Zapojte svou školu do Minisčítání 2012

pátek 14. září 2012 ·

Jak vysvětlit dětem, co vlastně statistika umí, k čemu je dobrá a na jakých principech pracuje, aniž by šlo o vzorečky, poučky a tabulky, za kterými si děti jen těžko představí něco reálného? S tím chce pomoci projekt Českého statistického úřadu Minisčítání, jehož druhý ročník zahajuje v pondělí 1. října 2012.


Účel Minisčítání

Minisčítání je vzdělávací projekt, který hravou formou ukazuje dětem, jak pracuje statistika, k čemu jsou potřebné její údaje a co se dá díky statistickým šetřením všechno zjistit. Je určen pro žáky 4. - 9. tříd základních škol a pro nižší ročníky víceletých gymnázií. Přizpůsobuje se dětskému vidění světa: žáci sbírají a vyhodnocují informace, které se týkají jich samotných, tedy například jaké počítačové hry rádi hrají, jakou rukou píší nebo co by si vzali sebou na pustý ostrov. Cílem je dětem ukázat, jak práce s daty v praxi funguje a že i jim samotným může přinášet zajímavé informace.

Jak se zapojit?

Od začátku září se mohou školy zaregistrovat na www.miniscitani.cz, kde získají unikátní přístupové heslo do internetové aplikace. Vlastní vyplňování on-line dotazníků bude možné od 1. října do 15. listopadu. Ihned po odeslání jednotlivých dotazníků se průběžné výsledky zobrazí ve formě animovaných grafů. Konečné výsledy ČSÚ zveřejní v prosinci, bude je možné exportovat a využít pro další zpracování.

Výhody pro žáky

Žáci a studenti získají nejen zkušenosti s vyplňováním dotazníku na internetu, ale především porozumí principům statistiky, naučí se číst v grafech a diskutovat o zjištěných skutečnostech. Dozvědí se nové informace o své třídě a škole a navíc se porovnají s výsledky dětí z jiných škol, měst, krajů nebo i zemí. Navíc tři vylosované třídy zdarma navštíví interaktivní zábavně naučné vědecké centrum iQpark v Liberci (www.iqpark.cz).

Co získají učitelé a profesoři?

I letos ČSÚ připraví pro pedagogy praktické výukové materiály a pracovní listy použitelné zejména v hodinách matematiky, informatiky a občanské výchovy. Učitelé tak snadno zapojí Minisčítání do svého vyučovacího předmětu a podle návodů připraví pro žáky netradiční interaktivní hodinu. Získají skutečná data o své třídě, která mohou dále využít ve výuce. Své zkušenosti a příklady dobré praxe budou moci prezentovat na webových stránkách Minisčítání a tím upozornit na vlastní zajímavé projekty a aktivity, do kterých Minisčítání zapojili.

Novinky letošního Minisčítání

Oproti prvnímu ročníku 2010, jehož se zúčastnilo 30 tisíc žáků, nese Minisčítání 2012 s sebou řadu změn a vylepšení. Vyplňování bude pouze on-line, dotazníky obsahují nová témata, například otázky, jaký je vztah dětí k informačním technologiím, ke komunikaci nebo jaké jsou jejich rodinné vazby. Některé z otázek se shodují s otázkami z obdobného zahraničního projektu Census At School (www.censusatschool.com). Účelem je porovnat aspekty života dětí z různých zemí i kontinentů – Austrálie, Irska, Japonska, Jihoafrické republiky, Kanady, Korey, Nového Zélandu, USA a Velké Británie.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.