Dějiny opevňování v Čechách a na Moravě

pátek 2. listopadu 2012 ·

Vydejme se za dobrodružstvím vlastní historie!

Další bohatě ilustrovaná publikace úspěšné edice Stručná historie – předurčené pro mladší čtenáře a čtenářky – přináší souborně zpracovaný náhled na vývoj pevnostního stavitelství od pravěku do současnosti.

Ozřejmuje způsoby opevňování osad v době kamenné (Rmíz u Laškova – nejstarší pevnost ve střední Evropě vůbec). Nepomíjí mimořádně pozoruhodnou skalní pevnost Denemark z doby měděné a důkladně popisuje rozsáhlá keltská opevnění (Vladař, Závist, Třísov) a římské opevněné tábory (Mušov).

Zachycuje vývoj středověkých slovanských hradisek (Klučov, Libušín, Mikulčice aj.) i kamenných hradů (Přimda, Pražský hrad). Objasňuje způsoby obrany opevnění před vynálezem palných zbraní (Angerbach) i převratné změny po něm (Kalich, Pravda, Český Šternberk).

Obsáhle seznamuje s vývojem rondelového (Kunětická hora, Pardubice) a bastionového opevnění (Hradec Králové, Brno, Terezín). Přehled vrcholí kapitolou o železobetonovém stálém opevnění z let 1935–1938 zřizovaném proti početným nepřátelům republiky.

Vše pomáhají osvětlit názorné ilustrace doprovázené popisky i příjemně čtivý text plný zajímavostí.

Ukázky stran:








Vydal CPress, doporučená cena 299 Kč

Knihu s 15% slevou zakoupíte v e-shopu knihy.cpress.cz.


V edici Stručná historie již vyšlo:

     
 

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.