Přečtěte si: Nevyhrát konkurz na ředitele? Končíte ve škole i jako učitel

pondělí 15. dubna 2013 ·

Ředitelé škol chystají ústavní stížnost. Vadí jim, že novela školského zákona omezila na šest let jejich pracovní smlouvy, které měli na dobu neurčitou. Pokud navíc v konkurzu ředitelé neobhájí svůj post, nemají nárok na odstupné a nemohou na škole zůstat ani jako učitelé. Jen loni proběhlo 2 700 konkurzů, v nichž bojovalo přes šest tisíc uchazečů. Vyměnila se tak více než třetina ředitelů.


Z článku ket v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Zákon je nemilosrdný. Pokud dosavadní ředitel neuspěje, nemůže ve škole zůstat jako učitel, nedostane odstupné a práci musí hledat jinde. "To není o nás, o ředitelích, to je o tom, že se zkrátka úplně dobrovolně státní správa zbavuje lidí, kteří své problematice rozumějí a umějí ji," míní Jiří Stárek, ředitel ZUŠ Hostivař.

34 komentářů:

poste.restante řekl(a)...
15. dubna 2013 v 18:10  

V tomhle punktu se musím ředitelů zastat. Současné znění zákona je vůči ředitelům škol hodně sprosté. Už jen vyřídit si úvěr či hypotéku, když máte smlouvu na dobu určitou, je o hodně složitější. Když pominu, že odstřelit ředitele může zřizovatel prakticky kdykoliv, pak v současnosti jej může zlikvidovat i existenčně. Tohle už není bič na ředitele, to je vodítko kombinované s elektrickým křeslem.
Viděl bych řešení v tom, aby ředitel byl prostě zaměstnancem vlastní školy, který je na 6 let jmenován do funkce, ale po skončení funkčního období zůstává zaměstnancem nadále.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 19:25  

Vuci reditelum skol je to svinstvo. Opakuji, ze vuci reditelum skol. Ne, vuci nainstalovanym kamaradickum zrizovatele.
Z druhe strany jim tech nejmene sest let asi stoji za to. Podle toho jak se mnozi chovaji, neverim, ze do toho jdou pro vyssi princip vzdelanostni. Nakonec do poklesu kvality vzdelani se promita predevsim jejich pristup a je to jejich odpovednost.
A s tim odstrelem to take nebude tak jednoduche. Urcite ne jednodussi nez s odstrelem ucitele. Par strilecek jsem uz zazil.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 19:27  

Zase na druhou stranu se páni ředitelé budou více snažit. Pokud s nimi zřizovatel bude spokojený, nebude žádný konkurz vypisovat.

Sám mám zkušenosti s ředitelem, který na naší škole tyl od roku 1997 do roku 2012 bez rekonkurzu, tedy 15 dlouhých let. Nic velkého nevyvedl, takže na něho zřizovatel neměl páku, ale posldnícj pět let už skoro nedocházel do práce. Katastrofa.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 19:59  

Pro Anonymní 15.4.,19:27:

Ředitelé se mohou snažit jak chtějí, stačí, aby předseda školské rady ředitele nesnášel. Ředitel nedobrovolně skončí a ještě je mu doporučeno, aby se do nového konkurzu nehlásil, nebo mu předseda ŠR "domluví" provedení hloubkové kontroly od školní inspekce. Toto jsem na vlastní kůži zažil.

Nezaměstnaný bývalý ředitel.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 20:37  

Predseda skolske rady je jeden z nekolika. Jeho sila je nejvyse tretinova.
Jak asi tak muze reditele skoly ohrozit hloubkova kontrola provedena kymkoli. Ledaze by byl zlocinec.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 21:01  

Vyhrál konkurz z 11 uchazečů,přesto jsem jmenován nebyl. A to jen proto, že jsem v době chvíli před konkurzem požádal /soukromě/ starostu, zda by před naším domem nemohli uklidit tu skládku odpadu, která byla obecní.

Po konkurzu prohlásil, že se mnou má komunikační problémy a jmenoval tichého, nekonfliktního, nemístního /rozuměj přistěhovalého/ kolegu.

Takže, jestliže je možné toto, kdy se nehodnotí kvality a profesionalita uchazeče, který zvítězil v takovéto konkurenci, proč by v jiných případech měl být starosta nestranný.

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 21:29  

Naše bývalá ředitelka po prohraném konkurzu zůstala pracovat na škole jako učitelka, měla plný úvazek, třídnictví. časem vyhrála konkurz na místo na kraji a sama odešla, ale nemusel, místo měla. Vše je jen o domluvě, ale naprosto chápu, že to všude nejde. Názor poste.restante se mi líbí nejvíc.

poste.restante řekl(a)...
15. dubna 2013 v 21:44  

Nejde jen o to, že je to sprosté vůči ředitelům.
Zřizovatel, obvykle bez jakýchkoliv znalostí a kompetencí ve školské problematice, má velmi usnadněnou možnost dění ve škole ovlivňovat. V horším případě může chtít je přímo řídit.
Znal jsem ředitele, který skončil ve funkci, protože odmítnul vyhodit učitelku, která se znelíbila místnímu mocipánovi.
Obávám se, že kolega Šedych tentokrát vnímá situaci příliš růžově. Každá inspekce něco najde. Nemusíte být ani zločinec. Obzvláště, pokud bude mít informační zdroj přímo zevnitř školy. A nějakého zneuznaného či zakomplexovaného učitele vždy mezi podřízenými najdete. Stačí pak, aby zřizovatel vzal zprávu ČŠI a na základě "závažných" pochybení ředitele odvolal. A závažná jsou vždy všechna pochybení, která zřizovatel za závažná chce považovat.
Před pár dny jsme tu vedli debatu, zda je lepší zřizovatelská funkce obce/kraje anebo resortní řízení. Současné znění zákona de facto dalo zřizovateli (ať je jím kdokoliv) do ruky obrovský bič na ředitele. Když se totiž zřizovatel rozhodne ředitele odvolat během školního roku, pak tento zůstane bez funkce, bez místa a často bez možnosti práci v dohledné době najít. Mnohdy pak stačí jen pohrozit...

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2013 v 22:49  

Kdyby kolega Sedych nesledoval zevrubne kolik svinstva se dnes a denne deje v nasi republice, nabyl by beznadejneho pocitu, ze skolstvi je coby rejdiste mistnich kmotru vsech urovni semenistem vsech spolecenskych zhuverilosti, ze se tam toci penize, o kterych se muze treba ceskym lesum nebo reditelstvi silnic a dalnic jenom zdat.
A nebo se takove veci deji uz i na nasi urovni maloceskych smrdlalku.
A kdovi, jestli tu neni zakopan ten pes nasi nemene poklesle vzdelavatelnosti.
Casy se meni. Vzdycky, kdyz jsem si sveho casu umanul, ze necham vyhodit reditele vlastnich skol, protoze mne dost stvali, vsichni, ministerstvem pocinaje, mi tvrdili, ze to nejde jen tak jednoduse. No vida.
Sedych (bez diakritiky)

poste.restante řekl(a)...
15. dubna 2013 v 23:10  

Vzdycky, kdyz jsem si sveho casu umanul, ze necham vyhodit reditele vlastnich skol, protoze mne dost stvali, vsichni, ministerstvem pocinaje, mi tvrdili, ze to nejde jen tak jednoduse.
No, a byl jste v té době nějak spřízněn, příbuzenskou, přátelskou či politickou vazbou, s nějakým vysoce postaveným činovníkem, nejlépe starostou, hejtmanem, nebo ministrem? Přispěl jste alespoň šestimístnou částkou na příslušnou volební kampaň? Protože to, jestli něco jde, nebo nejde je většinou v přímé korelaci s výše uvedeným. Politická vůle se tomu, tuším, říká. :-)
Jinak moje zkušenost je taková, že velikost hnoje přímo úměrně determinuje velikost prasat, které v něm ryjí. Takže ve školství se angažují opravdu jen příštipkáři. Těm opravdovým kmotrům nestojí nějaká základka ani za zvednutí telefonu. Možná i díky tomu je tam vcelku v převažující míře možno najít i normální lidi - myšleno ředitele. Ty opravdové peníze se točí spíše v zakázkách armády, dopravy, zdravotnictví, či LTO, lesů a fotovoltaiky. I když, jak říkáme my zapšklí rejpalové, nemusí pršet, stačí, když kape. ;-)

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 6:56  

On snad někdo nutil někoho, aby dělal ředitele? Ředitelé se rozhodli dobrovolně a svobodně. Zřejmě jim tato funkce vyhovuje. Je správné, že existují tyto páky. Podnět k odvolání ředitele může dát ŠI, Školská rada, zřizovatel. Když tak sleduji "zasloužilé důchodce" ve funkcích ředitelů škol a jejich zástupců, kteří se funkce drží jako klíšťata, tak je mně z toho hodně špatně. Pane poste.restante, o funkci se uchází vesměs kolegové, kteří nechtějí mít učitelský úvazek 21 (22) hodin, o hodně vyšší plat, než obyčejný učitýlek, mít jistou moc nad ostatními a tak v 5% slušní lidé, kteří chtějí něco pozitivně měnit. Jsem tedy pro to, aby ředitel byl ve funkci na dané škole maximálně 2 krát 6 let. Stačí mrknout jakou funkci má ředitel - "statutární orgán". To hovoří z právního hlediska samo o sobě. Domáhat se nároku na funkci je přinejmenším amorální. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 7:49  

Vážený pane Ignorante, co ta zapšklost? Že by neuspokojené ambice nebo práce pod špatným ředitelem?
Trochu jste to nepochopil. Nikdo se žádné funkce nedomáhá. Jde jen o elementární rovný přístup. Zaměstnanci mají nějaké výpovědní lhůty, odstupné atd. Nejrůznější management má všelijaké zlaté nebo alespoň bronzové padáky, ...
Jen ředitel školy je okamžitě, po tom co nevyhraje konkurz (nebo se do něj nepřihlásí), na dlažbě, a to bez jakéhokoliv odstupného.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 9:08  

16. dubna 2013 7:49

V soukromé firmě, kde jsem pracoval (druhý úvazek) se taky nikdo neptal. Pravdou je, že odstupné jsem dostal velmi pěkné. Pokud Vám jde jen o to odstupné? Asi s tím budou muset současní i budoucí ředitelé počítat. Jen si představte, že ředitel by na škole zůstal a školu by opustil kvůli tomu schopný učitel. Je to tedy zaměstnání na 6 let. Ostatně kolik ředitelů dává nyní dává učitelům opakovaně smlouvu na dobu určitou jeden rok? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 9:52  

Kolega se nedavno sel pozeptat na nejakou provozni vec. Dostalo se mu informace, ze jestli se mu neco nelibi, muze se sebrat a jit. Kolegyne musela zmenit klasifikaci, problemy si delat nebude. Tamhletomu se synacek prijme, tomuhle se dcerunka necha prolezt. A nad takovymi by se mel clovek ustrnout?
Holt velocipedisti. Nahore se hrbi, dole slapou. A nejradsi v zavetri, hezky z kopce. I s celym skolstvim.
Sedych

poste.restante řekl(a)...
16. dubna 2013 v 10:39  

Tamhletomu se synacek prijme, tomuhle se dcerunka necha prolezt. A nad takovymi by se mel clovek ustrnout?

Ale vždyť i o tohle se mi právě jedná. Ponechme teď stranou, že existují ředitelé, kteří se dostali do funkce díky svým schopnostem rektálního alpinismu. Kteří se vyžívají v tom, že mají nad podřízenými moc, kteří šli do funkce jen kvůli svému přebujelému egu.
Připusťme na chvíli, že se občas může vyskytnout i slušný člověk, který prostě chce zkusit alespoň na té své školičce něco změnit, posunout k lepšímu. A tak do toho jde.
A pak se ukáže, že v libovolném okamžiku jej místní traktorista ve funkci radního, nebo bývalý repetent ve funkci starosty, kterého sám před lety nechával propadnout a který si "dálkově" dodělal titul Bc., začne poučovat co smí a nesmí dělat. Náš ředitel má svou pravdu a tak si troufne se ozvat. A v tu chvíli obvykle zjistí, že zastání nemá vůbec nikde. Že je vlastně zřizovateli vydán na milost či nemilost. Většinou velice rychle pochopí, že močit proti větru se nedá. Takže sklopí zrak a začne poslouchat, protože i on potřebuje platit účty.
Neočekávejme po ředitelích, že si stoupnou na hranici, jako mistr Jan Hus. I v našich staletých dějinách bylo takových lidí jen pár.

Současná úprava zákona přímo nahrává podpoře všeho podobného zlořádu, protože ředitel je mnohem lépe vydíratelný
Aby bylo jasno, já souhlasím s tou změnou, která zavedla funkční období, protože nebylo dobré ani to, když si někteří ředitelé mysleli, že mají svůj post doživotně. Ale skončit po šesti letech a třeba i dobře odvedené práce najednou ve vzduchoprázdnu, to také není fér.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 10:40  

Ponechme stranou to, že ředitelé jsou instalováni často skrze stranické knížky a jiné pochybnými cestami. Čistě prakticky:

a) zřizovatel vyhlásí konkurz, kam je zařazen kdokoliv, kdo splňuje podmínky.

b) nemusí tedy na oné škole před tím ani učit.

c) v následujícím konkurzu post ředitele neobhájí. Proč by měl mít tedy nárok na učitelské místo, když před tím na dané škole neučil?

d) mění to několik málo hodin, které pro formu ředitel učí? Podle mě ne.

c) aby dostal učitelské místo bývalý ředitel, bude vyhozen někdo jiný?

Díky za vysvětlení.

Datel řekl(a)...
16. dubna 2013 v 11:23  

Pro anonymní 16.4. 10:40
ad c) nějak se vám to nepovedlo, když tam neučil a nevybrali ho tak samozřejmě nárok na místo v cizí škole nemá
ad d) vy jste zkusil někde na ZŠ dělat ředitele?Hromada papírů, zodpovědnost, nikde dovolání(mluvím o řiditeli a ne o řititeli)Zkuste to a uvidíte.
ad 2.c) proč by někoho vyhazovali?Copak místo ředitele přijali někoho nového?V drtivé většině případů ze zbytku jeho původního úvazku vznikly nadpočetné hodiny pro ostatní.
Jen tak na okraj v republice je učitel(ka) včetně ředitelů ten nej větší plebs, který nemá nikde dovolání.Každý kdo si vzpomene nás může je.at do alelujá.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 12:29  

Ad Datel: jen se ptám, a dotaz to byl zcela nautrální, nepodsouvá to, že např. ředitelé málo učí a nic nedělají...

ad c) to jsem chtěl vědět, díky.
ad d) viz výše
ad 2c) můj omyl v horizontálním členěním textu, asi mi chybí potřebná kompetence. Jinak k obsahu - no to je otázka, zda přijali někoho jiného, spíš bych řekl, že ano, ale nevím, jak to chodí jinde.

No a k závěrečné poznámce - ano, je to sice fakt, ale v čem vidíte příčinu? Je chyba pouze na straně těch, co dotyčné je.ou do alelujá?

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 12:59  

Ředitel prostě musí počítat s tím, že za 6 let může skončit. S tím musí počítat asi každý, nejen ředitel. Jediným rozdílem je ono zmiňované odstupné. Tady řediteli určitě patří ony 2 až 3 platy. Jinak v tom nevidím žádný problém. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 15:17  

Nic proti funkci na šest let. Jen by měl mít ředitel jistotu, že když bude dobrý, neskončí na dlažbě. Je to sakra tvrdá práce pro ty, kteří to chtějí dělat dobře. Nechápu, jak se někdo může pozastavovat nad tím, že ředitel nic nedělá. Jak to? Je přece osobně zodpovědný za to, že škola dobře funguje, že učitelé mají hodiny, ale také že musí učit kvalitně, což se některým z nich nelíbí. Navíc by měl umět dobře hospodařit s tím málem peněz, které do školy přitečou a dokázat je sehnat i jinde. A k tomu neustále řešit konflikty, ať už s žáky, rodiči, podřízenými... Bohužel po prvním roce zkušeností s konkurzy mám dojem, že ti dobří se do toho moc hrnout nebudou, protože šest let jim za ty nervy stát nebude.

Znám ředitele - dobrého manažera i učitele, kterému šlo skutečně o to, aby jeho škola byla kvalitní. U konkurzu ho odstřelili za pomoci účelových stížností jeho učitelé, protože chtěl po nich kvalitně odvedenou práci. Dodávám, že díky jeho schopnostem hospodařit měli nadprůměrné osobní příplatky (5-8 tisíc měsíčně), přesto jim stálo za to se ho zbavit. Teď mají příplatky nic moc, ale zase klídek! Ředitel i jeho zástupce skončili na úřadu práce, protože po padesátce se v dnešní době člověk moc nechytá. A pokud by se někdo otázal, co zřizovatel? Ředitel nemohl přece na škole zůstat, protože neměl podporu sboru. Je to normální? Dovedete si představit, že v jakékoliv firmě si dělníci sami vybírají svého ředitele?

Největším malérem v konkurzech je nekompetentnost konkurzních komisí a zákulisní intriky. Bohužel často nejde o kvalitní školství, ale o obyčejnou lidskou hloupost, závist, nenávist a jiné typicky české vlastnosti.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 15:30  

To anonymní v 15:17 :
Pravda pravdoucí!

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 15:52  

16. dubna 2013 15:17

V tom s Vámi musím souhlasit. Podpora sboru? Tady je problém. Téměř každý ředitel si okolo sebe vytvoří skupinu příznivců. Pokud jim dává v nadtarifu vámi udávanou částku, pak zřejmě nevyjde na všechny učitele. A co ti ostatní, jsou opravdu tak neschopní?
Začarovaný kruh! Komu by se ve sboru líbila velká příznivkyně pana zástupce, která v průběhu roku jezdí "sportovat" na hory a ostatní za ni suplují jako najatí a zdarma.
Takových příkladů úsluh najdeme stovky. Ředitel musí tedy nastavit pro všechny stejné podmínky. Pokud pravidla porušuje, pak se nedivte, že dostane od sboru červenou.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 16:30  

Asi je těžké pochopit, že někdo může opravdu hodnotit podle kvalit - kdo dělá dobře, má víc, kdo se fláká, nemá nic nebo málo. Podmínky byly sice tvrdé, např. na hory se nejezdilo jindy než v době jarních prázdnin,ale platily pro všechny včetně ředitele.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. dubna 2013 v 18:11  

opravdu hodnotit podle kvalit

Do prdele už práce! Sem s těmi kritérii.
I já chci být elitním pedagogem!
Ze všech didaktik a závěrečných prací jsem na postgraduálech měl jedničku a je mi to na prd. Stohy vlastních příprav, gigabajty originálních prezentací, unikátní systém hodnocení žákových prací, archiv jako kráva... bů, bů... vzlyk a škyt

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 18:23  

že někdo může opravdu hodnotit podle kvalit - kdo dělá dobře, má víc, kdo se fláká, nemá nic nebo málo.

A to výše zmiňovaná učitelka svou lyžařskou rekreací dozajista splňuje?

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 22:32  

Učím 25 let, na dobrého ředitele jsem ještě nenarazil: jeden chlastá, druhý nechodí téměř vůbec do práce, třetí surfuje na internetu v pracovní době, čtvrtý stojí jako učitel za prd a tudíž nemá žádnou autoritu, pátý tahá do postele mladé učitelky, šestý nezvládá organizaci školy a na škole se dělá vše možné a nemožné, ale neučí se atd. (bohužel mi teď máme na škole ředitele se všemi těmito úžasnými vlaastnostmi) Fakt, aby v tomto státě dobrého ředitele lupou pohledal.

Anonymní řekl(a)...
16. dubna 2013 v 22:33  

pardon ... my teď máme

Anonymní řekl(a)...
17. dubna 2013 v 6:52  

A to tak střídáte školy nebo se Vám tak střídají ředitelé? To druhé asi není pravděpodobné když bylo před novelou podle předkladatelek tak obtížné odvolat ředitele.
A to první se dá vykládat všelijak.

Anonymní řekl(a)...
17. dubna 2013 v 8:19  

A jsme zase na začátku - u kvality těch, co ty ředitele vybírají...

Anonymní řekl(a)...
17. dubna 2013 v 16:14  

16. dubna 2013 22:32

Mám obavy, že tyto typy současných ředitelů jsou nyní v převaze. Přidal bych ještě ty s modrou, černou, oranžovou průkazkou.

Anonymní řekl(a)...
17. dubna 2013 v 16:32  

Hele, ucim asi taky tak dlouho a reditelu jsem zazil taky sest. Na trech skolach. Takze nic mimoradneho.
Dokonce bych jich klidne zazil i vic, protoze by mohla svitnout nadeje v zlepseni stavu.
Sedych

Pytlik Blaha řekl(a)...
17. dubna 2013 v 23:28  

"Vidím, že je třeba přesný standard ředitelské profese."

Prafráze příspěvku z
15. dubna 2013 6:46
k článku "MŠMT: Metodický výklad k odměňování"

Anonymní řekl(a)...
18. dubna 2013 v 13:43  

Standardy pro výkon práce ředitele školy jsou dány § 5 odst. 1 zákona č. 563/2004 Sb., stačí, když se u konkurzů budou vybírat skutečně jen ti nejlepší. Ale to už je zase jiná písnička.

Anonymní řekl(a)...
17. září 2013 v 9:55  

právo platí pro všechny stejné
ŘEDITELÉ ŠKOL MAJÍ NÁROK NA ODSTUPNÉ
Ředitelé škol, kteří odcházeli na základě přechodného opatření a kteří měli smlouvu na dobu neurčitou, měli a mají nárok na odstupné!
Dochází zde totiž k velice zajímavé situaci. Podle zákoníku práce nemají nárok na odstupné vedoucí pracovníci. Jenže podle zákona /přechodného opatření/ končí ředitelům výkon funkce k 31. červenci. Od 1. srpna je pak tzv. zaměstnancem bez pracovního zařazení. Výpověď z pracovního poměru dostává až od nového ředitele, který byl instalován nejdříve k 1. srpnu. Pokud tedy ředitel není tak hloupý, aby dal výpověď sám sobě v době, kdy ještě vykonává funkci /červenec/, tak obdrží výpověď už ne jako vedoucí zaměstnanec, ale jako zaměstnanec bez zařazení. Jako takový pak má vždy nárok na odstupné!
Šiřte tuto informaci prosím všem ředitelům škol, kteří skončili ve funkci. Ještě neskončilo promlčecí období a máte možnost se o odstupné přihlásit!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.