Ondřej Liška: Situace ve školství je kritická

pátek 3. srpna 2012 ·

Z rozhovoru Štěpánky Čechové s Ondřejem Liškou v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu na stanici ČRo 1 - Radiožurnál vybíráme několik otázek a odpovědí ke školství.


Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Mimochodem, když máte teorii o jiných cestách, jak zametat citlivé kauzy v podání ODS, máte také nějakou na to, jak rychle vyhověl prezident Václav Klaus požadavku na odvolání Jiřího Pospíšila?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Na to žádné vysvětlení nemám, protože jsem u toho samozřejmě nebyl, ale ty okolnosti vzbuzují velké podezření, proč například v případě, kdy odvolání tehdejšího ministra školství Dobeše nesl premiér Nečas na Hrad a prezident to odmítl a dlouhé měsíce tak ještě ministr Dobeš pustošil ministerstvo školství, tak tam najednou žádný problém nebyl a dneska se ukazuje, že kvůli působení ministra Dobeše Česká republika přichází a možná přijde definitivně o stovky milionů, ne-li více korun z operačního programu z evropských fondů. Tam byla ta rozpočtová obava o ztrátu těhle prostředků velká. (...)

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Co by Ondřej Liška jako exministr školství poradil ředitelům škol, kterým docházejí peníze? Poslouchejte dál Dvacet minut Radiožurnálu. Jak upozorňují například Novinky.cz, školy jsou bez peněz a ředitelé to řeší tak, že slučují třídy. K získání výjimky se tam může od září na některých školách a bude jich zřejmě poměrně mnoho učit v jedné třídě více než 30 dětí. Mají podle vás ředitelé škol i jiné možnosti, jak ušetřit a jak řešit svůj nedostatek peněz na školách?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Já si myslím, že tahle cesta je velmi zrádná a že se nám velmi vymstí a chápu tu velmi těžkou situaci ředitelů škol, kteří už nevidí jiné východisko. Koneckonců ono to souvisí s tím, že nejsou prostředky ani na pomůcky. To fakticky znamená, že se české školství, český stát dostává sám za hranu ústavy, která garantuje bezplatné základní vzdělávání. Dnes je to tak, že ekonomické břímě je natolik přenášeno na rodiny těch dětí, těch žáků, že už se o bezplatném vzdělávání rozhodně nedá hovořit a ani v nějaké snesitelné míře, kterou bychom ještě připustili. To znamená ta situace ve školství je skutečně vážná, víc než vážná, je kritická a já se obávám, že pokud se nezlepší v dohledné době, tak nezbyde, než aby se učitelé zformovali k novému protestu. Já bych se jim totiž na jejich místě vůbec nedivil. Ta investice, která je potřeba ve školství, aby se ta situace alespoň trošku zlepšila, tak je v řádu řekněme v oblasti pomůcek v řádu stovek milionů korun, co se týče platů učitelů, které jsou nejhorší ve všech, ve srovnání se všemi zeměmi OECD, což je tedy velmi tragická vizitka, tak ta investice se pohybuje řekněme v řádu jednotek miliard korun. Tahle země si to může dovolit, i když musí šetřit podobně jako jiné země, především je to ...

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Dobře, ale já jsem se ptala, co byste radil teď aktuálně ředitelům v té situaci, kdy od září se musejí vyrovnat s takovým rozpočtem, jaký mají, a zřejmě budou tedy slučovat třídy?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Já si myslím, že by měli uvažovat o razantní politické akci, která zabrání tomu, aby se naše školství dostalo do vážných a vleklých potíží, ve kterých vlastně v mnoha ohledech už dnes je.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vy vyzýváte učitele, aby zorganizovali generální stávku?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Já si myslím, že ta situace se k tomu skutečně blíží a já totiž nevidím jiné řešení, než že se buď ministr školství dohodne s ministrem financí na navýšení prostředků pro školy, anebo nezbyde, než aby veřejnost, nejenom učitelé, ale všichni, komu na vzdělávání záleží, aby vyjádřili svůj občanský nesouhlas tady s tímto stavem.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Strana zelených se nově pustila do toho, že bude pomáhat odborům?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
To přece není otázka odborů, to je přece otázka nás všech, těch, kdo máme děti, i kdo děti nemáme, tahle země a její budoucnost odvisí od toho, kdo bude za dvacet let v téhle zemi hospodařit, vládnout, tvořit, učit další děti. Pokud se tahle generace dětí dostává do kvalitativně horších vzdělávacích podmínek, než jsme se v nich vzdělávali my, tak si zaděláváme na to, že ty nůžky mezi těmi, kdo se vzdělávají elitně a těmi, kdo v tom klesajícím průměru budou získávat své vzdělání, tak se budou ještě více rozevírat a bude to mít vážné dopady na všechny oblasti života v naší zemi, já se tomu chci za každou cenu vyhnout.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Upřímně řečeno, ale my už jsme tady měli několik poměrně velkých akcí i odborů proti vládě, jedna z nich skončila i tím, že šel ministr financí s odborovým předákem po té akci na pivo, myslíte si, že skutečně nějaký megaprotest něco takového v naší zemi vyřeší?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Já už nevím, co jiného by to vyřešilo. Já k tomu vyzývám.

Štěpánka ČECHOVÁ, moderátorka
--------------------
Vyřešil něco podle vás ten poslední protest?

Ondřej LIŠKA, předseda Strany zelených, exministr školství
--------------------
Byl slabý. Já si myslím, že ta situace ve školství je tak kritická a vážná, že by ministr školství měl okamžitě jednat s ministrem financí a premiérem o změně téhle situace ještě před 1. zářím, anebo tedy skutečně musí přijít ke slovu všechno, co nám ústava zaručuje, a to je vytvoření mnohem silnějšího tlaku na vládu, aby zabránila devastaci našeho vzdělávacího systému.



33 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 13:28  

Knížecí rady od někoho, za jehož vedení šly peníze na naprosto nesmyslné, zbytečné a nic nepřinášející multi-kulti a enviro "projekty". Polovina z těchto peněz šla do kapes různých zelených o.s.. Určitě taky nějaká korunka zůstala za drápkem na financování strany. A co MS v lyžování v Liberci, což, pane exministře :(.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. srpna 2012 v 14:11  

Situace ve školství byla kritická už za Liškovo ministrování. Teď už se jen v tačníku posouváme hlouběji.
Myslím si, že perzóna jakéhokoli minitra proses může jen urychlit, možná mírně přibrzdit, ale určitě ne zastavit nebo dokonce obrátit k lepšímu.
To podstatné pro vzdělanost národa se odehrává na fejsbůkových profilech žáků, u rodinného stolu a v šeru ředitelen.

náprava řekl(a)...
3. srpna 2012 v 14:13  

tračníku

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 14:28  

Máte oba pravdu.
Měli by se místo různých politiků a exministrů ptát radši učitelů nebo ředitelů základek, ti nemají černé svědomí, nikomu nemusí nadržovat, stejně všichni projdou, krást nemají z čeho, jen zachraňovat z výuky, co se ještě dá.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 15:05  

Stávka ve školství nezmůže nic. Nadávat budou pouze rodiče malých dětí, kteří řeší hlídání. Starší žáci jen s radostí přivítají den volna. Sdělovací prostředky a někteří politici budou proti stávkujícím štvát zbytek národa. Mají dva měsíce prázdnin, tak co by ještě chtěli.... To by musela být dost razantní akce podobná té doktorské, například stávka v době státních maturit, ale nevím bychom to byli schopni dotáhnout do konce. Jinak myslím, že většina doktorů slíbené peníze dodnes neviděla.
Také jste si všimli, že lid byl v ulicích naposledy v roce 1989 a od té doby protestuje pouze lůza.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 15:17  

A co MS v lyžování v Liberci,

Nic ve zlém, ale Topolánek připlácl Kuchtovou na vrata. To je dílo svazáka Topola a cestovatele Bursíka.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 15:25  

že lid byl v ulicích naposledy v roce 1989 a od té doby protestuje pouze lůza.

Definice lůzy - učitel s 20 000,- hrubého dle tarifu pro nekvalifikované. Bylo vytvořeno nejgeniálnějším mozkem MŠMT všech dob, bachařem.
Definice lůzy - lékař, který požaduje vyšší mzdu. Tato by se měla aspoň 50% blížit mzdě lékařů na západ od našich hranic
Definice lůzy - soudruzi od současných koryt. Počínaje ProMoPro a konče Ráthem a Novákem. To je můj názor.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 15:39  

Veřejnost a politici začnou těžko brát nářky učitelů vážně, když my sami si neumíme dodat vážnosti. Přitom na některých školách to jde!
Od prvního krůčku dítěte do 1. třídy se musí vyžadovat kázeň, plnění úkolů, nedovolit a soustavně potírat svévolné vyrušování a všechno možné zlobení. Povídat si o tom hodně s dětmi, pěstovat důvěru. Houževnatě jednat s rodiči, nedat jim pokoj, třeba to hrotit na ostří nože. ŘEDITEL TO MUSÍ PODPOŘIT!!
Pracovat s určitým soustředěním a nedělat při tom jiné věci, to se musí dnešní sociálně (většinou) zanedbané dítě učit stejně jako držet tužku a smrkat do kapesníku. Jakmile jim drobné i větší rošťárny promíjíme nebo máváme rukou, jen se to rozroste a ve 4. třídě už to nikdo nezvládne. A hlavně nezapomenout na rodiče - v začátku docházky jsou na úspěšnost dítěte hodně citliví, tak toho musíme využít.
Tož tak asi.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 18:50  

Učitelé jsou fakt málo tvořiví (a pak chceme, aby učili děti tvořivě přemýšlet).
Například dodnes tvrdí, že nemohou účinně stávkovat za nápravu našeho školství, protože pracující rodiče nemají pro děti hlídání...

No tak ty děti právě jenom hlídejte!!!

A hlavně neříkejte, že se pak nepozná, že stávkujete. To už bych si pak opravdu musel myslet, že i to málo peněz, které ještě do školství jde (a z drtivé většiny končí ve Vašich mzdových nákladech) je vyhozené zbytečně.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 9:58  

Můj ředitel je neschopný a neukočíroval rozpočet? V prvním pololetí kalendářního roku nedbal na varování, že se přidávat školám nebude, a nepokrátil osobní ohodnocení a odměny tak, jak to udělani ti, kteří umí počítat? Nyní mu tedy nevychází finanční prostředky na druhé pololetí kalendářního roku, musí spojit třídy a některé učitele propustit? A já mám místo toho, abych se zasadil o jeho odvolání, stávkovat? Pane Liško cha cha.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 10:50  

4. srpna 2012 9:58

Takových "optimistů" s pravicovým myšlením je přehršel i ve vedení škol. Rozpočet byl pokrácen v celém školství. Ředitel mohl sebrat v květnu třeba 1000,-, ale v záři bude muset sebrat třeba již 1 500,-. Navíc učitelé škol jsou bambuly. 85% totiž vůbec nedochází, že jim ředitel může i jako kvalifikovaným dán jen holý tarif a ten je v tabulce 20 000,- Nezáleží při tom na věku učitele.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 11:41  

Nebo nemusi nikomu platy snizovat, jen vcas cast sboru propustit a ostatnim platy zvysit... Je to na rozhodnuti reditele podle aktualni situace a jeho strategie

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 14:53  

4. srpna 2012 9:58:

Pokud jste toho sebekritického názoru, že za svoji práci berete příliš mnoho peněz, a jediné co vás trápí, je že vám ředitel snížil plat pozdě, pak vám samozřejmě stávkovati netřeba. Možná byste si spíše měl podat poníženou žádost o propuštění, pokud možno na hodinu.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 19:11  

No těžko mi mohl ředitel plat zvýšit. Na to je bohužel malý pán. Musí prostě vyjít s přiděleným balíkem peněz. Spíše to ale vypadá, že na některé neschopné ředitele zbytečně doplatí propuštěním někteří kantoři. a TO KVŮLI NEUKOČÍROVANÉMU ROZPOČTU NA DRUHÉ POLOLETÍ KALENDÁŘÍHO ROKU. A to je to, co mi vadí.

A jenom tak na okraj. Je tak z plezíru mi ředitel těch 20 000 Kč namísto 25 000 Kč dát nemůže. Musí dodržovat platové tabulky. Ledaže by mě přeřadil do nižší platové třídy (pozor nikoliv platového stupně, který záleží na věku). Jenže do platové třídy se zařazuje podle jasně stanoveného katalogu prací. A pokud by všechny učitele zařadil do nižší platové třídy, tedy do té, podle které nemohou samostatně vyučovat, kdo by mu ve škole učil? Jestli někdo něco takového podepsal v nové pracovní smlouvě, tak je sice trdlo, ale i tak je podle právníků tato smlouva neplatná a ředitelovo jednání trestné.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 8:26  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 8:27  

Podle mě by stačila polovina veřejných vysokých škol a polovina středních škol s maturitou. Ušetřené peníze by se daly do základního školství, aby pedagogická kariéra opět získala prestiž i finančně a na pajdáky nechodili hlavně ti, kteří jinde neuspěli, ale přesto touží po titulu.

obyčejná učitelka řekl(a)...
5. srpna 2012 v 11:20  

Nic se nestane, i když Vás někdo vyslyší. Jsou na světě lidé, kteří nevystudovali, a přesto světu přinesli nesouměřitelně víc, než kdy přinesete Vy (nebo já). Např. Rudolf Krautschneider, který své vzdělávání ukončil sedmou třídou...

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 13:36  

Ty "ušetřené peníze" by šly tak akorát na Úřady práce pro nezaměstnané učitele a bývalé studenty...

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 13:57  

Z toho, podle mne, plyne jenom jediné. Jestliže je už někdo obdarován talentem, který smysluplně rozvíjí a jde neochvějně za svým cílem, může dosáhnou i nebývalého úspěchu navzdory české výchovně-vzdělávací soustavě.

VM

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 15:10  

Jen ředitel blbec by zbytečně propouštěl. Nutné je přece sestavit rozvrh, dozory, aprobovanost,...Již se dozajista stalo, že nebylo koho poslat "hlídat žáky"v suplovací hodině a nebyl nikdo na dozor nad žáky. Tedy i propouštění má své limity a na mnoha školách již nejde z ničeho brát.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 15:15  

ale přesto touží po titulu.

Maté pravdu. V našem městě se na konkurz do technických služeb (kukavůz) hlásili 3 vysokoškoláci a 12 středoškoláků. Asi není z čeho brát, když 75% populace chce mít nějaký titul. Je to naprostá degradace vzdělání a vzdělávacího procesu.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 15:15  

ale přesto touží po titulu.

Maté pravdu. V našem městě se na konkurz do technických služeb (kukavůz) hlásili 3 vysokoškoláci a 12 středoškoláků. Asi není z čeho brát, když 75% populace chce mít nějaký titul. Je to naprostá degradace vzdělání a vzdělávacího procesu.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 20:38  

Rudolf Krautschneider? Kdo to je? Nemluvte za lidstvo, mluvte ze sebe.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 20:41  

Cituji: "Ty "ušetřené peníze" by šly tak akorát na Úřady práce pro nezaměstnané učitele a bývalé studenty..."

Jasně, ale jen po nějaké čtyři měsíce, nebo jak dlouho se u nás vyplácí podpora v nezaměstnanosti. Možná potřebujeme více policistů než VŠ učitelů.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 23:04  

Plácáte nesmysly, pane Doležel!

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 10:03  

Děkuji za informaci. Blbosti zdar!

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 11:17  

Mimochodem, já být propuštěný učitel/ka, založím si doučovací agenturu nebo něco na ten způsob. Je neuvěřitelné, kolik rodičů dnes je ochotno platit dětem nejrůznější kroužky, kluby atd., ačkoli ve škole mají úplně to samé a náročnost je vyšší než v oněch zařízeních, a tam na to dítě kašle. Ale je to in, platit dítěti soukromé aktivity. Kdyby se na to dal dostatečně moderní nápis, např. Agentura specifického rozvoje mozkových potencionalit dítěte... rodiče propadlíků by se hrnuli :)

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 14:11  

To by mě zajímalo, co je to zase za intelektuála, který se neumí pod své výplody ani podepsat.

Ta nesmyslná honba za maximalizací podílu VŠ vzdělaného obyvatelstva je asi stejná, jako když budu nejkvalitnější vodou z Novohradských hor, správně označenou a s přesně popsaným složením zalévat betonový patník a budu se divit, že neroste. Někteří pánové (i dámy) totiž nechápou rozdíl mezi kauzální a statistickou závislostí, natož pak korelací. To, že mi vyjde při analýze závislosti HDP na hlavu a podílu VŠ vzdělaného obyvatelstva vysoký kladný odhad koeficientu v regresi ještě ani vzdáleně neznamená, že čím vyšší je podíl VŠ vzdělané populace, tím vyšší bude i HDP na hlavu. Ono to totiž pravdpěodobně bude přesně naopak. Čili to mávání statistikami je možné zkoušet na někoho, kdo nemá státnice ze statistiky.

Pokud jsem se netrefil do toho "plácá nesmysly" tak se omlouvám. Když mi někdo napíše, že plácám nesmysly poté, co vložím tři různé příspěvky, těžko mohu dovozovat, co má autor na mysli (pokud tedy nějakou má).

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 15:10  

založím si doučovací agenturu

Člověče nešťastná, co to melete za blbosti? Vy jste si snad nevšiml stavu ekonomiky, snížení spotřeby, stavebnictví, průmyslu, nevybírání daní,.., nezaměstnanosti? Vy si opravdu myslíte, že by se takto člověk mohl živit? Snad jedině v Praze a Brně.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 17:27  

Člověče nešťastná...

Tak takhle vy vedete žactvo ke kompetenci k podnikavosti? Styďte se a snažte se být flexibilnější, doba to žádá.

No jestli by byl dotyčný propuštěný učitel z venkova, tak ať to zkusí s farmařinou. U nás nestíhají, aspoň přes sezónu je to dobrý výdělek. Akorát záda občas bolí.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 9:14  

6. srpna 2012 17:27

Jste blázen a říkám to při plném vědomí. Takovou kravinu jsem již dlouho neslyšel. V malém městě bude asi propuštěná učitelka ve svých 55 letech farmařit na balkoně, asfaltové cestě, betonovém chodníku? Jinak máte pravdu, musíme být flexibilní. Svrhnout tuto asociální vládu co nejdříve.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 9:19  

Akorát záda občas bolí

Hospodaříme na 120 ha půdy, na všechno máme techniku. Traktory, kombajny, secí stroje,..Dluhů jako kvítí. Nás nebolí záda, nás z těch dluhů bolí hlava. To, že vy běháte po zahradě s motykou (tady opravdu ty záda bolí) nikoho nezajímá. Kovozemědělec

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:49  

6. srpna 2012 11:17
To je názor mimo realitu. Nečtete náhodou hodně fantastickou literaturu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.