Výsledky TALIS 2008: Řízení a vedení školy

pátek 21. prosince 2012 ·

Článek ČŠI přináší některá zajímavá zjištění z první vlny šetření TALIS týkající se řízení a vedení školy, která proběhla v roce 2008 ve 24 zemích OECD a ČR se jí neúčastnila.

Více informací o šetření TALIS naleznete na www.talis.cz nebo na www.oecd.org/talis.

Analýzou odpovědí ředitelů škol na jejich činnosti v rámci školy byly rozlišeny dva styly řízení a vedení školy: pedagogický a administrativní.

Pedagogický styl vedení školy se zaměřuje na vytváření podmínek pro efektivní výuku včetně přímého dohledu nad její kvalitou a výsledky učení žáků. V administrativním stylu vedení školy převažuje spíše odpovědnost za výkon školy a důraz na plánování a dodržování předem stanovených postupů.

Pedagogický styl vedení školy byl zastoupen ve všech zemích, které se zúčastnily šetření. Mezi jednotlivými zeměmi však byly nalezeny značné rozdíly z hlediska míry využití tohoto stylu. Důraz na pedagogické vedení kladl nadprůměrný počet ředitelů např. v Brazílii, Slovinsku a Polsku, naopak ve Španělsku a Estonsku ho ředitelé využívali v menší míře. Mnoho ředitelů často využívalo oba styly vedení současně.

Ve více než jedné třetině zúčastněných zemí se k pedagogickému stylu vedení školy přikláněly častěji ženy než muži.

Pro více než jednu čtvrtinu zemí platí, že učitelé, jejichž ředitelé ve větší míře využívali pedagogický styl, častěji spolupracovali se svými kolegy za účelem výměny informací a materiálů.

Ve školách, kde ředitelé využívali pedagogický styl vedení školy, byla ve více než polovině zemí při hodnocení učitelů přisuzována důležitost účasti v profesním vzdělávání, ve 43 % zemí inovativnosti vyučovacích postupů a v necelé třetině zemí výsledkům žáků. Zároveň bylo důležitým cílem hodnocení učitelů zlepšit jejich vyučovací postupy. V důsledku hodnocení ředitelé často navrhovali program profesního vzdělávání (ve třech čtvrtinách zemí) a to zejména pro slabší učitele.

Zatímco mezi administrativním stylem vedení školy a výše sledovanými oblastmi nebyly zjištěny žádné konzistentní vztahy, s pedagogickým stylem souvisely důležité aspekty řízení efektivní výuky ve školách.

TALIS 2013 se v oblasti vedení školy zaměří znovu na profily ředitelů a vedení školy, otázky kladené ředitelům v roce 2008 však budou rozšířeny o nové, týkající se týmového vedení školy.

Šetření TALIS 2013 je součástí  IPn projektu Kompetence III, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.




2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. prosince 2012 v 8:12  

Pedagogický styl či nepedagogický styl? No ono je to těžko, protože ony jsou taky mezi státy dost postatné rozdíly ve financování škol. např. ve Finsku nemá vůbec ředitel na starosti provoz školy. O vše se stará obec. Platí školníky i veškeré opravy. Penězi na provoz se ředitelé ve Finsku vůbec nemusí zabývat. Mají tedy hold víc času na to vaše pedagogické řízení. A to je možná jeden z důvodů dobrého stavu finského školství.

My buďme rádi, že jsme se toho výzkumu neúčastnili, protože naši ředitelé, zvhledem k zoufalému způsobu financování našeho školství, nemají na nějaké pedagogické řízení čas vůbec. A realizací šablon se stav ještě zhoršil.

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. prosince 2012 v 0:47  

buďme rádi, že jsme se toho výzkumu neúčastnili

Jakýpak u nás pedagogický či administrativní styl. Jestli, tak akorát styl nutriční:
zachovat zdroj obživy za každou cenu.
Neboť smyslem existence školy je její existence sama.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.