Metodiku mezinárodního programu EKOŠKOLA testuje 24 pražských mateřských škol

neděle 3. února 2013 ·

Organizace Ekocentrum Podhoubí a Sdružení TEREZA odstartovaly projekt Ekoškola pro MŠ celodenním seminářem pro 24 mateřských škol.


Ekoškola je mezinárodní program, který funguje v 52 zemích světa a zapojených je do něj 25 000 škol. V České republice do něj vstoupilo zatím 254 základních a středních škol. V mnoha zemích funguje tento program také pro mateřské školy; ne tak v České republice. Novým projektem se Ekocentrum Podhoubí a Sdružení TEREZA snaží vytvořit podmínky pro fungování programu EKOŠKOLA v České republice.

„V první fázi jsme zpracovali metodiku, kterou nyní testujeme s pomocí 24 MŠ přímo v terénu. O projekt je mezi MŠ velký zájem, i po zdvojnásobení kapacity přijatých MŠ jsme bohužel museli některé školky odmítnout,“ říká koordinátorka tohoto projektu a ředitelka Ekoškolky Rozárky Bc. Eva Sůrová. Metodiku dále hodnotí a připomínkují i odborníci na předškolní vzdělávání. Nadšení učitelé i rodiče se shodují, že projekt je užitečný a potřebný.

Jednou ze zapojených školek je i Ekoškolka Rozárka. „Nyní se nacházíme v první fázi testování metodiky, zakládání pracovního týmu. Do pracovního týmu jsou zapojeny starší děti, učitelé i rodiče. Projekt nadchl děti i rodiče. Děti se těší, že budou pracovat jako dospělí a rodiče oceňují propojování rodiny a školky a partnerský přístup k rodičům i dětem,“ říká dále ředitelka Ekoškolky Rozárky.

Nově vytvořená a otestovaná metodika Ekoškoly doplněná o zkušenosti zapojených školek položí základ obsáhlejšímu celorepublikovému programu pro mateřské školy, na který se sdružení již teď pokouší sehnat další finanční zdroje. „Cílem je otevřít tento program celorepublikově a umožnit školkám získávat prestižní ocenění titulu Ekoškola,“ dodává Petra Šimonová, koordinátorka programu Ekoškola ze Sdružení TEREZA.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.