Rozvíjejte čtenářskou gramotnost e-learningovými kurzy

pondělí 22. října 2012 ·

V rámci projektu „Čtenářská gramotnost a projektové vyučování“ nabízí občanské sdružení Abeceda e-learningové kurzy ke čtenářské gramotnosti zdarma. Jejich prostřednictvím se mohou vzdělávat jak učitelé, tak i žáci základních škol.


E-learningy pro žáky

Aktuálně si mohou všichni žáci projít dva různé e-learningy. Na čtenářskou gramotnost je zaměřen kurz „Lenka si poradí!“, tvůrčí psaní si mohou vyzkoušet v kurzu „Matěj a spisovatelka“ a mediální výchovu jim zprostředkuje „Šotek v redakci školního časopisu“. Další e-learningy vyjdou na výukových CD, která budou distribuována na základní školy koncem roku 2012.

Kurzy jsou koncipovány jako reálné příběhy. Žáci samostatně plní úkoly, zamýšlejí se nad promluvami jednotlivých postav, pomáhají jim v rozhodování, usuzují na důležité informace v textu nebo hodnotí nabízené možnosti. Např. v kurzu –„Lenka si poradí!“ si žáci vyzkouší práci s různými druhy textů, které je obklopují v běžném životě (obaly výrobků, knihy, recept v kuchařce, texty na internetu….).



Pro žáky jsou připraveny e-learningy na webu www.sotkoviny.cz. Učitelům jsou určeny kurzy na webu www.ctenarska-gramotnost.cz.

E-learningy pro učitele

Učitelé si mohou vybrat ze tří e-learningových kurzů – ke čtenářské gramotnosti, k tvůrčímu psaní a k mediální výchově.

Kurzem čtenářské gramotnosti provádí pan učitel Veselý. Ten se v prvním díle zajímá zejména o poslední šetření PISA zaměřené na čtenářskou gramotnost. Dozvídá se například, jaké typy úloh dělaly českým žákům největší problémy. Ve druhém díle pan Veselý podrobněji zkoumá pojmy, se kterými se při svém bádání setkal, a objevuje metody a strategie, které vedou k rozvoji čtenářské gramotnosti.

Projekt „Čtenářská gramotnost a projektové vyučování“ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. října 2012 v 13:27  

Kolik miliard z našich daní "přefiltrovaných" přes EU muselo dohromady být vyplaceno (spíš vyplácáno a hlavně odkloněno), abychom si mohli stejně jako v tomto jednotlivém, asi ne nejvýznamnějším případě dopřát něco "zdarma"???

Anonymní řekl(a)...
23. října 2012 v 19:31  

Spíše se dívejte na kvalitu nabízeného produktu. Nekoupili byste si ho. Věřte.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.