Microsoft poskytne školám zdarma cloudové technologie Office 365 pro moderní práci i výuku

pátek 1. června 2012 ·

Microsoft Office 365 přinese českému školství úspory i lepší služby pro pedagogy a studenty.


Společnost Microsoft oznámila, že v létě letošního roku poskytne českým školám zdarma své cloudové služby Office 365. Služby, které budou moci bezplatně používat všichni studenti, pedagogové a další zaměstnanci škol, zahrnují například profesionální e-mail s 25 GB schránkou, online archivem a ochranou proti virům a spamu. Školy mohou díky Office 365 také pořádat videohovory a videokonference nebo webové semináře . K dispozici dostanou také prostředky pro vytváření osobních a týmových webů , na které mohou ukládat informace a dokumenty a ty následně sdílet s ostatními nebo na nich společně pracovat. Usnadní jim to webové aplikace Office Web Apps, které umožňují pracovat na dokumentech odkudkoliv přes webový prohlížeč a jsou plně kompatibilní s balíčkem Microsoft Office.

„V balíčku Office 365 pro školství získají školy zdarma pro své zaměstnance i studenty moderní softwarové nástroje a související technologie pro komunikaci a spolupráci, které dnes úspěšně používají v komerčním sektoru i ty největší firemní zákazníci. Studenti tak jejich používáním získají znalosti a zkušenosti, které po dokončení studia využijí v praxi,“ říká Roman Cabálek, generální ředitel ve společnosti Microsoft Česká republika.

Díky balíčku Office 365 pro školství mohou školy snížit své náklady na informační technologie a jejich správu, protože namísto investic do vlastního hardware a klasických softwarových licencí budou prostřednictvím internetu využívat softwarové aplikace provozované přímo v datových centrech Microsoftu. Microsoft za ně zajistí i veškeré softwarové aktualizace nebo správu a údržbu hardwaru.

Využití balíčku Office 365 pro školství se však promítne i v samotné práci a výuce. Studenti, pedagogové a další zaměstnanci škol budou moci nadále používat známé aplikace Microsoft Office. Díky propojení s online službami Office 365 však získají navíc i možnost přistupovat ke svým dokumentům a dalším informacím třeba z kavárny nebo domova. Pracovat přitom mohou jak z počítačů, tak i tabletů nebo chytrých mobilních telefonů.

Díky novým nástrojům se zlepší také spolupráce a komunikace mezi zaměstnanci škol a studenty. Řešení Office 365 jim umožní souběžně pracovat na jednom dokumentu, odpovídat na příchozí e-maily chatem či videorozhovorem, vytvářet webové portály pro ukládání výukových materiálů nebo třeba sledovat přednášky zahraničních profesorů z partnerských univerzit.

„Díky využití služeb Office 365 si budou moci studenti v rámci výuky osvojit důležité schopnosti a dovednosti, jako jsou spolupráce v týmu, simultánní práce s dokumenty, řízení projektů a další. Podle zaměstnavatelů jsou to právě tyto zkušenosti, které absolventům škol nejvíce schází,“ vysvětluje Irena Brifordová, obchodní ředitelka pro oblast školství ve společnosti Microsoft ČR.
Přestože bude bezplatně poskytovaný balíček Office 365 pro školství pro použití v praxi naprosto plnohodnotný a soběstačný, mohou si školy připlatit za rozšířené funkce a služby. Studenti, pedagogové a další zaměstnance školy tak mohou za příplatek získat například neomezenou velikost on-line archivu pro elektronickou poštu, nejvyšší sadu Microsoft Office Professional Plus nebo možnost telefonovat přímo ze softwarového komunikátoru Lync do veřejné telefonní sítě.

Nové služby Office 365 pro školství budou dostupné pro všechny školy v České republice. Celkově se tak k nim může bezplatně dostat více než 2 miliony studentů, pedagogů a dalších zaměstnanců škol. Někteří vysokoškolští zákazníci Microsoftu využívají vybrané služby Office 365 již dnes. Jde například o Farmaceutickou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, Masarykovu univerzitu v Brně, Univerzitu Hradec Králové, Policejní akademii či Vysokou školu ekonomickou. Řada dalších univerzit a vysokých škol nasazení Office 365 aktuálně zvažuje, například Univerzita Palackého v Olomouci pro svých téměř 22 tisíc studentů.

„Služby Office 365 v současné době využíváme pro všechny své studenty i zaměstnance. Umožňují nám například zavádět nové formy výuky, rozšiřují nám možnosti komunikace a umožňují výzkumným týmům sdílet důležitá data. Studentům pak tyto služby přináší vedle snazší komunikace s učiteli a úložného prostoru pro jejich soubory také webové aplikace Office přístupné odkudkoliv z Internetu,“ říká Ladislav Rudišar, který vede oddělení IT na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové.

Více informací o balíčcích služeb Office 365 pro školství, které budou v létě 2012 dostupné, je možné nalézt na webu www.microsoft.com/cze/office2010/sluzby/pro-skoly.aspx.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 10:39  

Dobré ráno Microsofte! Příjemné probuzení po letech spánku přeje strýček Google :-)

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 10:44  

LOL:-)

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 12:33  

Jo, jo videohovory a videkonference školy zachrání, když mnohé z nich nemají peníze ani na licence MS Office 2010.

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 12:40  

Poté, co se celá třída přihlásí k aplikaci a zkusí něco dělat, ajťák pokorně nainstaluje novou verzi OpenOffice/LibreOffice.
Miroslav Bečev

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. června 2012 v 13:30  

Jupíííí. Úplně jsem se rozzářil při představě, jak to bude fajn s tím zkompetňováním našich dětiček. Když jsem se však pročetl až k "třeba sledovat přednášky zahraničních profesorů ", uvědomil jsem si, že jsem nějak přehlédl tu cílovou skupinu "studenti".
Takže nazdar.
Softwérové firmy nejenže nám neplatí za to, že jim vychováváme budoucí zákazníky, ale dokonce po nás chtějí platit za to, že tak činíme.
Pokud to je jen trochu možné, používám zásadně jakékoli jiné vhodné programy.

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 20:04  

no... Bečev je opět mimo. Zatímco Vy si nainstalujete OpenOffice a LibreOffice, po Vašich dětech budou chtít v jejich budoucích povoláních přehled v cloudových technologiích a precizní zkušenosti v Microsoft Office. Předpokládám, že jim také nutíte ve škole Linux, nespa?

Zen řekl(a)...
1. června 2012 v 22:41  

No ... Kdo rozumi Linuxu, ten se produkty MS nauci snadno. Opacne to neplati :-)

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 9:22  

Ad Anonymní 1. června 2012 20:04
Já bych rád žákům/studentům toho dopřál více, ale na multilicenci na celou školu školy obvykle nemají. Nemají ani na nové počítače, ty stávající jsou obvykle z druhé ruky rok výroby 2004-2005.
Škola má své žáky připravit ne na otrocké používání jednoho programu, ale na schopnost najít a pochopit logiku ovládání jakéhokoli programu bez ohledu na to, jak ho tvůrce zprasil. Porovnejte ovládání MSOff2003, 2007, 2010. Pokaždé vše jinak. Nevím, proč by měli žáci odříkávat jednotlivé cloudové technologie, když ajťáků z nich bude minimum, ostatním to k ničemu nebude a navíc, než se dostanou do praxe, tak všechno bude jinak.
Nenutím jim Linux, na desktopech jednoznačně Windows je jedničkou. Ale běží v zákulisí systému, aby alespoň na něco bylo spolehnutí :=)
Nemusím je nutit už jen proto, protože se to učí sami a rádi ve svém volném čase (Android). A když ne Linux, tak jiný - Symbian, Mac OS.......
Miroslav Bečev

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. června 2012 v 19:02  

po Vašich dětech budou chtít ... precizní zkušenosti

Kdyby si tak našli ti budoucí povolavatelé chvilku času a zastavili se u nás ve škole na drobné besedě s našimi budoucími elitními intelektuály a pohovořili lehce o svých požadavcích na zaměstnance v horizontu příštích deseti let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.