EDUin: Studie OECD potvrdila, že trend zvyšování vzdělanosti se ekonomicky vyplácí

úterý 11. září 2012 ·

Snaha odsunout větší část populace na učiliště jde proti zájmům společnosti.


Závěry letošní studie OECD Education at a Glance opět potvrdily, že v České republice se vyplatí mít vysokoškolské vzdělání. Ti, kteří absolvují některou z forem terciárního vzdělávání, mají v průměru o 82 procent vyšší příjmy než ti, kteří absolvovali jen některou z forem sekundárního – tedy středoškolského vzdělání.

V tomto parametru Česká republika patří v mezinárodním srovnání k výjimečným zemím, kde se vysokoškolské vzdělání z hlediska příjmů vyplácí nejvíce. Souvisí to i se stále nízkým podílem vysokoškolsky vzdělaných obyvatel v populaci. Studie pracuje s daty z let 2008–2010, kdy mělo vysokoškolské vzdělání stále jen 17 % obyvatel ČR. V Evropě se obvyklá míra pohybuje okolo 40 %. To je také jeden z důvodů, proč se dále zvyšuje průměrný věk učitelů. Mladí lidé s vysokoškolským vzděláním odcházejí do jiných oborů, kde snadněji najdou zajímavou kariéru a vyšší výdělek.

Tyto údaje, které se po léta nijak výrazně nemění, ukazují, že tendence omezit počet studujících a větší část populace odeslat na nematuritní obory na učilištích, jde fakticky i proti ekonomickým zájmům společnosti.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Volání po odchodu větší části populačního ročníku na učiliště, které se ozývá v posledním roce velmi intenzivně jak z firem, tak z politické reprezentace, především té krajské, je na pováženou. Ano, je třeba hledat cesty, jak více studentů přivést k technickému vzdělání i manuálním profesím, ale tendence učinit to tak, že jim zamezíme získat vyšší vzdělání, ať už maturitní nebo vysokoškolské, je nesmyslné. Nejnovější studie OECD opět dokazuje, že vzdělanější lidé nejen snáze najdou zaměstnání, přispívají více do společné kasy, ale jsou i zdravější a dožívají se vyššího věku. To je třeba brát v úvahu při dalších úpravách vzdělávacího systému.“

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. září 2012 v 16:13  

"Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Volání po odchodu větší části populačního ročníku na učiliště, které se ozývá v posledním roce velmi intenzivně jak z firem, tak z politické reprezentace, především té krajské, je na pováženou."

A co až budou mít všichni humanitní vzdělání, kdo nás bude živit??

A co až budou mít všichni VŠ vzdělání, s kým budete to "vyplácení se vzdělanosti" porovnávat?!

A neplete si tu někdo sakramentsky "vzdělanost" a "vlastnictví glejtu" o počtu let, prosezených ve škole?

Anonymní řekl(a)...
11. září 2012 v 18:40  

Z pana Feřteka si nic nedělejte. To je asi takový odborník na školství jako Hanáková na kulturu :-)Jenom se divím, že mu v médiích dávájí tolik prostoru. A ještě horší než pan Feřtek jsou ti akademičtí povídalci typu Hausemblas, Straková, Rýdl z Pardubic a spol.

Anonymní řekl(a)...
14. září 2012 v 0:40  

Jestli správně chápu, úplně nejlepší odborník na vzdělávání je učitel - vojenský veterán, který s bejčákem v ruce tříská dětem do hlavy násobilku, vyjmenovaná slova, stovku letopočtů, periodickou soustavu prvků a čtyřicet druhů láčkovců.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. září 2012 v 9:34  

tříská dětem do hlavy násobilku, vyjmenovaná slova, stovku letopočtů, periodickou soustavu prvků a čtyřicet druhů láčkovců

Tak to by musel být nejméně veterán generálního štábu armády.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.