Přečtěte si: Odbory se bojí o rozpočet na školství, školné ale není na pořadu dne

pondělí 28. ledna 2013 ·

Případné snižování prostředků na vzdělávání by bylo likvidační, tvrdí školští odboráři a zástupci vysokoškolských studentů. Proto chtějí od vlády slib, že v příštím roce rozpočet na školství neklesne. Součástí dnešního jednání bylo i veřejné slyšení o petici za vytvoření podmínek pro kvalitní vzdělávání. Její iniciátoři upozorňují na to, že uvažované školné už je pro řadu západních zemí minulostí, a dokonce v některých německých spolkových zemích se ruší. Školné není nyní na pořadu dne, reaguje ministerstvo.


Z článku lub na ČeskáTelevize.cz vybíráme:

"Když jsme si dělali propočet na regionální školství, tak je to zhruba něco kolem čtyř miliard, které by měly ubýt v roce 2014. To znamená, že buď poklesne průměrný plat pedagogů o víc než 1 000 korun až 1 300, u nepedagogů to může být 700 korun, anebo tedy dojde k masovému propouštění, což může být až 10 tisíc lidí, nebo kombinace obou přístupů," řekl šéf školských odborů František Dobšík. Tyto propočty přitom vycházejí z někdejších návrhů ministerstva financí. Nicméně podle prvního náměstka ministra školství Jiřího Nantla jde o spekulaci: "V letošním roce se nic takového neděje a myslím, že není důvod to předvídat pro příští rok," komentoval situaci v rozhovoru pro ČT24 s tím, že pokud vycházíme ze schváleného rozpočtu, musíme konstatovat, že ten je podle něj příznivější, než tomu bylo v minulých letech.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. ledna 2013 v 22:37  

", že v příštím roce rozpočet na školství neklesne."

Při stavu neměnném (rozpočet bude stejný) klesne jeho reálná hodnota. Tolerovat by se ještě dalo, kdyby byl navýšen o inflaci. V příštích parlamentních volbách se opět dozvíme, že školství je pro TOP09,ČSSD, ODS,... prioritou číslo jedna. Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.