Petr Matějček: Jak devítiletá blogerka bojuje se školní jídelnou

neděle 3. června 2012 ·

Začalo to kouskem pizzy, 31 zrnky kukuřice, kroketou a minimuffinem. Martha Payneová měla pocit, že obědy pro děti by měly vypadat jinak.



Spíš než díla starých mistrů internet připomíná „action painting“ Jacksona Pollocka: žádné zaměření na kompozici, simultánně se míchající barvy, drzost, nekompromisnost, surovost. A přesto se i v digitální verzi obrazu Blue Poles čas od času objeví něco tak pronikavého, chytrého a zároveň jednoduchého, že to zaujme celý svět.

Tou nejnovější nepřehlédnutelnou kyberprostorovou kaňkou jsou stránky NeverSeconds. Blog devítileté Skotky Marthy Payneové získal pozornost médií z celého světa a zároveň názorně předvedl vše, čím internet může být.


Celé to začalo okoralým kouskem pizzy, 31 zrnky kukuřice (přepočítal jsem je), jednou kroketou a minimuffinem – tedy jídlem, které mladičká Martha dostala naservírované ve své školní jídelně. A protože se jí za a) zdálo, že je jídla málo, a za b) by obědy pro děti měly vypadat trochu jinak, rozhodla se v pondělí 8. května, že si meníčko vyfotografuje a snímek zveřejní na internetu.

S otcovou pomocí si založila blog NeverSeconds, na kterém poslední měsíc publikuje fotografie obědů ze školní jídelny společně s krátkým komentářem a základními informacemi. Pod fotografií Martha hodnotí například chuť (Food-o-meter), počítá, na kolik soust oběd vydal (Mouthfuls), píše, kolik za oběd utratila (Price), jaký vliv bude mít na její zdraví (Health Rating) i to, kolik vlasů v jídle našla (Pieces of hair).

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


2 komentářů:

Jirka řekl(a)...
3. června 2012 v 14:34  

Píše se v textu, že Internet dokáže zesílit i slabý hlásek, ale není tam ani slovo o tom, zda třeba za pomoci otce jednali o problému s jídelnou, školou (neznám reálie skotského školního stravování). Spíše bychom měli naše žáky naučit, že není třeba křičet tam, kde stačí šeptat. Učit se domluvit, ne překřičet. To chybí i nám učitelům. Pak zakládáme školní parlamenty, které leckde fungují spíš jako dutá vrba než místo, kde se problémy diskutují a hledají se společně společná řešení.
Pokud taková řešení už hledali a v článku o tom nenapsali, pak je to asi chyba senzacechtivého novináře. Pokud narazili na aroganci moci, pak takové řešení podporuji i v našich podmínkách.

Anonymní řekl(a)...
15. června 2012 v 21:30  

Někdo jídla fotí, jiný o nich zpívá:
http://youtu.be/VSscT5VvSEE

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.