Jana Hrubá: Jaká má být role školy, jak posílit její prestiž?

středa 3. dubna 2013 ·

První kulatý stůl MŠMT, který se konal 21. 3. 2013 v Praze v rámci přípravy Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020, měl zásadní téma: Posílení relevance a prestiže školy a školního vzdělávání. Prestiž školy a učitele je v poslední době frekventovaný pojem.


Na zahájení promluvil první náměstek ministra školství Jiří Nantl. Uvedl, že základní východiska a principy byly představeny v materiálu MŠMT v lednu na zahajovací konferenci. (Můžete si je připomenout ZDE.)

Vyhodnocení první části veřejné debaty (leden–březen 2013) již bylo uveřejněno ZDE.

„Na základě reakcí získaných v průběhu zahajovací konference, kulatých stolů i na dalších fórech stejně jako prostřednictvím webového portálu je možné shrnout několik zásadních závěrů k obsahovému návrhu Strategie:

  • všechny navržené směry budoucí strategie Strategie byly hodnoceny jako nosné, žádný z nich nebyl zpochybněn; otázky a podněty nejčastěji směřovaly k těm částem vstupního materiálu, které se týkají slabých míst systému, role učitele a spravedlnosti ve vzdělávání,
  • velmi silně byly artikulovány požadavky, aby ve Strategii bylo výslovně pojednáno téma financování,
  • z hlediska jednotlivých segmentů vzdělávací soustavy byla nejintenzivněji diskutována problematika předškolního vzdělávání (a rané péče), perspektiv odborného vzdělávání a technických a přírodovědných oborů,
  • přestože Strategie bude zahrnovat všechny sektory vzdělávání, největší ohlasy zatím vzbudila témata charakteristická pro oblast regionálního školství, naproti tomu problematika vysokých škol a dalšího vzdělávání byla v dosavadních debatách akcentována méně.

Celý článek v Učitelských listech

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 16:38  

No a co treba novy predmet Vychova k prestizi. To tu jeste nebylo. Ze by se jako ustanovil prestizni koordinator. Ja bych to za ctyry stovky klidne vzal.
A mohlo by se udelat i hlasovani na netu o skolu s nejvyssi prestizi.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 18:32  

Zakázat médiím remcat do školských záležitostí.
Jakmile jediný novinář neuposlechne, okamžitě odvelet na nucené práce jako učitel ZŠ. Ono by je to velmi rychle přešlo, plácat "moudra".

Anonymní řekl(a)...
3. dubna 2013 v 23:20  

mít možnost žáka vyloučit ze zš a volat k odpovědnosti rodiče ...

Anonymní řekl(a)...
4. dubna 2013 v 0:12  

škola má především vychovávat k morálním zásadám. Ale kde brát zásady mezi partou padlých panen. Vždyť vy samy nemáte ani základní představu o morálce, cti a lásce k vlasti. O rodině už vůbec nehovořím. Počkejte až vás za pár let vaši žáci pohřbí za živa

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. dubna 2013 v 1:15  

kde brát zásady mezi partou padlých panen

A co my, padlí panici?
K morálním zásadám mají vychovávat především rodiče. Aby se nakonec dočkali pohřbení zamrtva.
To je jako s osobní hygienou, víte? Mám snad žactvu kontrolovat čisté prádlo?
Ačkoliv... popřemýšlet o tom mohu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.