Microsoft opět podpořil IT gramotnost na českých školách

čtvrtek 23. května 2013 ·

Více než 2300 dětí se letos zúčastnilo již druhého ročníku soutěže Office Arena. Ve finále bojovalo 30 nejlepších žáků z celé republiky a nově i ze Slovenska. 


Počátkem května se uskutečnilo finále již druhého ročníku soutěže Office Arena, jejímž cílem je podpořit a zvýšit IT gramotnost na základních a středních školách. Soutěže, v rámci které museli žáci základních a středních škol dokázat své dovednosti v aplikacích Microsoft Office, se letos zúčastnilo více než 2 300 dětí. Po zdolání školních kol a posléze i krajských kol bylo vybráno celkem 15 nejlepších žáků ze škol základních a 15 nejlepších studentů ze škol středních. Ti se pak za doprovodu svých učitelů zúčastnili 9. května celorepublikového finále v budově českého Microsoftu v Praze, kde porota složená ze známých odborníků v oblasti vzdělávání vybrala ty nejlepší.

„Je skvělé vidět mladé lidi, kteří se z vlastní iniciativy snaží zdokonalit v moderních informačních technologiích. V letošním ročníku jsme měli možnost vidět některé opravdu úžasné prezentace,“ říká Martin Hruška, manažer divize Office ve společnosti Microsoft. „Tato soutěž je jednou z důležitých komponent dlouhodobé strategie společnosti Microsoft přispívat ke kvalitnímu modernímu vzdělávání. A protože vzdělání by mělo být bez hranic, rozhodli jsme se letos vnést do soutěže mezinárodní aspekt. Uspořádali jsme společné finále pro české a slovenské školy, což se nakonec velmi osvědčilo. Kromě toho, že se studenti, s nadsázkou řečeno, setkali s cizím jazykem, na který již nejsou moc zvyklí, měli především možnost naučit se mnoho nového od sebe navzájem.“

O výhercích rozhodovala porota sestavená ze známých odborníků v oblasti vzdělávání. Porotu vedl pan Ondřej Neumajer, konzultant vzdělávání, lektor, didaktik a popularizátor informačních a komunikačních technologií. Mezi porotci byl dále Karel Klatovský, autor mnoha knih a publikací o informačních technologiích, Aleš Skopalík z odboru školství Zlínského kraje či Blanka Kozáková z vedení Krajského zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků.

Ve finále měli studenti za úkol prezentovat výsledky zadaných projektů (mj. s česko-slovenskou tématikou), přičemž se kromě technického provedení hodnotila i další kritéria jako kreativita, prezentační dovednosti a zapojení různých moderních médií. Mnoho studentů využilo nástroje Windows Movie Maker k tvorbě vlastního videa, mnozí také zapojili webové aplikace Office Web Apps či cloudové úložiště SkyDrive.

V kategorii středních škol si hlavní výhru (notebook HP darovaný společností AutoCont) odnesl slovenský student Dušan Zis z Gymnázia sv.Tomáša Akvinského v Košicích. V kategorii základních škol zvítězila česká žákyně Aneta Dufková, ze ZŠ Nové Město na Moravě. Ani ostatní výherci ale nepřišli zkrátka. Vyhrávaly se hodnotné ceny jako Kinect pro Xbox 360 či telefon Nokia Lumia s operačním systémem Windows Phone. Všichni finalisté si na památku odnesli flash disky s Windows To Go.
 
O společnosti Microsoft
Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. května 2013 v 10:55  

Microsoft svou cenovou politikou u operačního systému a kancelářských aplikací podpořuje IT gramotnost na českých školách už od počátku 90. let :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.