Marcel Chládek: Řešení problému ve školství

sobota 2. června 2012 ·

"Já bych očekával od nového ministra, že nám představí své priority," uvedl senátor a stínový ministr školství ČSSD Chládek na tiskové konferenci s tím, že nový ministr školství Petr Fiala zatím spíše přešlapuje na místě. Zatím se Fiala nevyjádřil ani k "nepovedeným státním maturitám", ani k započaté generálce plošného testování pro 5. a 9. třídy a ani k problematickému čerpání peněz z evropských fondů.

15 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 19:31  

Takových, kteří vykdákali své priority, když ještě ani neseděli v ministerském křesle už jsme tu měli hromady. Problém byl v tom, že ty své priority nesplnili. Takže bych ještě počkal ... . Ono také existuje jedno dobré české přísloví: Dvakrát měř a jednou řež.

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 20:15  

Nemohla by Česká škola zveřejnit tu koncepci ČSSD ohledně školství, kterou mává pan Chládek?

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 20:19  

No ma pravdu v tom, ze ministr zatim jeste stale nevylil ani ty nejhorsi zlodeje bez jakekoli kvalifikace, jako jsou treba na Evropskych fondech....

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 0:13  

Třeba ještě za ně nenašel náhradu... Nebo jsou z ODS?

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 6:22  

Osazenstvo zůstalo stejné. Dobeš vyházel vesměs lidi, kteří něco uměli a nahradil je svými kamarády a "přítelkyněmi". Toto opravdu nemohlo fungovat delší dobu. Spíše zaráží to, že ho nevyhodili jako neschopného již mnohem dříve.

Protiva řekl(a)...
3. června 2012 v 9:33  

Pan Chládek nikdy nebyl příliš bystrý... Ale teď dokonce lže, že maturity nebyly povedené. Kalí vodu, to je všechno.

Kdyby o maturitách něco věděl, nikdy by takový kravinismus z úst nemohl vypustit. Patrně by chtěl mít maturity tak dokonalé, jako je jeho středodočeská ráthovská ČSSD, že?

Maturity byly úspěšné jak letos, tak i vloni. Ano, nebylo to dokonalé - nic není dokonalé, hlavně na startu ne. Ale byl to úspěch.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 10:36  

Pana Chládka sice nemusím, ale tvrdit, že maturity byly OK, je silně nadsazené. Spíše školy už zjistily, že se vytvářejí jakési žebříčky úspěšnosti škol a našly možnosti, jak maturity ovlivnit. Myslím, že v této chvíli se o objektivnosti moc mluvit nedá. Uvedu příklady: učitel, který dozoruje didaktické testy je učitelem dané školy a má tudíž zájem, aby škola dopadla co nejlépe. Někdy dokonce dostane patřičnou instrukci od vedení školy. Stačí pak, aby dozor neprováděl příliš kvalitně a žáci společným úsilím už k nějakému výsledku dojdou. Obávám se, že v některých školách jdou ještě dál. U ústních maturit stačí, když zkoušející učitel nedodržuje potřebné instrukce a otázku v podstatě odříká za žáka. I to jsem už viděla. V této chvíli, kdy jde o přežití škol, už platí pravidla revoluce. Dodržovat pravidla si ještě dodvolí školy, které nejsou ohroženy rušením, spojováním či propouštěním. Přiznám se, že původně jsem byla velkým stoupencem státních maturit. Když ale vidím, co se děje, jak se dá systém opět obejít a obelstít, pak jsem na pochybách. Možná by opravdu postačoval pouze didaktický test, ale dozorovat by jej museli učitelé z jiných škol. V opačném případě výsledky nevypovídají vůbec o ničem.
Jana

Protiva řekl(a)...
3. června 2012 v 10:51  

Máte pravdu, dozorování testů cizí osobou by mělo být naprostou samozřejmostí. Nevidím ale důvod, proč by to měl být právě učitel. Ať je to klidně třeba úředník z krajského úřadu, hlavně ať ten dozor nemá osobní zájmy ve zkoušené škole a na zkoušených žácích.

Ale to se všechno vychytá; jsme na dobré cestě.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 16:00  

Podstatne je, aby se ministr zbavil vsech tech zlodeju a nedelal jim jakoby bileho kone...

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 16:25  

3. června 2012 10:36
Jana

Musím s Vámi souhlasit. Někdo z dozoru se dívá z okna, někdo hledí do zdi,.. Přece si naše škola nebude pod sebou podřezávat větev. To dá rozum. Studenti jsou spokojeni, rodiče jsou spokojeni, učitelé jsou spokojeni, ředitel je spokojen. Znáte v tomto výčtu někoho, kdo by nebyl spokojen a byl nespokojen? A morálka, poctivost jsou v nenávratnu.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 16:28  

Při testech v devátých třídách byla taková "úspěšnost" v matematice, že i žáci navržení na nedostatečnou to napsali na 80%. Potom jim dejte reparát, když jsou tak "úspěšní". Vyhozené peníze.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 18:56  

Při testech v devátých třídách byla taková "úspěšnost" v matematice, že i žáci navržení na nedostatečnou to napsali na 80%.

Testy nejsou maturity, ale reagovat je třeba.
Slabý žák dokončil celý test z M na nižší úrovni a úspěšnost na 80 procent znamená, že zvládl matematiku na úrovni čtyřkaře z osmdesáti procent. Dobrého žáka test po šesté otázce přesměroval na vyšší úroveň. Proto nelze srovnávat a proto také nelze z výsledků dělat žebříčky (navzdory tomu, že tím ledaskdo straší).

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 22:45  

3. června 2012 18:56

Problém je ten, že test byl bohužel kolektivní dílo. Kolik bylo takových škol se samozřejmě nikdy nedozvíme. Potom se můžeme poplácávat po ramenou. Jsme prostě borci. Testování bylo úspěšné.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. června 2012 v 12:41  

Testování bylo úspěšné.

Já bych sem ty štváče s PISA vůbec nepouštěl.
Kdo je na ty jejich zmanipulované žebříčky zvědav, když si můžeme udělat vlastní.

Anonymní řekl(a)...
4. června 2012 v 13:25  

Stale jsou tam stejni lide, jako za Dobese. S velkou slavou odesel pouze bezvyznamny trouba Zelinka (jeden z pracovniku PR, taky jsem nevedel, kdo to je, nez ho vyhodili), ministr pokracuje v Dobesove "dile" a rozkradani verejnych penez a dela jim kryti. Tim jak nic nedela je ale uz taky dost od hoven a brzy bude potreba noveho bileho kone.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.