Piráti vydali video přednášky muže, který přežil holocaust

úterý 16. dubna 2013 ·

Piráti zaznamenali besedu dr. Tomana Broda, historika a muže, který přežil Mengeleho selekci a pobyt v koncentračních táborech. Přednáška je volně šiřitelná na internetu a na DVD bude darována desítkám veřejných a vzdělávacích institucí.


28. února proběhla v žatecké Křížově vile přednáška organizovaná petičním výborem Žatec proti neonacistům a Regionálním muzeem K.A. Polánka. Jejím hostem byl dr. Toman Brod, významný český historik a muž, který přežil za druhé světové války pobyt v Terezíně, Osvětimi i Gross-Rosenu. Prošel Mengeleho selekcí. Během úvodních pětačtyřiceti minut hovoří o svých zážitcích z období okupace, o svých hrůzyplných zkušenostech z koncetračních táborů a o útlaku, který si pro židovské obyvatele okupované Evropy připravil nacismus. V následujícím stejně dlouhém úseku Toman Brod odpovídá na dotazy návštěvníků besedy. Přednášku, kterou petiční výbor Žatec proti neonacistům, tvořený převážně žateckými studenty, navazuje na svou antifašistickou aktivitu, navštívilo přes 130 lidí a zaznamenala u veřejnosti široký pozitivní ohlas.

„Beseda 'Toman Brod: Přežil jsem Mengeleho' byla hlubokým zážitkem. Chtěli jsme, aby přednáška tak zajímavého člověka, jakým pan Brod nepochybně je, byla zaznamenána a uchována. I Toman Brod vyjádřil vůli k tomu, aby jeho svědectví a výpověď o zážitcích z doby holocaustu bylo uchováno,“ říká Radek Holodňák, jeden z organizátorů přednášky a její moderátor.

„Česká pirátská strana prosazuje volné šíření všech informací a znalostí, o historii a o vzdělání, které je s výpovědí očitých svědků přímo spojeno, to platí dvojnásob,“ říká místopředseda ústeckého sdružení Pirátů Vít Konečný a dodává: „Navázali jsme s petičním výborem spolupráci a nabídli jsme, že přednášku zaznamenáme a vyprodukujeme. Shodli jsme se, že bude volně šiřitelná pod licencí Creative Commons. Rádi jsme udělali něco pro rozšíření povědomí o hrůzách nacistického teroru, a dostupnost takovýchto informací má být samozřejmostí.“

Piráti DVD se záznamem přednášky rozešlou zdarma do několika desítek veřejných a vzdělávacích institucí včetně škol. Žáci se mnohdy o období druhé světové války učí podle vlastních slov obvykle spíše povrchně, někdy se dokonce stane, že se k ní ani během roku třída nedostane. Osobní vyprávění člověka, který si svou zkušenost prožil na vlastní kůži a prošel pod rukama anděla smrti doktora Mengeleho, má mnohem hlubší dopad a dá se vhodně využít při výuce.

„Rád bych poděkoval žateckému Regionálnímu muzeu za technickou pomoc při záznamu a poskytnutí druhé kamery. Produkce zabrala několik hodin, ale veskrze se nejedná o nic tak náročného. Jako Piráti vyzývame všechny lidi v našem okolí, aby podobně zajímavé a důležité přednášky, ale také kulturní akce či veřejná jednání zaznamenávali a vkládali na Internet. Čím více lidí je uvidí, tím lépe. I tím můžeme přispět k všeobecnému rozhledu lidí. Záznam besedy s Tomanem Brodem je ke shlédnutí na YouTube kanálu České pirátské strany,“ uzavírá Tomáš Weidisch, místopředseda žateckých Pirátů a producent záznamu.

Video je ke shlédnutí dostupné zde: http://www.youtube.com/watch?v=gbsMrt3KV7o

Kontakty

Kontakt na producenty videa: videotym@piratizatec.cz

„Audio nahrávka přednášky Tomana Broda, jejímž autorem je Toman Brod, Radek Holodňák, Miluše Botková, Tomáš Weidisch, Regionální muzeum K.A. Polánka Žatec a Česká pirátská strana, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko.“

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.