Marcel Chládek: Ministerstvo přijde o 35 milionů z EU? Nejsou to bohužel miliony poslední!

pátek 3. srpna 2012 ·

Dnes se ukázalo, že ministerstvu školství vážně hrozí, že přijde o 35 milionů korun z peněz Evropské unie kvůli špatně sepsané smlouvě k projektu informačního systému Národní soustavy kvalifikací. Musím upřímně říct, že taková informace mne nijak nepřekvapuje. Je to doklad toho, jak špatně ministerstvo školství administruje Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK). Očekávám, že takových chyb tam bude celá řada a bude spíše uměním najít na ministerstvu školství projekt, který bude v pořádku.


Mnohem závaznější však ještě je, že je to jen další hřebíček do rakve čerpání desítek miliard korun z EU ministerstvem školství na podporu rozvoje našeho školství. 35 milionů je sice ve srovnání s desítkami miliard "titěrná" částka, nicméně by se za ni dala bez problémů zrekonstruovat školní budova či uhradit roční provoz středně velké základní školy.

Je pro mne velkým překvapením, že v takto závažné věci, jako jsou problémy ministerstva školství s čerpáním OPVK, chybí jasné stanovisko ministra školství Petra Fialy. Jako by se ho celá věc vůbec netýkala. Opak je však pravdou!

37 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. srpna 2012 v 21:25  

Ministerstvo nepřijde vůbec o nic.
Ministerstvu hrozí nejvýš tak to, že ti, co zůstali, už nebudou dostávat peníze po těch, co byli zoptimalizováni proto, aby se ušetřilo.
O až tak velké peníze nepřijde ani školství. To, co pro školy zbude, je, jako když chrstnete vědro vody na Saharu.
Doopravdy zaplakat mohou obaleči, kteří si z projektíků udělali slušné živobytí a na ně napojení akceptoří, kteří by za tu svoji mizérii tak hezoušké peníšky jen těžko utržili.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 22:00  

Neni jasne, proc negramotneho Zaoralka jeste nevyhodili. Na co ten Fiala stale ceka??? Je politicka loajalita k tomu hajzlikovi dulezitejsi nez miliardy pro ceske skolstvi???

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2012 v 22:13  

Nejde jen o Zaoralka s kvalifikaci mestsky straznik a zkusenosti mnoha let slapani chodniku, ale i Podubeckou, kterou si tam Dobes se Zaoralkem nasadili navzdory jeji prohre v konkurzu. Jeji kvalifikace je dlouholeta maserka. Ani ona neumi anglicky ani blafnout, ale i ona ma hezkou modrou prukazku.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 1:02  

Dulezity je globalni pohled na katastrofu ve fondech a ne na jeden relativne marginalni problem...

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 1:03  

Nejde pritom jen o OP VK, ale i VaVpI ma zasadni problemy...

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 9:47  

Jenom nevím, proč vám na Fialovi pořád vadí, že se snaží zachránit, co se dá, místo aby o tom planě kecal tak, jak to dělali jeho předchůdci. Mám obavy, že v čerpání EU fondů zůstal po zelených a veřejných takový brajgl, že mu trošku déle trvá, než se v něm zorientuje.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 11:30  

Zaoralek bohuzel neni jediny, ale proc proboha negramota leze do statni spravy?

http://www.novinky.cz/domaci/275026-cesko-bude-muset-resit-negramotnost-50-tisic-lidi-nema-ani-zakladni-skolu.html

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 11:33  

Situace ve fondech se prudce zhorsuje, vymluvy na zelene a Zaoralka (nominovaneho VV) uz nemuzou fungovat. Pokud Fiala nepodnikne razantni personalni kroky, privede fondy k bankrotu - to je jistota, na kterou se muze spolehnout

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 15:03  

A kdo ty fondy jako zachrání? Znáte někoho schopného? Už je pozdě...

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 17:51  

Schopnejsi lidi nez je pan Zaoralek nebo pani Podubecka najdete prostym nahodnym vyberem. Pokud vsak ministr Fiala zvoli sofistikovanejsi metodu vyberu, pak muze dostat opravdu schopne lidi a nebude muset do propadliste dejin jako bankrotar.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2012 v 21:55  

V prvé řadě je obrovský tunel celá Národní soustava kvalifikací, Národní soustava povolání a další na ně navázané projekty.

A ty dílčí kvalifikace, které z toho tunelu lezou, mi často připadají, jako kdyby si z daňových poplatníků dělali srandu a zkoušeli, co vydrží.

Administrátor pohřebiště, poradce pro pozůstalé, střihač ovcí.

Zastaví to někdo?

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 10:26  

Mám dotaz?
Proč si nenapíšou projekt zřizovatelé? Projekt, který dopraví o škol pomůcky a vybavení .. a pomůže v rozvoji profesionality učitelů tím, že jim zajístí adekvátní supl, když se školí a trénují jinde.
Proč si musí projekty psát učitelé aby ve svém volném čase s vyplazeným jazykem absolvovali školení, které bude zaplaceno externím firmám?

obyčejná učitelka řekl(a)...
5. srpna 2012 v 11:11  

Pro zřizovatele jsou školy (většinou, nebo určitě mnohdy a mnohde) jen obtížným hmyzem. Nebýt jich, měli by úřednící jednodušší život. Tady vidím první velkou překážku pozitivního vývoje směrem k občanské společnosti. Zřizovatelé (tedy obce) nevidí ve školství prioritu. Proč by, proboha, ještě dělali navíc nějaké projekty??? U nás (v ..... ) to jednou proběhlo, a víte jak? Peníze shrábli úředníci, pár kaček ukáplo ředitelům a kdo myslíte, že na tom skutečně makal?

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 14:42  

Ten Zaoralek to je opravdove nestesti Ceske republiky srovnatelne treba s povodnemi 2002 (ve skutecnosti povodne staly mnohem mene nez Zaoralek). Mel by jit do konce zivota na nucene verejne prospesne prace (zametani ulic), na ktere by mozna stacil, aby alespon malou cast skod dokazal odpracovat.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 18:20  

Je skutečně vidět, že školství je pro vládu prioritou. Bravo. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 22:52  

Mozna by mohl pan Chladek napsat, ze na sekci II, tedy tam, kde se podpod se smlouvou resi je vrchni reditel Spirhanzl, ktery je clen CSSD:).

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 23:00  

Ano, ano... Spirhanzl, clen CSSD je primo v projektu NSK veden a je tim projektem i placen!!! Co na to pane Chladku???

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2012 v 23:58  

To by byl ovsem stret zajmu.

Pytlik Blaha řekl(a)...
6. srpna 2012 v 0:03  

Jenom fakt, že nevím, jaké měl Jiřík vidění, mi brání tvrdit, že v něm jsem.
Někde jsem si přečetl, že projekt Národní soustava kvalifikací, tedy je-li to ten diskutovaný, skončil 31. března 2008. A to se až teď řeší nějaké jeho nepravosti?
A když tady padá Peťovo jméno, to on na něm pracoval o polední přestávce nebo až po šichtě, byl-li doopravdy za to placen? Kde se to dočteme?
A co když nějaká česká školní inspektorka vyrazí na celodenní seminář vyprávět o inkluzi v rámci projektu, který se nijak zjevně k čši neváže, k tak malé radosti přítomného odborníka, že to už nevydrží a přes přirozený ostych, protože je tam původně kvůli něčemu úplně jinému, se do toho povídání rozhodne vstoupit. To si vezme neplacené volno nebo je to pojímáno něco jako odborářská aktivita?
Není to tak trochu, jako kdybych při hodině doučoval za jejich peníze svoje žáky?

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 7:33  

Chápete to velice správně. Tyto projekty jsou postaveny přavážně na DPP a DPČ.

Také mi kdysi jednu takovou DPČ nabídli, z časových důvodů jsem odmítl. Až později jsem se dozvěděl, od kolegy, který to vzal, že čas není potřeba a většinou ani odevzdat práci. V těch projektech se většinou nedělá nic nebo jeden pracuje a deset se na něj dívá.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 10:35  

Co na tom, ze je clen CSSD. Chce tady snad anonymni ministerstky urednik, aby Marcel mlcel kvuli tomu, ze tam je mozna zapleteny nejaky bezvyznamny clen CSSD? Co to je za debilni logiku?

Bravo Marceli, nedej se odradit ruznymi takovymi Zaoralky a ostatnimi magory, co se tu projevuji!

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 15:05  

Všiml jsem si jedné věci. Jde o to svést evropské dotace na socanské kraje. Zajímavé je, že se socani nebrání. Za těch nevyčerpaných 53 miliard z OP VK kraje skutečně nemůžou. Je to pochybení vlády ČR v čele s panem ministerským předsedou Nečasem.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 17:37  

To je fakt, je to jasna chyba trojice Necas-Dobes-Zaoralek, CSSD s tim nema nic spolecneho. Zaoralek tam z nejasnych duvodu jeste je.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 19:16  

Kraje (všechny ČSSD) zase můžou za jiné peníze z ESF, které sice byly vyčerpány, ale totálně rozkradeny - tedy nebudou z EU proplaceny... Např. v Chládkově Středočeském kraji.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 20:45  

To neni jen, ze to nedokazali vycerpat, ale nejvetsim problemem jsou Zaoralkovy zlodejiny a naprosta neschopnost jako urednika...

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2012 v 23:20  

Straznik Zaoralek musi jit, to je prvni krok jakekoli seriozni ministrovy snahy neco resit

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 8:20  

On Fiala neco resi? Ma ministerstvo plne neschopnych lidi a tim, že udela reorganizaci, pri niz je nevyhodi, ale pouze presune na jine - nejlepe opet manazerske pozice, situaci nezlepsi. To je pouze Potemkinova vesnice. Zaoralek neni hlavni problem. Ten prece "pouze" ridi administraci tech projektu. Hlavni prusvih jsou ta jejich IPN, tedy velke projekty, ktere realizuje MSMT a jeho organizace. Kvalita nevalna, realizace pomala. Za vetsinu ma odpovednost dalsi clen ODS Praha 6 Starek, a to vcetne NSK s tim super kontraktem. Mozna to byl prave on, kdo se podilel na jeho zmene. Takze ta klicova osoba, kvuli ktere prijdem o penize, je Starek, ne Zaoralek.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 9:07  

6. srpna 2012 19:16

Jen tak přemýšlím, kde byly kontrolní mechanismy vlád v posledních šesti letech? Kdo tady umožnil rozkrádání EU dodací ve velkém? Kdo ochudil školství o oněch 53 miliard? Vinny jsou poslední tři vlády! Neshazoval bych to na socany, je to odvádění pozornosti od větších lumpáren a zlodějin (ProMoPro, Mostecká uhelná,...) před volbami.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 10:27  

Nahoře trůní MF, které si myslí, že je nejchytřejší na světě a má vysokou toleranci k pochybením a diskriminaci ve veřejných zakázkách. No auditní orgán tam také svého času řídil Barták, tak co čekat. Tudíž, jak současné audity EU ukázaly, prostě vykazuje tak nízkou chybovost ve svých auditech, že je to samozřejmě každému normálnímu auditorovi podezřelé a je jasné, že MF není schopné nebo ochotné odhalit cokoliv. U jednotlivých programů to asi někde byl úmysl, viz. Elfmark na MPO, doprava, životní prostředí a částečně i ROPy a někde nezkušenost jako na tom MŠMT. Tam prostě neexistoval kontrolní systém a díky Pepkově personálním změnám a neochotě naslouchat se prostě vytvořil až pozdě a špatně.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 10:38  

Problemy vznikly daleko pred Dobesem, to je evidentni. Hlavni osoba fondu neni Starek (ten pripravuje jen malou cast IPN), ale Zaoralek, ktery je ma kontrolovat, koordinovat atd. Ta spatna IPN nejsou jen u Starka ale i u jinych. Treba dnes zverejnena katastrofa projektu KREDO spada do uplne jine sekce nez je Starek. To jasne ukazuje, ze Zaoralek to systemove naprosto nezvlada (taky co by zvladal, kdyz ani nezaregistroval, ze to ma resit, jak je nezkuseny a blby) a za posledni rok se prace na programu Vzdelavani pro konkurenceschopnost uplne zastavily a Zaoralek nebyl schopen vyvinout jediny projekt.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 10:41  

Klicova osoba, kvuli ktere prijdeme o penize je zcela jasne a evidentne Zaoralek neschopny jakekoli urednicke nebo manazerske prace. Starek je mala ryba, ktera by ale samozrejme mela byt vyhozena take.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 10:46  

Kontrolni system nastavil uz pred drahnou dobou jakysi politik jmenem Vitula, nesvadejte vsechno na Dobese. Dobes se to proste snazil resit, prestoze bohuzel tak zmatene a nevhodne.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 11:14  

7. srpna 2012 10:46:

Ze si tam Dobes natahl ruzne existence jako Zaoralky bez jakekoli kvalifikace, to je jeho jasna chyba, kterou tezko omluvite.

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 12:02  

7. srpna 2012 8:20

Proc nam to tu Zaoralku pises? Zase pomlouvas sveho ministra, abys zakryl svoji neschopnost a mimoradne nizkou inteligenci?

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 16:45  

Pan Vitula z TOP09?

obyčejná učitelka řekl(a)...
7. srpna 2012 v 17:42  

to 12:02 (buď jde pořád o tutéž osobu, nebo je takových víc) - Nemáte pocit, že Vaše příspěvky hraničí s kyberšikanou? Nechcete raději podat trestní oznámení? Kdyby tohle dělal můj žák, rozhodně to budu řešit! (Opravdu nejsem úředník.)

Anonymní řekl(a)...
7. srpna 2012 v 22:49  

rozhodně to budu řešit!

Nezmůžete bohužel naprosto nic. Stačí bohatý tatínek se schopným právníkem a nepomůže Vám ani ředitel ani soud. Taková je reálná situace. Až tam jsme se dostali. Někdy je z toho až na zvracení. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.