NÚV: Aktuální informace ke Standardům vzdělávacích oborů základního vzdělávání

pátek 17. května 2013 ·

Příspěvek navazuje na článek Standardy vzdělávacích oborů základního vzdělávání - připomínkové řízení a předkládá aktuální sdělení MŠMT k tomuto tématu.

Z rozhodnutí MŠMT došlo ke změnám, které se týkají připravovaných Standardů vzdělávacích oborů základního vzdělávání:

Připomínkové řízení na Metodickém portálu RVP.CZ bylo prodlouženo do středy 22. 5. 2013.

Připomínkové řízení probíhá formou dotazníku, který je součástí článku Standardy vzdělávacích oborů základního vzdělávání - veřejné připomínkové řízení.

Upravený RVP ZV, který byl schválen s účinností od 1. 9. 2013, bude obsahovat Přílohu 1 pouze se Standardy českého jazyka, cizího jazyka a matematiky

Standardy ostatních vzdělávacích oborů budou během školního roku 2013/2014 představeny pedagogické veřejnosti formou seminářů organizovaných NÚV a NIDV.

Cílem těchto setkání bude seznámit odbornou pedagogickou veřejnost s metodickou podporou integrace standardů do školního vzdělávacího programu a jejich praktické využití ve vzdělávacím procesu.

Zdroj: RVP.cz

Komentář redakce: Přestože byl původní termín ukončení veřejného připomínkového řízení 15. květen 2013, bylo oficiálně prodloužení oznámeno až 16. května cca ve 14 hodin odpoledne. Tento postup považujeme za nepřijatelný, stejně jako předchozí nedostatečně krátce stanovenou dobu k podání připomínek. Rovněž způsob podávání připomínek bez jejich průběžného zveřejňování a možnosti kontroly a zpětné vazby, svědčí o neschopnosti organizátorů a také nejspíše i o snaze tvorbu standardů zmanipulovat. O důvodech tohoto stavu můžeme jen spekulovat, ale viníci stavu by měli být okamžitě zbaveni svých funkcí a celá tvorba standardů by měla pokračovat v souladu s akademickými standardy a standardy projektového řízení.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. května 2013 v 11:42  

Tohle jsou špatné standardy, šité horkou jehlou. Třeba matematické standardy by měly obsahovat široký soubor ukázkových typů příkladů a úloh - představuji si to jako obdobu tematicky řazených úloh ve sbírce Bělouna. Ovšem a v rozsahu standardů na www.ixl.com. A stačilo by tamní úlohy přeložit do češtiny, mně se ten systém líbí!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.