Co možná nevíte o Chorvatsku

čtvrtek 20. června 2013 ·

  • 14 památek UNESCO
  • 1244 ostrovů
  • 576 druhů ryb
  • 130 odrůd vína
  • 2786 hodin slunečního svitu za rok
To je hodně dobrých důvodů, proč se vydat zrovna do této země. A pokud milujete antické památky, určitě navštivte město Pula.



Legenda říká, že Pulu založili obyvatelé Kolchidy po svém neúspěšném stíhání Iásona a argonautů (a jejich zlatého rouna) od Černého moře. Ať už je to ale jak chce, Pula má dozajista kořeny sahající daleko do minulosti a přinejmenším od roku 500 př. n. l. zde bylo ilyrské sídliště. Římané dorazili o 400 let později.

Hlavní atrakcí v Pule je zdejší mohutný a mimořádně dobře dochovaný římský amfiteátr, postavený z místního vápence a známý pod názvem Arena.  Amfiteátr se dodnes používá. Konají se zde velké koncerty a opery a také se tu promítají některé snímky během Pulského filmového festivalu, kdy zde obvykle bývá něco mezi 5 a 8 tisíci diváky. V podzemních průchodech, kudy kdysi chodili gladiátoři na své zápasy na život a na smrt, se dnes nalézá výstava věnovaná produkci vína a olivového oleje v římské Istrii. V římském období stál v Pule ještě jeden menší a útulnější amfiteátr. Jeho pozůstatky lze doposud vidět ve Starém Městě, mezi centrální vyvýšenou pevností a Archeologickým muzeem Istrie nedaleko Dvojité brány.

Společně s arénou se mezi nejzajímavější pulské památky řadí také Augustův chrám. Nalézá se na bývalém městském fóru – hlavním náměstí a tržišti. K jeho stavbě došlo mezi lety 2 př. n. l. a 14 n. l. a byl zasvěcen bohyni Roma a císaři Augustovi. Augustův chrám je mimořádně krásná stavba, vysoká a elegantní, s útlými proporcemi, korintskými sloupy a jemně zdobeným břevnovím. Budovu naprosto zničilo bombardování během 2. světové války, ale od té doby došlo ke krásné a téměř bezchybné rekonstrukci. Na římském fóru také stával Dianin chrám, jenž se v 13. st. stal součástí radnice a jeho část je doposud na zadní stěně budovy jasně viditelná.

Z knihy Chorvatsko Velký průvodce National Geographic


Co se vám také bude hodit:  

1000 chorvatských slovíček - Ilustrovaný slovník

Učte se důležitá slovíčka pomocí veselých obrázků! Zapamatujete si je rychleji a vštípí se vám i mnohem hlouběji do paměti!

Ilustrace znázorňují běžné životní situace, které denně prožíváme, obsahují postavy a věci, se kterými se denně setkáváme. Ať jde již o domácnost, město, školu, přírodu, zábavu, cestování, sport ad. Obrázky jsou popsány, za slovíčky následuje výslovnost a český význam.

Každý tematický celek je doplněn typickými frázemi. Na konci knihy se nachází souhrnný slovníček.

Příručka je určena dětem, ale nejenom jim. Zábavnou formou pomůže začátečníkovi zvládnout základní slovní zásobu.

Knihy s 15% slevou zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.