Přečtěte si: Fíni učiteľom veria, inšpekciu dávno zrušili

neděle 20. ledna 2013 ·

Minister Dušan Čaplovič sa pri svojich víziách v školstve rád odvoláva na fínsky model, hoci nie vždy presne. Ako žiaci dosahujú najlepšie výsledky na svete, prišiel do Bratislavy porozprávať LEO PAHKIN z fínskej národnej rady pre vzdelávanie.


Z rozhovoru Michala Piška s Leo Pahkinem v SME.sk vybíráme:

Dohliadate na učiteľov?

„Nie, veríme im. Ak sa niečo stane, v každej triede je 20 až 30 inšpektorov, a keď nie sú spokojní, povedia to mame a tá zavolá učiteľovi alebo riaditeľovi. Až keď to nepomôže, zasiahne štát. Školskú inšpekciu sme zrušili už začiatkom 90. rokov, kontrolu sme nepovažovali za efektívnu, pretože keď inšpektor prišiel do školy, všetko bolo perfektné, ale nič to nehovorilo o normálnej situácii. Teraz to robíme trochu inak, základ nášho systému je zbieranie a vyhodnocovanie informácií. Naše školy sú financované prevažne samosprávami, ktoré najlepšie vedia, na čo školy peniaze potrebujú. Časť však dostávajú aj od vlády. Keď zbadáme, že školy niekde použijú menej peňazí ako školy v podobných samosprávach v iných regiónoch, zisťujeme, či je všetko v poriadku. Tento systém je oveľa efektívnejší ako inšpekcia a vyžaduje si aj oveľa menej ľudí.“

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2013 v 21:31  

Taky by mne zajímalo k čemu vlastně ČŠI máme. Inspekční zprávy z různých škol se jedna druhé podobají jako vejce vejci. Prostě se jenom opisují furt dokola. A ředitelé škol, kteří se svým ansáblem nezvládli dát dohromady ŠVP, takže se vlastně neví, podle čeho se na daných školách vlastně učí, stále sedí ve svých ředitelnách.

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2013 v 21:55  

...stále sedí ve svých ředitelnách...

Ředitele neodvolává ČŠI, ale zřizovatel. Znám mnoho případů, kdy ČŠI vydala jednozačně negativní právu, ale zřizovatel ředitele "kamarádíčka" podržel, takže zrovna tohle bych inspekci k tíži nepřičítal.

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2013 v 22:00  

Na podnět :
1) zřizovatele
2) ČŠI
3) školské rady

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2013 v 22:12  

Podnět ano, ale rozhodnutí musí vydat zřizovatel. Nikdo jiný.

Anonymní řekl(a)...
20. ledna 2013 v 23:57  

Ne, ze Finove ucitelum veri.
Nikdo tam takovou podradnou praci delat nechce.
Sedych

Anonymní řekl(a)...
21. ledna 2013 v 7:53  

"....takže zrovna tohle bych inspekci k tíži nepřičítal."

Jneže tato nemohoucnost inspekce vyvolává právě tu otázku k čemu je vlastně dobrá!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.