Veřejná diskuze nad úpravami RVP ZV

pátek 5. října 2012 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy oznamuje, že v termínu od 10. října do 10. listopadu 2012 proběhne na Metodickém portálu www.rvp.cz veřejná diskuze k úpravám RVP ZV.


Účelem diskuze je zejména seznámit pedagogické pracovníky a odbornou i laickou veřejnost s provedenými změnami a s jejich dopadem na vzdělávání žáků, umožnit jim sdělit připomínky k navrženým úpravám a položit další případné dotazy týkající se těchto změn.

Jedná se o první revizi RVP ZV po ukončeném cyklu vzdělávání na prvním a druhém stupni základních škol a odpovídajících ročnících víceletých gymnázií a konzervatoří. Nejvýznamnějším podnětem pro úpravy se stala mezirezortní jednání, na jejichž základě se do RVP ZV nově začleňují nebo zvýrazňují některá aktuální témata, jako jsou finanční gramotnost, ochrana člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, dopravní výchova a další. Součástí úprav jsou také změny ve vzdělávacích oblastech Jazyk a jazyková komunikace, týkající se cizího jazyka a dalšího cizího jazyka, a Matematika a její aplikace a změny v obecných částech RVP ZV. Podrobné informace o všech změnách budou zveřejněny při zahájení diskuze.

Po této revizi bude následovat další úprava (dopracování) RVP ZV, která by měla mít charakter dlouhodobějšího koncepčního přehodnocení RVP ZV ve všech jeho částech. Další úpravy, které se připravovaly v rámci seminářů pro jednotlivé vzdělávací obory, nebyly v této fázi revize zapracovány. Podněty budou použity při dopracování RVP ZV.

V této diskuzi je proto potřeba vyjadřovat se pouze k vyznačeným změnám.

3 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. října 2012 v 20:33  

A teď už se tedy začne ta vzdělanost dětí zlepšovat a na střední školy budou zase v míře větší než malé přicházet děti chtivé poznání a s rozzářenýma očima.
Tak na tu revizi se vyloženě těším.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 8:37  

A já se zase těším na to, že všechny "změny" opět provedeme zdarma.

Anonymní řekl(a)...
7. října 2012 v 12:01  

Pořád ten samý nesmysl.

Jednou za uherský rok vypíšeme na měsíc (!!) jakousi zmatenou takzvanou "veřejnou diskusi" a zaštiťujíce se jejími údajnými výsledky si pěkně po Rakousko-Uhersku na ministerstvu, případně s pár kamarády okolo něj, zase něco upečeme.

Nikoli pane ministře, při Vašem vzdělání a mezinárodním rozhledu byste mohl tušit, že takto se to v civilizovaných zemích nedělá.

Tam naopak NEUSTÁLE běží kultivovaná veřejná, odborná i laická diskuse, dělají se výzkumy, atd. (Samozřejmě se na to také počítá s nějakými financemi.)

A jen v intervalech odpovídajících "času odezvy" tak složitého a setrvačného systému, jako je školství, tj. jednou za "uherský rok", se pouze podle toho, co se v průběhu předchozího času opravdu zjistilo (ne co někdo "vykřikl" v nějaké diskusi na webu nebo naopak potichu prolobboval na ministerstvu), a podle toho, na čem nastala odborná shoda a pokud možno to i vzala za své laická veřejnost, ministerstvo implementuje nějaké změny.

Je zbytečné se rozepisovat o tom, jak tahle hurá-akce, ať už je její motivovace kalá či nekalá, nakonec dopadne.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.