Přečtěte si: Maturitní sloh aneb sázkový tiket z Cermatu

neděle 3. června 2012 ·

Nedávno jsem tu žertoval na téma zadání maturitních písemek z češtiny, to jsem ale netušil, že možná ještě zábavnější (tedy jak pro koho) bude jejich hodnocení. To právě v těchto dnech Cermat rozesílá jednotlivým školám a nad ním pak v příšeří kabinetů a ředitelen sedávají udivené skupinky učitelů, studentů a rodičů a snaží se z protokolu, který trochu připomíná tiket Sazky, vyluštit jak z kávové sedliny, co těmi číslicemi božstvo z Cermatu vlastně myslelo.


Z článku Tomáše Feřtka v Blog.RESPEKT.cz vybíráme:

Škola sice má v archivu jeho písemnou práci, ale logicky bez oprav. A protokol obsahuje jen číslice – bodová ohodnocení jednotlivých parametrů práce. Je tu i kolonka pro slovní komentář, ale tam není obvykle buď nic, nebo třeba OK nebo N. I v případě, že tam hodnotitel napíše něco podrobnějšího, zní to občas jako ono nesrozumitelné chrčení delfské věštkyně. Důvod je nejspíš v tom, že hodnotitelé měli písemek hodně a nestíhali.


Co si s tím má student počít? Pokud s výsledkem nesouhlasí, přijde mu subjektivní, má pocit, že úkol splnil a nesouhlasí s hodnocením, může si podat do osmi dnů stížnost na krajský úřad. Ale na základě čeho si má stěžovat? Z toho sázkového tiketu se nic konkrétního vyčíst nedá. Požádat Cermat, aby poslal celou opravenou práci? S tím se nejspíš vůbec nepočítá a osmidenní lhůta na odvolání běží od chvíle, kdy škola sdělí studentovi výsledek. A postižených jsou podle všeho v tuto chvíli už desítky až stovky.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 17:46  

Neodborných a zaujatých komentářů pana F. už bylo tady i v tisku víc než dost. Nemohli byste ho odkázat na jeho blogg? Na České škole nemají tyhle výkřiky laika co dělat. Nebo aspoň na jednoho Feřteka jeden normální příspěvek mimo Eduin.cz. Díky! Lenka

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 22:40  

Tak nevím, ale mě by rozhodně zajímalo, kde a jakou chybu jsem udělal, abych se jí příště vyvaroval. A to z protokolu (nebo jak se ta tabulka s bodovým ohodnocením jmenuje) opravdu vyčíst nejde.

Anonymní řekl(a)...
4. června 2012 v 13:19  

Anonymní 17:46

Pokud zde nemají výkřiky laika co dělat, pak zde musí diskutovat pouze "experti z Cermatu", protože proti nim jsme holt laici všichni...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.