DUM: Argumentační fauly

čtvrtek 27. září 2012 ·

Stručný přehled nejrozšířenějších argumentačních faulů přehledně graficky zpracovaných a rozdělených do šesti kategorií. Každý faul je stručně vysvětlen a opatřen konkrétním příkladem. Materiál je volně ke stažení ve vysokém rozlišení v barevné i černobílé variantě.

Centrum občanského vzdělávání připravilo účinnou pomůcku k rozvoji argumentačních dovedností. Přitažlivé grafické zpracování umožňuje fauly vyvěsit na zeď jako plakát, ale je možné je také rozstříhat na jednotlivé kartičky k různým aktivitám. Lze je použít např. ve školní třídě, ale také v činnosti zájmových sdružení. Skuteční nadšenci pak mohou s kartičkami argumentačních faulů hrát bingo u nedělních Otázek Václava Moravce či jiných debat s politiky.

Tyto Argumentační fauly vycházejí z americké předlohy Rhetological Fallacies a používají stejnou grafiku. Originál je ke stažení zde: http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/rhetological-fallacies/. Autorem konceptu je David McCandless, na tvorbě faulů dále spolupracovali Marley Whiteside, Kathryn Ariel Kay a Peter Ayres. Design vizualizce Tatjana Dubovina a Piero Zagami. Český překlad Marek Picha.



Zdroj: Centrum občanského vzdělávání

4 komentářů:

cihlinek řekl(a)...
28. září 2012 v 12:00  

Skvělé, v českém prostředí se dá při výuce použít brožura "Základy neformální logiky" nebo jsem před časem objevil také poster v angličtině -https://s3.amazonaws.com/yourlogicalfallacyis/pdf/LogicalFallaciesInfographic_A1.pdf

Ondřej Šteffl řekl(a)...
30. září 2012 v 2:20  

Pane Wagnere, nemohli bychom mít ty symboly k dispozici, abychom je dávali do komentářů nebo je rovnou připojovali pod texty a komentáře v diskusi. Hodně by to urychlilo diskusi :-)

Anonymní řekl(a)...
2. října 2012 v 10:07  

Poděkování autorům za pěkně uspořádanou a graficky povedenou sadu. Mnohé zde uvedené argumenty používají reklamy a neodolatelné nabídky.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. října 2012 v 11:24  

Mnohé zde uvedené argumenty používají...

matky, manželky, družky, milenky, sestry, tety, babičky, dcery, švagrové, neteře, vnučky, sestřenice...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.