Comenia Script jako alternativní písmo pro školáky

úterý 18. prosince 2012 ·

Alternativou k běžně užívané psací abecedě se stává po dvouletém pokusném ověřování písmo Comenia script. Podle závěrečné zprávy písmo děti baví, vyhovuje například i levákům nebo žákům se specifickými vzdělávacími potřebami.


Písmo Comenia script se pilotně ověřovalo od září roku 2010 na 33 vybraných základních školách. Cílovou skupinou byli žáci 1. a 2. ročníků, jejich učitelé a rodiče.

Podnětem k pilotnímu ověřování tohoto písma byly hlavně dotazy rodičů žáků, kteří měli zkušenosti se vzděláváním v zahraničí – například ve Velké Británii, USA, Finsku, Dánsku – kde žáci běžně používají tiskací písmo.

Comenia script je velice jednoduché, moderní a praktické písmo, které odráží individuální tendence každého žáka. Ten si tak může písmo přizpůsobit svým potřebám. Comenia script zohledňuje například psaní dysgrafiků, leváků či různě handicapovaných, a také žáků bilingvních.

Na základě zjištěných výsledků při rozvoji psaní žáků uvedeným písmem tak ministerstvo školství doporučuje, aby bylo písmo Comenia script alternativou k běžně užívané psací abecedě. Podmínkou pro školy, které se ho rozhodnou zařadit do výuky, bude souhlas rodičů s výukou tohoto psaní s upozorněním na možné komplikace při přestupu žáka na jinou školu, používání určeného typu didaktických materiálů při nácviku psaní a vyškolený pedagog v metodice výuky psaní tohoto písma.

Učitelům bude prostřednictvím Národního institutu dalšího vzdělávání (NIDV) ve spolupráci s autorkou písma Radanou Lencovou nabízen akreditovaný vzdělávací kurz zaměřený na didaktiku rozvoje počáteční čtenářské gramotnosti s využitím písma Comenia script.

Pokud se škola rozhodne zařadit písmo Comenia script do výuky, uvede to ve svém školním vzdělávacím programu.

Závěrečnou zprávu z pokusného ověřování CS naleznete zde:

Závěrečná zpráva CS.pdf


6 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
18. prosince 2012 v 23:08  

Podmínkou ... bude souhlas rodičů

A to jako jak? Má to být většina prostá, "ústavní" nebo naprostá? A budou se ptát každého rodiče zvlášť? A co když budou rodiče souhlasit u synka, ale u dcerky ne?
A co když se některý z rodičů šprajcne až tak, že podá žalobu k evropskému soudu na nerovný přístup ke vzdělání?
A jaké asi tak mohou nastat komplikace při přestupu na jinou školu?
Já jsem z toho úplně celý pryč. A už jsou v prodeji propisky na to nové písmo?

krtek řekl(a)...
19. prosince 2012 v 7:27  

Co propisky, ale učebnice, cvičebnice a školení není zadarmo. Inu, není na dobrý byznysplán.

Anonymní řekl(a)...
19. prosince 2012 v 7:42  

A vaše škola neplánuje? Nebo, při myšlenkách na vzdělání zdarma, učíte bez nároku na honorář?

krtek řekl(a)...
19. prosince 2012 v 14:13  

Svou diplomovou práci jsem zatím nezpeněžnil, ale mám to v plánu, jen nevím, kdo bude mít o Wordprocessing a úpravy textu v Microsoft Office 2010 a OpenOffice.org zájem.
Písanka http://knihy.abz.cz/prodej/pisanka-pro-1-tridu-1-dil-pisanka-pro-zs 57 Kč (5 dílů)
Písanka Comenius Script a další výukové materiály k dohledání: http://www.nakladatelstvisvet.com/cs/shop/edice_kaligrafie
A více o diskusi nad novým písmem je i tu: http://cs.wikipedia.org/wiki/Comenia_Script

Evžen Mayer řekl(a)...
21. prosince 2012 v 11:47  

Grafologové jsou šarlatáni, podobná vyjádření patří do kategorie jedna paní povídala...

Pytlik Blaha řekl(a)...
21. prosince 2012 v 12:25  

Grafologové jsou šarlatáni

Já bych grafology nepodceňoval. Dokáží z písma vyčíst ledacos. Kromě věku, pohlaví, vzdělání, rodinného stavu, majetku a tak.
Jednou jsem poslal jednomu grafologovi esemesku a od té doby mne miluje. Asi jsem tam měl zmínit nějaký pohlavní signifikant. Je ale také možné, že obor pokročil, tak právě proto.
Ještě bych rád připodotknul, že komoře nemá co vadit, že se na ni ministerstvo neobrátilo. Mnisterstvo se obracet nemusí, ministerstvo ví všechno samo nejlíp. Přece nazahodí tak hezkou příležitost pro případné fondíků čerpání.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.