Petra Traxlerová: Skandální odhalení v El Paso. Kam zmizeli žáci během zkoušek?

čtvrtek 23. května 2013 ·

Zpráva o podvodu týkajícím se plošného testování v USA, za nějž byl jeho organizátor potrestán 3,5letým vězením.

V texaském okrese El Paso se honosili skvělými výsledky žáků v klíčových plošných testech, které jsou v USA povinné. Ale pouze do doby než přišlo skandální odhalení dotýkající se 64 tisíc žáků okresu. Ukázalo se, že ředitelé škol nejenže manipulovali s čísly, ale byli obviněni ze záměrného nepouštění slabších žáků k testům a z přesunů žáků mezi ročníky.

A co víc, vše vyvrcholilo odsouzením bývalého školního inspektora Lorenzo Garcii (57) k odnětí svobody za manipulaci testování. Vyšetřování prokázalo existenci propracovaného programu zkreslování výsledků testů tak, aby se zlepšily výsledky místních škol. Díky tomu mohly zúčastněné školy získat roční bonusy za splnění cílů federálního programu No Child Left Behind.

Podvod se týkal státních povinných testů, které jsou známy jako Texas Assessment of Knowledge and Skills (texaské hodnocení znalostí a dovedností). Hodnotí výkon ve čtení, matematice a dalších předmětech. Bylo realizováno po většinu Garciova šestiletého funkčního období. Podle žalobců bylo cílem podvodu udržet slabé žáky mimo třídu tak, aby nebyli testováni a nezhoršili tím výsledky.
Takzvaní „slabší“ žáci byli buď přemístěni do jiných škol nebo je doma navštívili úředníci školského úřadu a nařídili jim, aby v den testů nechodili do školy. Některým žákům byly smazány body ze záznamových archů, jiným byl upraven ročník, takže mohli být překlasifikováni.

Některým mimo testované ročníky záměrně drženým žákům bylo umožněno vše dohnat před ukončením studia díky tzv. „turbomestru“, ve kterém mohli získat body v hodnotě celého semestru za několik hodin práce na počítači. Jeden bývalý ředitel střední školy před soudem řekl, že zná žáka, který získal poslední den školy během 3 hodin kredity za dva semestry. Jiní žáci, kteří přišli do okresu z Mexika, byli automaticky zařazeni do devátého ročníku, ačkoliv splňovali kredity pro ročník desátý, jen aby nebyli testováni.

Garciův model slavil úspěch obzvláště v roce 2008, kdy se celý obvod mohl chlubit úspěchy v nárůstu bodů z testu. V tomto roce všechny místní školy obdržely od státu hodnocení „akademicky přijatelný“ nebo lepší. Rodiče a žáci však měli na to, co se dělo, jiný názor. Testům začali říkat „zmizelí žáci“. Celý podvod ale nemohl dlouhodobě projít i z jiných důvodů. Absolventi středních škol jsou na vysoké v USA přijímáni právě na základě výsledků státních plošných testů. Již od roku 2007 začal být nárůst odpadlíků v prvním roce VŠ studia převyšující 50% značně nápadný.

Do případu vnesl světlo právník a bývalý texaský senátor Eliot Shapleigh, který ve věci zahájil své vlastní vyšetřování. Podle něj byly postiženy stovky žáků a vedení okresu selhalo, protože neudělalo všechno pro to, aby tyto žáky nalezlo a pomohlo jim. Dle jeho slov je skandál se „zmizením“ žáků ze třídy zdaleka tím nejhorším v dějinách Spojených Států. Předčil tak i jiný odhalený podvod, kdy v Atlantě pomáhali žákům s testy přímo učitelé.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

3 komentářů:

peekaa řekl(a)...
23. května 2013 v 10:38  

poselství je jasné: pokud nepřestaneme odorovat a napodobovat školní systém usa, čeká nás něco podobného. Pokud to již tu není.

Anonymní řekl(a)...
23. května 2013 v 12:24  

Pro nas je dulezite, jestli nahodou nemizeji finske deti.
Sedych

poste.restante řekl(a)...
23. května 2013 v 18:11  

Nechápu, proč se tady podobné zprávy objevují.
Přece povinné celoplošné testování je jediným způsobem, jak může veřejnost získat objektivní informace o tom, na které škole se dobře, nebo špatně učí. U nás se přece nic podobného nemůže stát.


... že by za něco podobného někoho odsoudili. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.