautky a skauty.

Josef Výprachtický , starosta Junáka

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. července 2013 v 18:17  

"Velká část Romů je přitom v České republice vystavena ztíženým podmínkám, již od dětského věku zažívají romská děvčata a chlapci každodenní odsouzení, nevraživé pohledy a různou míru diskriminace."

A ještě musí chodit do školy...

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. července 2013 v 18:40  

Cílem skautingu je rozvoj mladých lidí a jejich charakterů

Kolik romčat ve svých oddílech aktuálně rozvíjíte, pane starosto?

Anonymní řekl(a)...
18. července 2013 v 23:32  

Pane starosto, je to evidentně o bohatství společnosti. Co můžete dělat v tomto rozkradeném a vykradeném státě? Přesvědčujte právě ty zbité, okradené, znásilněné,...

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 0:07  

Zase se děti zneužívají k politickým blábolům. Ty kreténe, který jsi tuhle iniciativu vymyslel, ukaž mi nějako svou skautskou skupinu, kde budeš mít romáčky. Pak se můžem o něčem bavit, ty cenová skupino...

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 9:48  

Romové musí udělat první krok - dokázat, že o pomoc (jinou, než dávky) opravdu stojí - a to masově, ne jedinec. Jinak je to marnost nad marnost.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 9:57  

Pokud by skautíci chtěli pomáhat s něčím reálným, mají 2 možnosti:
- pravidelně provádět úklid v okolí romských bydlišť

- v menších hlídkách, speciálně proškolených, hlídat každého policistu a právníka, který posuzuje nezákonné činy - aby tak činili nezaujatě k barvě pleti; v případě diskriminace jedněch či druhých povolat média a skandalizovat dotyčné jednání.

To by mělo lepší účinek než redukovat herny a hazard.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2013 v 10:11  

Z jisté nepřizpůsobivé menšiny jsou nyní nešťastní ve Francii, Holandsku a Belgii. Opravdu neví co s tímto specifickým problémem. Systém západní multikultury tam v souvislosti s touto menšinou zkolaboval.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.