Přečtěte si: Stále stejné špatné (a dobré) zprávy

pátek 14. září 2012 ·

Na vzdělávání dáváme pořád stejně málo, v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí v populaci jsme už mnoho let na chvostu statistiky, učitelské platy jsou otřesně nízké, proto učitelská populace stárne a více než 70 procent učitelů je už starších než čtyřicet let.


Z článku Tomáše Feřtka v Respekt.cz vybíráme:

Ta poslední dobrá zpráva je už jen hypotetická. Pokud politici a průmyslníci opravdu uvažují racionálně a na základě čísel, přestanou nám třeba tvrdit, že víc lidí na učilištích pokud možno bez maturity téhle zemi prospěje. Všechna dostupná data říkají opak. A to po léta. Vzdělanější lidé snáze hledají zaměstnání, jsou zdravější a více platí na daních. Doporučuji přečíst si příslušné pasáže téhle studie opravdu pozorně (strany 26 – 32 v české verzi).

Spolu s Polskem, Slovenskem a Maďarskem patříme k zemím, kde jsou vyučení ohrožení nezaměstnaností nejvíc. Asi nebude náhoda, že právě celá „Visegrádská“ politická reprezentace pěje píseň o užitečnosti učilišť prakticky jedním hlasem. Pokud mají kapitáni průmyslu a politiky za to, že je potřeba víc lidí v technických a manuálních profesích (to možné je), budou muset hledat jinou cestu, než odsunout ještě větší část populace na učňáky. Škodí to dětem, společnosti jako celku i ekonomice.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. září 2012 v 9:34  

Špatné je mimo jiné i to, jaké máme na některých školách učitele. A jaký pak může být jejich přístup ke vzdělávání a k maturitě.
Dovolím si zde zkopírovat příspěvek uvedený v diskusi na eduin.cz:

"Lenka

13. 09 .2012 v 09:40

Bohužel se musím vyjádřit k p.Kostečkovi a p.Soukalovi. Učitelé dnešní státní maturitou jsou nuceni už své studenty připravovat od 3.ročníku.Takže didaktické testy, vysvětlování nemožných tabulek v testech ,které nemají nic společné s českým jazykem a naučit slohovou práci podle tabulek, to bude záhul. Určitě nejsme na gymnáziu a mluvím o středních školách. Takže testy mají být o češtině nikoliv o jiných věcech. Jenom strašíme své žáky ,kteří chudáci začínají odcházet na učiliště , i když jsou vynikající studenti. Ano měli být 2 úrovně, takže příští rok můžeme čekat co ,že bude 1 úroven. Od nejlehčích otázek po těžší a kdo zase na tom bude nejlíp. Zase gymnázia. Prostě jak je možné,že v jiných zemích není problém ? Příští rok budeme zase řešit problém. Prostě maturity jsou nedokonalé .A spoustě vyučujícím na středních školách se to nelíbí."

Podle astronomického počtu chyb mluvnických, stylistických, typografických i v obsahu výplodu by člověk na první pohled usoudil, že autor nemůže mít ani maturitu. Opak je pravdou - autorkou je středoškolská učitelka češtiny. Jak můžou její žáci něco ovládat? Jak je hodnotí? Snad bez komentáře.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. září 2012 v 9:47  

Jak můžou její žáci něco ovládat?

Ale paní kolegyně není o nic horší než jsme my. Jen prostě umí něco jiného. Tak už se s tím konečně smiřte...
Mně také nešlo ve FireFoxu video o Supervizi a učím ICT!

Anonymní řekl(a)...
14. září 2012 v 10:07  

No jo, už jsme jako v Zimbabwe. Tam taky učitel umí číst, psát a počítat, zatímco žáci ovládají lukostřelbu, běh na dlouhé tratě a taky mají hluboké znalosti z oblasti sexuální výchovy.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2012 v 19:06  

Jo učitelé nám stárnou. Jenže kde hledat zakopaného psa? Tak hledejte se mnou. Na naší základní škole i na mnohých dalších to v posledních deseti letech fungovalo tak, že nám škola zeštíhlela ze dvou tříd v ročníku na jednu. Přineslo to ten efekt, že za učitele, kteří odešli do důchodu, se nenabírali mladí. My, co jsme tam zůstali bohužel stárneme a stárneme. Mám obavy, že proti přírodě nic nenaděláme. Bodejť by tedy učitelstvo mládlo. Oni by ti mladí při dnešní nezaměstnanosti do škol klidně šli, jenže bohužel není kam. Místa prostě nejsou. Řediteli leží v ředitelně 50 řádostí o místo. Syn poslal 250 mailů, než se mu po vysoké škole podařilo místo na ZŠ najít. A našel ho jen díky tomu, že je chlap, holky mají šanci jen s angličtinou.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2012 v 6:33  

14. září 2012 9:34

To řešit nemusíte. Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí naseká při rozhovoru tolik chyb, že nějaké pravopisné chyby zde jsou bezpředmětné. Pan Schwarzenberg je prostě vzor a nic s tím nenaděláte.

Protiva řekl(a)...
15. září 2012 v 18:55  

Pro 14. září 2012 9:34

Děkuji za neuvěřitelný komentář. Jestli toto skutečně napsala osoba s dokončeným základním vzděláním, je to hrůza.

Pokud to skutečně zplodila učitelka češtiny, je to sci-fi jako Barbarelly - úpadek lidstva.

Fuj takové nevzdělané náně!

Anonymní řekl(a)...
15. září 2012 v 19:05  

To máte jako s tím pančovaným alkoholem. Takového víceméně otráveného tu běhalo... Jen si toho nikdo nehodlal všímat. Dokud nepřišel větší průšvih - v našem případě externí hodnocení češtinářských výtvorů.

Anonymní řekl(a)...
15. září 2012 v 20:41  

Ano, byl to velký průšvih a bylo to "ošklivé". Pan Feřtek to národu krásně vysvětlil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.