České školství v mezinárodním srovnání

úterý 11. září 2012 ·

Organizace pro ekonomickou spolupráci (OECD) dnes zveřejňuje ročenku Education at a Glance 2012, ve které uvádí údaje, jež porovnávají vzdělávací systémy členských zemí.

„Publikace je vydávána každoročně a obsahuje indikátory, které se týkají vstupu do vzdělávání, průchodu vzdělávací soustavou, výstupů ze vzdělávání, ekonomických a sociálních zisků ze vzdělávání, financování vzdělávání, pracovních podmínek a platů učitelů,“ vysvětluje 1. náměstek ministra školství, mládeže a tělovýchovy Jiří Nantl. „Nechybějí ani informace o rozhodovacích pravomocích na různých úrovních řízení a informace o národních zkouškách. Samostatný prostor je věnován i významu předškolního vzdělávání pro další úspěšné studium,“ doplňuje.

V letošním roce je celá publikace zaměřena ve větší míře na dopad ekonomické krize na vzdělávání z pohledu vlastního vzdělávacího procesu i podle vlivu dosaženého vzdělání na uplatnění na trhu práce.

MŠMT uvádí tyto ukazatele v publikaci České školství v mezinárodním srovnání – stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2012. Materiál obsahuje popis všech publikovaných indikátorů, základní výsledky mezinárodního srovnání, vývojové trendy a součástí jsou i základní výsledky za Českou republiku a její postavení mezi ostatními porovnávanými zeměmi.

„Česká republika se mezi zeměmi OECD řadí na jedno z čelních míst s nejnižším podílem obyvatel bez vzdělání. Podíl obyvatel vstupujících do terciárního vzdělávání odpovídá průměru zemí OECD a patříme mezi země, kde v posledních dvaceti letech došlo k výraznému nárůstu počtu studentů terciárního vzdělávání. Podíl výdajů na vzdělávání je však stále pod 5 % HDP,“ konstatuje ředitelka analyticko koncepčního odboru Michaela Kleňhová.

Publikaci České školství v mezinárodním srovnání – stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2012 naleznete ZDE.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. září 2012 v 15:31  

Poslední, v čem ještě nejsme zcela na chvostu tabulek, je že tu (zatím) máme málo zcela negramotných.

Fakt důvod k radosti.

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. září 2012 v 20:53  

Úplně jsem zsinal při pohledu pravdě do očí.
No, do konce týdne na to s dětima vlétneme. Jinak fakt nevím.

Anonymní řekl(a)...
11. září 2012 v 23:12  

Pane Blaho, četl jste to? :)

Jak chcete s dětima měnit populační křivku, poměr HDP nebo výši platů učitelů? I když - třeba něco vymyslíte.

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. září 2012 v 23:39  

četl jste to?

Co, ten článek? Nee.
Články zpravidla vůbec nečtu. Nejvýše první a poslední odstavec. Jestli je v textu alespoň nějaká informace, pak většinou tam. Spíš reaguji přímo na diskusi. Ta je taková, řekněme, hutnější.
Prostě jsem si myslel, že jsme tam zase neuspěli v nějakém ověřování nějakých gramotností či kompetencí. Tak jako víceméně vždycky.
Nakonec, s tou populační křivkou by se s dětmi výhledově něco udělat mohlo. Třeba v rámci výchovy k rodičovství. Nebo jak se to jmenuje. Něco jako rozmnožovací gramotnost.
I s těmi penězi by se něco dalo dělat, možná. Už jsem učil i děti vyšších úředníků, poslanců, starostů, zastupitelů všelijakých. I když je pravda, že ti většinou nejvýše tak odpověděli na pozdrav v době školní docházky potomka. Občas někdo něco nasliboval. Jako že k lepšímu. Ale tak normálka, standardní kecy, asi jako před volbami.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.