Přečtěte si: Vzdělávání: Změna paradigmatu

neděle 23. června 2013 ·

Nepotřebujeme novou velkou reformu a změny zákonů. Potřebujeme zlepšit vyučování v každé škole, v každé třídě. A těch je zhruba 80 000, takže práce je dost. Vypadá to jako samozřejmost, ale spíš to má váhu nového paradigmatu. Shodují se v tom účastníci páteční konference o budoucnosti vzdělávání.


Z článku Michala Komárka v Literárky.cz vybíráme:

Kanadský nebo finský ředitel se ovšem od toho českého neliší pouze tím, že je schopen ocenit talentované pedagogy, má na své „tahounství“ také čas. Jeho hlavní úkoly jsou pedagogické, nikoli administrativní – na ty druhé má k ruce tajemníka a stará se o ně také zřizovatel. Ředitel se může věnovat „pedagogickému tahounství“ ve více než 50 % svého času. Což je poměr, o němž se českým ředitelům může jen zdát.


11 komentářů:

Daniel Janata řekl(a)...
23. června 2013 v 13:42  

Vypadá to všechno jednoduše. Tajemník, vice financí,... a bude vyřešeno. Nic ale autor nepíše o kvalitě. Kvalitě právě v případě, že na ni bude čas, prostor, at už na straně učitele nebo ředitele.
Pokud si představuji, že prostor, čas a peníze budou, nedokážu si představit, že bez jasného rámce kvality prace pedagoga někam dojdeme.
Tedy pokud chce autor článků říci A, je nutné dodat B. Samospásu v tom, ze bude, prostor, čas a peníze nehledejme:-) .

Daniel Janata řekl(a)...
23. června 2013 v 13:42  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 15:55  

Změna paradigmatu je už onen individuální přístup, znovu "objevený" i v přípravě Strategie 2020. Ačkoli se administrativní leadři připravované strategie dušují, že nepůjde o novou reformu, ale právě individuální přístup je zcela určitě změna paradigmatu, o které se pořád mluví a podmínky žádné, takže skutky ani nemohly nastat. Ono pedagogické tahounství už tady bylo (např. PAU) a ti, kdo táhli si na vlastní kůži zažili, jaké to je táhnout žáky proti nevůli a slepotě svých kolegů. Ani dnes to není lepší, na regionálních školách se najdou 1-3 učitelé, kteří to ještě vydrželi a neztratili inovační chutě a zbytek je ve slušné opozici, tudíž mají demokratický hlas většiny.
Onen bájný poměr 50:50 je sice perspektivní, ale MŠMT zatím říká, že jeho snaha po odbourání přebujelé administrativy je jen 10%. Mají zřizovatelé peníze na správce školních budov a na asistenty pedagogů? Vždyť školy jsou dodnes bez potřebných pomůcek a bez běžných peněz na rozvoj profesionality učitelů. Vybavené PC učebny zestárnou do 5 let, takže než se všichni učitelé naučí klikat na PC, budou nynější tablety pro děti jen vykopávkami.
Kvalita školy je pak úplně exoticky ordinální problém, neboť základní prvky socializace rodina, škola a církev "uklouzávají" na současných nehodnotách, neboť většinová společnost demokraticky dává najevo, že hodnoty nejsou zas tak hodnotné, (nevím, podle čeho chce resort nastavit profesionalitu) a je možné je evolučně = libovolně ohýbat do bezbřehých deviací, nezodpovědnosti, sexuálního harašení, mocichtivosti, a přestrojit je za konkurenceschopnost a na neposledním místě - za vypůjčené peníze, viz. EU.

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 20:10  

Ono je to moc hezké, ale když si to spočítáte, zjistíte, že škol v republice je kolem 8 - 10 tisíc a že to znamená na každé škole kromě ředitele ještě tajemníka (další osoba), který by musel dostat plat minimálně srovnatelný s ředitelem. V době, kdy nejsou peníze na základní věci (a to ani nemám na mysli platy), tak je to v podstatě jenom utopie.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. června 2013 v 23:58  

Nač hned měnit paradigma. Možná by pro začátek stačilo se na tu naši českou zkompetentňovačku podívat z trošku jiné strany.
Na konferenci byli téměř všichni, kteří v oblasti vzdělávání něco znamenají. Kromě pana Feřteka, i pánové Šteffl, Wagner, Hausenblas, Brdička, Sárközi...
Vždycky jsem si říkal, že ředitel školy musí být především výborný učitel, vizionář, který má nad to i organizační schopnosti a je ochoten svým kolegům poskytovat podporu v jejich práci. Vycházel jsem z toho, že je ze zákona odpovědný za to, co je smyslem existence školy. Ne její existence sama, ale kultivace dětí a mládeže.
Všechno ostaní má dělat stát, protože na to má onačejší prostředky a páky. Správa budov, peníze na vybavení a provoz, administrativa a tak. Nač stvářet tajemníky, když tu máme zřizovatele. Stát by měl umět vše zorganizovat třeba tím, že menším obcím umožní se sdružovat nebo se do toho sám vhodně vloží.
Měl jsem pocit, že v tomto duchu se i nesla diskuse a byly uváděny zkušenosti ze zahraničí. Třeba systematický výběr a dlouhodobá příprava budoucích ředitelů škol a tak.
Ono toho na konferenci zaznělo doopravdy hodně. Ještě mi to bublá v hlavě a musím si časem srovnat poznámky. Tím jsem chtěl nenápadně naznačit, že jsem tam byl taky.
Pokud se má něco měnit, pak je především nutné se vrátit ke kořenům. Tedy k povědomí, že školu tvoří učitel a jeho žáci, a všechno ostatní je právě a jen servis pro ně.

Anonymní řekl(a)...
24. června 2013 v 7:09  

Pane Pytlíku, dnes jste ve formě! "Na konferenci byli téměř všichni, kteří v oblasti vzdělávání něco znamenají. Kromě pana Feřteka, i pánové Šteffl, Wagner, Hausenblas, Brdička, Sárközi..." Tak brutální sarkasmus se Vám už dlouho nepovedl. Minimálně 3 jména u většiny lidí způsobují panické ataky; ono ale znamenat něco lze jistě i negativně...

Radek Sárközi řekl(a)...
24. června 2013 v 11:44  

Ve školství "něco znamenají" především ti lidé, kteří mají rozhodovací pravomoci. Tedy ministr, jeho náměstci a zřizovatelé. My ostatní můžeme nanejvýš říct svůj názor, který občas někdo i zveřejní... Konference byla přínosná. Především v okamžicích, kdy se hovořilo o promyšleném systému v Ontariu. V souvislosti s u nás panujícím chaosem je příjemné vědět, že to někde jinde funguje. A kam přesně se máme odstěhovat...

Anonymní řekl(a)...
24. června 2013 v 12:48  

Mnozi proziravi spoluobcane tam uz davno jsou a Kanadane se divi, jaktoze jim to v domovine moc neslo.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
24. června 2013 v 15:33  

Asi budu mimo téma. Ačkoliv nikoliv.
Nejsou peníze na /školní/ vzdělávání /asistenty, tajemniky/. Nejsou a nejsou, žádné /další/ finance. Na jiné vzdělávání /"mimoškolní"/ peníze jsou - budou - byly, nevím. Miliony. Možná vyhozenejch - proč ne, není to nic ojedinělého - páč možná školy nedostatečně vzdělávají - páč nemaj peníze - proto je potřeba dovzdělávávati /anebo žeby to bylo takto schválně: blbé školství, aby MOHLO být dovzděláváno z dobře placených pracovních pozic, aniž by tento druh vzdělávání byl podrobován testům a kontrolám kvality, úrovně/. Např. tady stačí kliknout na mapě - jednotlivé kraje - vyleze tabulka s projekty s příslušnou dotací. Mě málem trefil šlak - ale mám asi už nahlodanou odolnost. Jest to zde:
http://www.esfcr.cz/modules/projectcost/index.php
Mimochodem: souhlas s panem Old Pytlikem = poklad /na Stříbrném jezeře/.

obyčejná učitelka řekl(a)...
24. června 2013 v 23:12  

(To děláte dobře, že souhlasíte s Pytlíkem. On možná bude předsedou parlamentu! Říkali to včera ve zprávách, ten Zaorálek nebo kdo!)

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. června 2013 v 1:59  

COŽE???
Ona se už sněmovna slučuje se senátem?
Tak to časem přeonačí předsedu na generálního tajemníka, a převezme to Jeho Vznešenost prezident, který se vzápětí jmenuje předsedou ústavního soudu, guvernérem národní banky a předsedou představenstva čezu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.