Přečtěte si: Úspěch všech studentů? Vyžaduje zapojení školy, rodiny i celé komunity. Inspirace z USA

pondělí 22. října 2012 ·

Zpráva je výsledkem tříměsíčního pobytu ve Spojených státech, kde autorka Martina Novotná (vzdělávací program Varianty) pobývala na jaře roku 2012 na výzkumném pobytu u neziskové organizace Koalice pro komunitní školy (Coalition for Community Schools). Pobyt jí byl umožněn díky podpoře Fulbright-Masarykova stipendia a jeho cílem bylo zjistit, jak fungují komunitní školy ve Spojených státech, kdo jsou partneři spolupracující se školami a jaký vliv má existence tohoto typu škol na školní úspěchy studentů.


V předkládané zprávě je možné se seznámit s celkovým kontextem amerického veřejného školství, s podobou a fungováním komunitních škol, jejich financováním a výsledky, kterých dosahují. Zpráva je založena na znalostech a zkušenostech získaných během stáže u nestátní a neziskové instituce, která více než čtyřicet let působí v oblasti vzdělávání. Její sekce Koalice pro komunitní školy více než patnáct let zastřešuje rychle se šířící hnutí komunitních škol ve Spojených státech a snaží se prosazovat tuto myšlenku na federální úrovni.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. října 2012 v 8:16  

Jen jestli by se z toho neměli napřed poučit v USA.

Anonymní řekl(a)...
22. října 2012 v 9:43  

No to je neuvěřitelný objev. Do této doby jsme to my tady v Evropě vůbec netušili.

Anonymní řekl(a)...
22. října 2012 v 12:23  

Hezký "přímý přenos" z kolapsu státu jako garanta kvalitního vzdělávání pro každého.

Pro náš Absurdistán zajisté vzor, který je třeba co nejdříve "dohonit a předhonit".

obyčejná učitelka řekl(a)...
22. října 2012 v 15:59  

Takhle nějak si představuji přechod k občanské společnosti. Každý cítí svůj díl zodpovědnosti. Zatímco u nás mnozí přemýšlejí spíše, jak se zodpovědnosti zbavit.

Anonymní řekl(a)...
22. října 2012 v 16:56  

přemýšlejí spíše, jak se zodpovědnosti zbavit

Abychom byli objektivní - nejvíce u nás couvají z odpovědnosti za vzdělání dítěte jeho rodiče - tedy v připadě nepřizpůsobivých je to téměř absolutní většina. Do školy přijdou leda nadávat, bránit své dítě a domáhat se práv.
Naproti tomu ten americký model počítá s absolutní spoluprací rodiny se školou. Asi tam mají jiný typ přistěhovalců.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.