Přečtěte si online rozhovor: Radana Lencová, autorka písma Comenia Script

pátek 5. dubna 2013 ·

Nové písmo má být po všech stránkách výhodnější, má mít širší možnosti užití a lépe se s ním bude pracovat všem žákům: "Comenia script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných, a také žáků bilingvních," píše se v tiskové zprávě ministerstva školství. A dvouleté zkušenosti s testováním písma jsou veskrze pozitivní - písmo děti baví a učí se ho rychleji než klasické kudrlinky.

Z článku Zdeňka Strnada v Reflex.cz vybíráme:

Dotaz: Dobrý den, dají se v ČR koupit sešity či učebnice také od jiného autora než Radana Lencová? A od jiného nakladatele? Jestli ne, nejde o písmo, ale o velmi výnosný business. (Radka Tůmová)

Součástí pokusného ověřování byly i materiály, které jsem k tomu účelu připravila. Závěrečná zpráva z ověřování byla vydána před několika měsíci. Kvalitní didaktické materiály nemohou vznikat "mávnutím kouzelného proutku" nebo si myslet, že stačí pouze vyměnit jedno písmo za druhé. Budou jistě vznikat další didaktické materiály, což je záležitost zkušenosti pedagogů s tímto písmem v budoucích letech. V současné době lze koupit i písanku pro cizince (součást učebnice Česky, prosím, od nakl. Karolinum) nebo písanku pro žáky v elektronické podobě (zhotoveno pro interaktivní školní tabule a tablety).

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
8. dubna 2013 v 8:33  

Děti se mají naučit číst a psát proto, aby se mohly písemně dorozumět s ostatními lidmi.
Umět napsat sdělení, které ostatní po nich umí přečíst.
Umět číst sdělení napsaná jinými lidmi.

Zkušenost z praxe. I žáci praktické školy umějí psát běžným psacím písmem a také psací písmo číst. I když to jsou dislektici, disgrafici, leváci, přecvičení leváci, atd., při čtení mají tendenci číst z prava doleva, při psaní vynechávají písmenka nebo celá slova, těžko tvoří věty a píší jenom heslovitě nebo jenom některá slova a ještě špatně - umějí psát psacím písmem, používají psací písmo a umějí přečíst psací písmo.

Hůlkové písmo sami ze své vůle používají málo, obvykle jen u některých nadpisů, které považují za důležité.

Tiskací písmena používají většinou pouze jako projev své individuality a originality projevu nebo když jim na zápisu v sešitu z nějakého důvodu hodně záleží, aby to vypadalo jako na vyšší úrovni.

Všichni se podepisují pouze psacím písmem. Hůlkovým písmem pouze pokud má být podpis čitelný a jsou k tomu vyzváni, aby se podepsali hůlkovým písmem. Nikdo z nich nepoužívá při podpisu podobu tiskacích písmen nebo podpis složený z jednotlivých písmen.

Všichni žáci píší vázaným písmem, jak jsou naučení ze školy zcela volně a přirozeně, nelepí slova z jednotlivých písmen.

Závěr. Nenutit děti psát nějakou nepřirozenou novotou, ale běžným psacím písmem, kterým píší i v jiných zemích v Evropě. Jakýkoliv jiný druh písma, například ComeniaScript může být vhodnou alternativou pro děti, které již psát umějí a v určitém stupni osobního rozvoje hledají svůj individuální způsob písemného projevu.

Poznámka: i žák se zlomenou rukou v sádře je schopný se podepsat nebo něco napsat normálním psacím písmem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.