Vyhlášení mezinárodní dějepisné soutěže EUSTORY

pátek 5. dubna 2013 ·

Občanské sdružení PANT vyhlásilo sedmý ročník mezinárodní dějepisné soutěže pro studenty středních škol EUSTORY. Cílem soutěže je probudit u studentů středních škol zájem o historii a prostřednictvím jejich vlastního bádání v místě bydliště a na základě samostatného studia je přivést k přemýšlení o tom, čím se evropské národy ve svých dějinách odlišovaly či odlišují a co je naopak v minulosti spojovalo či stále spojuje.


Úkolem soutěžících je vytvořit práci na stanovené téma (individuálně nebo ve skupině), a to na základě vlastního výzkumu (rozhovory s pamětníky, využití dobového tisku, výzkumu v místních archivech, kronikách, muzeích apod.). Nejde tedy o klasickou seminární práci založenou především na studiu literatury, ale o studii opřenou o vlastní badatelské poznatky.

Připomínky či rady učitele dějepisu jsou pro žáky při studiu, pátrání po pramenech a sepisování textu většinou první rozsáhlejší badatelské práce velmi vhodné a praktické, pochopitelně při respektování autorství a originality studentského textu.

Soutěžní ročník je dvouletým cyklem – v prvním roce je soutěžní téma vyhlášeno a studenti následně pracují s prameny a zpracovávají textovou podobu své práce. V druhém roce se soutěžní práce ve stanoveném termínu soustředí u organizátorů, kteří je postoupí členům odborné hodnotící komise k posouzení.

Vyvrcholením soutěže je pak slavnostní vyhlášení nejlepších prací a ocenění vítězů za účasti zástupců akademické historické obce, učitelů dějepisu a organizátorů. Kromě hlavních cen EUSTORY spjatých rovněž s hodnotnými věcnými cenami se uděluje rovněž Cena revue Dějiny a současnost za nejlepší literárně zpracovanou soutěžní práci.

Všechny informace k soutěži včetně doporučení jak při práci postupovat a ukázek vítězných prací z předchozích let najdete na novém webu www.eustory.cz.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ TEXT: EUSTORY výzva i pro učitele!

2 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
5. dubna 2013 v 18:05  

Myslím, že by si tato soutěž zasloužila i kategorii pro ZŠ (8. a 9. ročníky například).

Anonymní řekl(a)...
6. dubna 2013 v 8:54  

"prostřednictvím jejich vlastního bádání v místě bydliště a na základě samostatného studia je přivést k přemýšlení"

Obávám se milá kolegyně, že na 99% ZŠ by se jednalo o badatelský výzkum zaníceného vyučujícího.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.