Nadaní mladí debatéři z ČR budou v mezinárodním finále debatovat o „podněcování náboženské nesnášenlivosti“

sobota 6. října 2012 ·

Letošní vítězové Mezinárodních debat mládeže Tomáš Schwarz z Rumburku a Jan Mazáč z Opavy budou reprezentovat Českou republiku na Mezinárodním finále soutěže ve Vilniusu. V litevské metropoli se mladí čeští debatéři od 15. do 19. října setkají s vítězi republikových kol z Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Polska, Ruska a Ukrajiny. Společně budou v německém jazyce diskutovat o aktuálních společenských a politických tématech, procvičovat se v debatování a poznávat mladé lidi z ostatních zúčastněných zemí. Ve dvou kvalifikačních kolech a semifinále porota vybere čtyři finalisty.


V slavnostní finálové debatě 19. října si finalisté budou vyměňovat argumenty k otázce “Má být ‘podněcování náboženské nesnášenlivosti’ v Evropě trestným činem?” a bojovat o mezinárodní prvenství. „Zvítězí ten, kdo bude nejlépe naslouchat ostatním, najde ty nejlepší argumenty a bude debatovat věcně a férově”, vysvětluje Annett Lymar, vítězka Mezinárodního finále 2011.

Finále se koná pod záštitou Emanuelise Zingerise, předsedy zahraničního výboru Parlamentu Litevské republiky. Jako čestný host přivítá účastníky také místopředseda německého Spolkového sněmu Wolfgang Thierse.

Mezinárodní debaty mládeže/Jugend debattiert international je soutěž pro žáky, kteří se učí němčinu na středních školách ve střední a východní Evropě. Projekt chce účastníkům nabízet podněty ke kritické reflexi společensky a politicky významných témat a přispívat tak k jejich politickému vzdělávání. Debatování v němčině přispívá ke zlepšení jazykových znalostí studentů a aktivně je zapojuje do vyučování. Letos se do projektu zapojilo přes 1.700 studentů z více než 120 středních škol v 8 zemích, z toho 450 studentů bylo z ČR.

Mezinárodní debaty mládeže / Jugend debattiert international je projekt Goethe-Institutu, nadace „Vzpomínka, odpovědnost, budoucnost“, obecně prospěšné nadace „Hertie“ a Centrály pro německé školství v zahraničí. V ČR je projekt podporován Česko-německým fondem budoucnosti.

VI. Mezinárodní finále je financováno z prostředků Ministerstva zahraničí Spolkové republiky Německo.

Mediálním partnerem finále je portál DELFI.lt.

Další informace o projektu Jugend debattiert international:

www.goethe.de/Praha/Jdi a www.jugend-debattiert.eu

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 8:35  

Nemají to lehké, protože fanatičtí muslimové z Talibanu jsou v Afganistanu za teroristy, ale titíž v Sýrii za rebely a partyzány. Nejsme tak náhodou všichni manipulováni?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.