MŠMT: Sdělení základním školám k psacímu písmu Comenia Script

pátek 21. září 2012 ·

Dvouleté pokusné ověřování psacího písma Comenia Script podle § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon) bylo zahájeno dne 1. září 2010 - školního roku 2010/2011 a ukončeno dne 29. června 2012 - školního roku 2011/2012.


Žáci pilotních škol byli vzděláváni podle školního vzdělávacího programu dané školy. Na vysvědčení žáka, který se účastnil pilotního ověřování psacího písma Comenia Script, je uvedeno, že vzdělávání se uskutečňovalo podle školního vzdělávacího programu, jehož součástí bylo pokusné ověřování psacího písma Comenia Script podle § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., pod čj. 12612/2010–22.

K výše uvedenému MŠMT sděluje, že žák, zapojený do pokusného ověřování psacího písma Comenia Script, má možnost počínaje 3. ročníkem i nadále používat písmo Comenia Script. Škola, ve které se žák vzdělává, garantuje, že žák nebude přecvičován na jiný typ písma ani při přestupu žáka na jinou školu.

V současné době garant pilotáže (tým odborníků z Pedagogické fakulty UK) zpracovává výstupy dvouletého pokusného ověřování a dle harmonogramu předá závěrečnou zprávu MŠMT v říjnu 2012. MŠMT poté rozhodne o způsobu dalšího využití psacího Comenia Script pro výuku žáků v základním vzdělávání a informaci zveřejní na webu MŠMT.

5 komentářů:

Tomáš řekl(a)...
21. září 2012 v 8:14  

Kolik úředníků to zpracovává na plný úvazek, kolik na částečný a kolik externistů na tom pracuje? A co vlastně zpracovávají? Že to písmo lépe odpovídá realitě, to je vidět na první pohled. Nebo o co jde? O množství vypsaného inkoustu? Je problém, že jsme na to nečerpali evropský grant? Nebo o co jde?

Janek Wagner řekl(a)...
21. září 2012 v 8:52  

Jak jste přišel na tyhle nesmysly? Žádný úředník na MŠMT na plný či částečný úvazek, žádný externista, ani žádný speciální pracovník na PedF UK... Oficiální vyhlášení je na www.msmt.cz/file/13354_1_1/ a pokud vás zajímá rozpočet, pokusíme se ho zjistit.

Anonymní řekl(a)...
21. září 2012 v 8:56  

"Škola, ve které se žák vzdělává, garantuje, že žák nebude přecvičován na jiný typ písma ani při přestupu žáka na jinou školu."

Škola... garantuje... že na jiné škole (která s tím nemá nic společného) nebude žák trápen dosud používaným psacím písmem. Marně si lámu hlavu nad tím, jak jedna škoa může garantovat, že jiná škola něco udělá/neudělá.

Chce si mi též dodat: škola garantuje, že žák při přestupu na jinou školu nebude vystaven potřebě přečíst si po spolužácích zápisky psané dosud používaným psacím písmem. Škola totéž garantuje i po zbytek žákova života. :D

Anonymní řekl(a)...
21. září 2012 v 19:09  

No jo taky přemýšlím nad tím, co to zvláště se slabšími žáky udělá až vběhnou na 2. stupeň a učitelé jim budou psát na tabuli zápisy běžným psacínm písmem. Přečtou to? Mám obavy, že ti slabší s tím mohou mít nepřekonatelný problém.

M.K.Pijáček řekl(a)...
30. září 2012 v 10:21  

Celé toto snažení je ukázkou pochybné kompetence či spíše nekompetence MŠMT. Po staletí vyvíjející se jazyk český včetně písma je pologramotným úředníkům MŠMT (dobře placeným z peněz daňových poplatníků) solí v očích. Tito zamindrákovaní tzv. pedagogičtí odborníci se zoufale snaží prokázat svou důležitost a výsledkem je deformace mateřského jazyka. Způsobují tak nenahraditelnou škodu na našich dětech. Svá koryta si však uchovají.
Celá tato pilotáž je jedním článkem celé řady pochybných a drahých projektů, ukazujících na neschopnost MŠMT. Patří do stejné kategorie jako třeba RVP či koncepce státních maturit.
Když jsem ještě sloužil na železnici, v provozu neschopní pracovníci bývali "vyhozeni" buď na Správu dráhy, Provozní oddíly či dokonce na ministerstvo dopravy. Proto dnes železnice je taková jaká je.
Když jsem přišel do školství, nabyl jsem dojmu, že se děje něco podobného. Neschopní pedagogové končí ve VÚP, CERMATU, MŠMT či se z nich stanou obávaní školní inspektoři. Proto dnes školství je takové jaké je.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.