CERMAT: Složit zkoušku z dospělosti se na podzim pokusí přes 23 tisíc maturantů

pátek 20. července 2012 ·

Celkem 23 314 maturantů podalo přihlášku k podzimnímu termínu společné části maturitní zkoušky 2012. Pokusí se uspět u 53 674 zkoušek a dílčích zkoušek, z nichž se v 39 230 případech jedná o písemné práce a didaktické testy, tedy zkoušky administrované CERMATem. Ústní zkouška zůstává v kompetenci kmenové školy.


Pro největší skupinu maturantů půjde v září o termín opravný, jedná se o 16 831 maturantů. Pro 6 192 maturantů bude podzim vůbec prvním řádným zkušebním termínem, 365 středoškoláků bylo přihlášeno už k jarnímu termínu, z nějakého důvodu ale nemohli některou zkoušku vykonat a stihli se řádně omluvit.

Z celkového počtu 53 674 dílčích zkoušek bude v podzimním termínu nejčastěji zastoupena písemná práce z češtiny v základní úrovni obtížnosti, celkem ji absolvuje 12 496 maturantů. 9 363 maturantů se pak pokusí uspět u didaktického testu z matematiky v základní úrovni.

„Chceme maximálně podpořit zejména maturanty, kteří budou na podzim některou ze zkoušek opravovat po neúspěchu v jarním zkušebním termínu. Už nyní je na facebookovém profilu Udělám maturitu k dispozici stručný průvodce, který obsahuje důležité zásady týkající se konání zkoušky v opravném termínu. Zhruba v polovině srpna zveřejníme na webových stránkách www.novamaturita.cz a facebooku jednoduchý návod, na co se zaměřit při samotném průběhu zkoušky, zejména při písemné práci z češtiny,“ uvedl ředitel CERMATu Jiří Zíka.

Písemné zkoušky budou probíhat od 3. září, přesné termíny budou zveřejněny na stránkách www.novamaturita.cz do 15. srpna. O přesném termínu a místě konání písemných zkoušek budou maturanti informováni v pozvánce k maturitní zkoušce, kterou obdrží v papírové nebo elektronické podobě v druhé polovině srpna od ředitele své školy.

V současné době připravuje CERMAT denně několik oponentních posouzení k nově založeným žádostem o přezkum maturitní zkoušky. Centrum v současné době eviduje 8 143 žádostí o přezkoumání. Z toho 2 847 k didaktickým testům, tedy k MŠMT, a 5 296 k písemným pracím a ústní zkoušce, tedy ke krajským úřadům a magistrátu. V rámci didaktických testů se 67,4% žádostí týká matematiky základní a v rámci písemných prací 85,13% českého jazyka a literatury v základní úrovni.
Z celkového počtu dosud posouzených žádostí (8 093) bylo ze strany Centra doporučeno ke kladnému vyřízení 539 žádostí, což činí 6,66%.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
20. července 2012 v 23:56  

Pokusí složit zkoušku - velmi hezká vazba. Otázka je, jak bude fungovat generátor náhodných čísel, které pordukuje cermat a přiděluje maturantům...

Anonymní řekl(a)...
21. července 2012 v 12:57  

Stale jsem nikde nezaregistroval, jak letos dopadl chlubil Klaus a jeho pseudoelitni gymnazium. Loni poskakoval ve vsech mediich, ze je nejlepsi, ale letos se nepodilel na priprave otazek :-)

Anonymní řekl(a)...
21. července 2012 v 22:50  

Jak dopadl pan Klaus je celkem jedno. Horší je, co napáchali svými rádoby odbornými komentáři pán Feřtek a jeho kumpáni.

Anonymní řekl(a)...
21. července 2012 v 23:53  

Klaus mel v posledni dobe take radu hloupych komentaru k maturite, to si nevyberete... Zda se mi navic, ze to Klaus delal proto, aby ospravedlnil sve spatne vysledky.

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. července 2012 v 0:52  

proto, aby ospravedlnil sve spatne vysledky.

Loni byly uveřejněny výsledky alespoň tří prvních škol podle typu a regionu.
Letos kde nic, tu nic. Co to?

Jinak:
"Milí žáci!
Vaše výborné výsledky jsou moje zásluha,
ale vaše špatné výsledky jsou váš problém."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.