Přečtěte si: Na 12 školách se při maturitě podvádělo, tvrdí Cermat

čtvrtek 16. května 2013 ·

Cermat podezírá některé maturanty z opisování při didaktických testech z matematiky, a to hned na 12 školách. Centrum se proto obrátilo na školní inspekci s požadavkem na prošetření podivností. Maturanti se údajně při testech radili, někteří dokonce použili při vypracování mobilní telefon, který ale podmínky pro maturitní zkoušku striktně zakazují. Ministerstvo školství upozorňuje, že pokud se viníci najdou, testy si zopakují.


Z článku ama, kul v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Evidentně došlo k opisování mezi dvěma, třemi žáky. To znamená napovídání si navzájem," prohlásil pro ČT ředitel Cermatu Jiří Zíka. Testy dotyčných maturantů jsou totiž naprosto stejné. V jiné škole pak podle ředitele Ziky studenti dostali od někoho nápovědu pomocí esemesky: "Ti žáci nebyli schopni ani správně přepsat výsledek matematickými operátory."

10 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. května 2013 v 22:24  

Na 12 školách se při maturitě podvádělo

Jenom?
Na Česko to není zase až tak špatné.

Charlie řekl(a)...
16. května 2013 v 22:56  

To je jen chyba automatického korektora, vyhodnotil totiž údaj 1200 jako "12 škol je v haj..u".

Simona CARCY řekl(a)...
17. května 2013 v 6:21  

Na to, odhalit slabe misto soucasneho konceptu maturit, na to nemusim byt clenem komise 14 moudrych. Staci si povsimnout, jak dramaticky se zmenila uspesnost zaku v pisemne praci z ceskeho jazyka oproti lonsku. Sotva stat vlozil opravu pisemnych praci zpet do rukou mistnich ucitelu, zaci se skokove zlepsili o nejakych 18 procentnich bodu! Takze je zrejme, ze opravy pisemnych praci na skolach jsou ZASADNIM ZPUSOBEM DEFORMOVANY mistnimi uciteli.
Kdybychom dokazali vyloucit dalsi subjektivni faktor na skole - tedy mistniho zadavatele - zbavili bychom se i posledniho problemu - napovedy, opisovani a kolektivniho reseni uloh. Zadavatele jsou patou kolonou maturitnich zkousek. Ze Cermat odhlalil jen 12 skol, to je jen spicka ledovce, ktera nejvic krici. Problem je masivnejsi, nez si chceme pripustit. Hlavne ale, ze ty decka maturujou, ze jo?

Anonymní řekl(a)...
17. května 2013 v 6:33  

12 škol? Tak jsem cestou vlakem vyslechl skupinu maturantů z několika SŠ. Veřejně se chvástali kolik toho opsali a jak byl ten zlý angličtinář najednou dobře spolupracující.

Jan Hučín řekl(a)...
17. května 2013 v 6:59  

12 škol je opravdu směšný odhad.
Z dat státní maturity 2012 jsme odhadli podíl žáků zapojených do opisování v matematice na 18 %, takže asi 7000 žáků, viz též článek. Ve skutečnosti to bude mnohem víc, detekce opisování je úspěšná jen tehdy, když je příliš mnoho stejných špatných řešení.

Anonymní řekl(a)...
17. května 2013 v 9:44  

Pokud by CERMAt nechtěl, tak by se nepodvádělo - tak ať nedělá vědu z toho co podporuje.
Není žádný problém, aby žáci maturovali na jiné škole. Jak je teď rozhazují do tříd, ta by byli centrálně rozhazovaní do škol a tříd. pro školy stejné náklady, žáci by šli o větší/menší kousek jinde.
A opisování by už zase bylo jen o šikovnosti žáků, ne o motivaci školy "umístit se na žebříčku"

Anonymní řekl(a)...
17. května 2013 v 12:15  

pro 9:44

jako že by Slováci maturovali u nás a Češi na Slovensku? To není špatný nápad...

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 18:47  

Všechny naše mladé zabalit a poslat jako dáreček na západ, protože si myslí, že tam létají pečení holubi do huby.

Jen přemýšlím, co tam bude proboha dělat ta kopa vegetariánů, která mezi nimi je.

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 20:25  

poslat jako dáreček na západ

Ba ne, ti co podváděli, ti na západ nepůjdou, dobře ví, že tam by si neškrtli.

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. května 2013 v 21:19  

poslat jako dáreček na západ

V anglickém Leicesteru, tam to žije.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.