Český svaz tělesné výchovy zůstane apolitickou organizací

sobota 2. února 2013 ·

Sport je důležitý celospolečenský fenomén a formuje život velkého počtu lidí.Je nejrozšířenější volnočasovou aktivitou občanů České republiky. Sportovní prostředí u nás sdružuje více členů, než všechny další organizované spolkové činnosti. Jen v ČSTV je 1,5 miliónu registrovaných členů.


Rozvoj podmínek pro sport, výchova mládeže ke sportu, pomoc přirozeně prospěšnému životnímu stylu všech generací i příprava sportovní reprezentace jsou závislé na veřejné podpoře. Ta je úměrná zájmu politické reprezentace o zdravý vývoj populace a samozřejmě i reálným ekonomickým podmínkám v naší zemi.Nepochybný celospolečenský významu sportu by měl vést k tomu, aby veřejná podpora byla silnější a systematičtější než dosud. Zdroje pro sport jsou podobně jako v jiných zemích k dispozici, zejména v rámci podílu na zisku z hazardu a především na sportovním sázení.

Za současný stav v mnohém mohou samy sportovní organizace. V nedávné minulosti se zbavily vlastním přičiněním možností financovat sport z podniku Sazka. Bývalé vrcholné vedení těchto organizací za mlčenlivého souhlasu většiny členské základny hrubě poškodilo dobré jméno českého sportu v očích veřejnosti a hlavně představitelů veřejné správy na mnoha úrovních.

Nové vedení ČSTV v úzké spolupráci s Českým olympijským výborem intenzivně pracuje na nápravě neblahého stavu, na systémových změnách v českém sportovním prostředí, na zlepšení vlastního hospodaření a na nutných legislativních změnách. O prvých úspěších v této snaze bude informována dubnová valná hromada ČSTV.

Současná slabá podpora sportu ze strany veřejné správy však není důvodem,aby se ČSTV sílou své členské základny angažoval přímo v politickém hnutí.V současnosti mohou sportovci poděkovat politikům za dorovnání státního příspěvku na loňskou úroveň, i když se zatím řeší, jakým způsobem půjdou prostředky využít.Zůstaneme však vždy apolitickou organizací. Tak zní naše stanovy.

Se sympatiemi sledujeme současnou snahu zákonodárců zdůrazňující význam sportu přijetím potřebných právních úprav v loterijním zákonu a v zákonu o sportu. Partnerem ČSTV v tomto procesu vždy budou všechny politické strany, které podporují sport. A to nejenom v předvolebních proklamacích, ale ve svém politickém působení, v praktickém naplnění jejich programových dokumentů v oblasti sportu.

Český svaz tělesné výchovy není a nebude politickou organizací. V tom spočívá jedna z hodnot naší organizace. ČSTV nebude součástí žádné politické strany a bude stát stranou politického hnutí. Bude však vyjadřovat podporu úsilí těm politickým stranám, které budou sportu a jeho rozvoji reálně pomáhat.

Sport a sportovci byli v neblahé minulosti využíváni a zneužíváni pro politické cíle. Sport a zdravý životní styl v pohybu, však není politickým platidlem. Jeho hodnota je vyšší a trvalejší. Síla a vliv politických stran a hnutí se v čase mění. Jak učí historie, vždy když se některé složky sportovního prostředí staly aktivní součástí politiky, následovala fáze jejich společenské diskreditace a nepřijatelnosti. Jejich
politicky účelové snažení bylo vždy finálně kontraproduktivní a ve výsledku pro sport škodlivé. Sport potřebuje stálou systematickou podporu celého politického spektra.Proto jsme a budeme apolitickou organizací.

Toto prohlášení mj. reaguje na informace, které vedení ČSTV získalo z některých krajských a okresních organizací, kdy se objevily pokusy, snahy či výzvy,aby personál, nebo technické zázemí našich organizací bylo použito pro zájmy politických stran nebo hnutí pod záminkou „pomoci sportu“. Důrazně upozorňuji, že v takovém případě by šlo nejen o fatální zneužití pravidel hospodaření s prostředky občanského sdružení, ale i hrubé porušení stanov a samotné ideji existence naší sportovní organizace.

Sportovci vždy hájili, hájí a budou hájit své zájmy svým vlastním sportovním úsilím, silou dosažených výsledků a kolektivního ducha. Přímé propojení ČSTV a politiky není naším programem.

V Praze 30. 1. 2013

Miroslav Jansta, v.r.předseda ČSTV

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.