EDUin: Vyberte si z osmi možných modelů vzdělávání pro svoje děti

pátek 17. května 2013 ·

Na stránkách ceskomluvi.cz můžete hlasovat o tom, co považujete v moderní škole za nejdůležitější. Zatím vyhrávají morálka a vztahy.

V rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání můžete hlasovat o tom, čím by měla moderní škola děti vybavit. Hlasování vychází z 345 návrhů, které zanechali diskutující na webu ceskomluvi.cz.

Návrhy, které přispěvatelé po několik týdnů nechávali na stránkách kampaně (ZDE), jsme zpracovali a roztřídili podle toho, k jakému typu absolventa základní školy návrh směřoval. Došli jsme k osmi „profilům absolventa“ (ZDE) a každý diskutující může vybrat tři z nich, které mu připadají nejdůležitější. Nezáleží na pořadí, všechny zaškrtnuté profily dostanou po jednom hlasu. Po dvou týdnech hlasování odevzdalo 241 lidí 723 hlasů a v pelotonu zatím vítězí profil číslo 5 zdůrazňující morální výchovu (160 hlasů) a profil číslo 2 upřednostňující toleranci a vztahy (136 hlasů). Aktuální tabulka vypadá takto:



345 návrhů, co by měly umět děti po deváté třídě, čtěte ZDE.

Podrobnou charakteristiku osmi možných profilů absolventa základní školy čtěte ZDE.

Návod na hlasování najdete ZDE. Hlasujte a prohlédněte si aktuální stav hlasování.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Každý hlasující může vybrat tři z osmi profilů, které mu připadají pro zvládání osobního života a profese nejdůležitější. Do značné míry to je hra, samozřejmě, že skutečný absolvent v sobě obvykle slučuje hned několik těchto charakteristik v různém poměru, nebo se mu naopak nedostává hned několika dovedností z různých profilů. Také neplatí, že některý z těch profilů je „nejlepší“ a ostatní opominutelné. Tak to ve vzdělávání nechodí. Ale přesto jsme chtěli, aby si lidé ujasnili, kterou podobu vzdělávání považují za nejdůležitější. Prostě proto, že čas ve škole (ale i mimo ni) je omezený a měli bychom vědět, čemu ho máme přednostně věnovat.“

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
17. května 2013 v 14:18  

Tak jsem přišla od svého praktického doktora. Požadovala jsem výběr z osmi možných modelů léčení. Ten mě hnal.

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 0:20  

tak si vyberte jiného lékaře

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 10:18  

I kdepak. Dosud mě vždy léčil dobře nebo aspoň dobře poradil. Nehodlám jeho postupy zpochybňovat.
Ne vždy je alternativa zárukou úspěchu a jak mám jako laik vědět, co mi prospěje? Experimentovat se zdravím (a se vzděláním svých dětí) nehodlám.

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 18:43  

Rodiče i žáci v dnešní době uznávají jen jeden model, a to pokud možno jednušky zadara.

Zkuste někdo vysvětlit např. dnešním osmákům a jejich rodičům, že na slovní úlohy řešené pomocí rovnic prostě každý nemá. Málokdo má na jedničku, sem tam někdo na dvojku a většina na trojku nebo čtverku. Když jim to řeknete budou na vás koukat jako na blázna, protože učitel je tu od toho, aby je prý všechno naučil. Jenže slovní úlohy a další obrovské množství učiva napříč všemi předměty není prostě jen nalejvárna. Učitel jim jen může ukázat cestu a určité způsoby řešení. Pak už se tím musí prokousat sami. Jenže to všichni nedokážou (některým v tom brání IQ a některým lenost) a rodiče i děti to ráčí svalovat na učitele. Tak to dneska prostě je.

Jediný model k dosažení dobrého vzdělání je totiž makat a makat. Jenže to se dneska neuznává, protože všem jde jen a jen o ten papír.

Anonymní řekl(a)...
18. května 2013 v 20:19  

A protože četní psychologové nemají co dělat, tak vymýšlejí teorie nebo modely, jak to prý dozajista funguje. A soukromé testovací firmy si z toho udělají vědu a byznys, média na to letí. Jen o tom, co se děje ve školách, vědí všichni tihle spekulanti dohromady prdlajs.

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. května 2013 v 20:43  

Který z těch modelů vzdělávání by mi umožnil dotáhnout to ještě před důchodem na ředitele velkého podniku? Vygůgloval jsem si (finance.cz), že je to nejlépe placená profese.
Původně jsem si tedy zadal do vyhledávače heslo "nejlépe placení vědci", ale na prvních stránkách na mne v této souvislosti vůbec nic nevypadlo.
Sport jsem zavrhl. První dva jsou boxeři a Tajgr je až třetí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.