Bořivoj Brdička: edX Code – open source MOOC

čtvrtek 20. června 2013 ·

Zpráva o novém open source systému pro tvorbu MOOC kurzů a řízení výuky, který vyvíjí konsorcium edX pod vedením MIT.

6. června byla publikována první verze zdrojových kódů systému řízení MOOC kurzů (edX Code), který používá konsorcium edX. Pokud snad některý z čtenářů již zapomněl, co to MOOC vlastně je, nechť si dosavadní vývoj tohoto typu kurzů osvěží návratem ke zprávě z října 2012 - Velký MOOC boom pokračuje.

Nezizkové sdružení edX vzniklo právě před rokem, když se k vývoji platformy pro realizaci MOOC kurzů, která probíhala na MIT, přidal sousední Harvard. Dnes má celé konsorcium již 27 partnerských vysokých škol z celého světa (edX Adds International Partners) a je velkým konkurentem jiného podobného sdružení Coursera, které již má 81 partnerských institucí. edX Code je první verzí systému, vyvinutou na MIT, kterou nyní budou partneři společnými silami vylepšovat. Forma open source však umožňuje vlastně komukoli, aby si software nainstaloval a podílel se na jeho vylepšování. edX na webu přímo vyzívá zájemce, aby se do spolupráce zapojili. Snad ani nemusím zdůrazňovat, že je to nabídka více než zajímavá!

edX Code si můžete zjednodušeně představit jako systém pro řízení online výuky, který má vlastnosti přizpůsobené současným potřebám pro vývoj vysokoškolských masivních otevřených online kurzů. Nejblíže k němu co do funkčnosti je třeba u nás dosud nejvíce používaný (též open source) Moodle. Systém má dvě hlavní komponenty – Studio a LMS (edx-platform), a několik přídavných modulů. Studio je určeno k tvorbě kurzů, takže ho používají autoři, kdežto LMS slouží jen k jejich otevření, je tudíž určen studentům.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.