Martin Rychlík: Dobešovská chobotnice

pátek 1. června 2012 ·

Ve školství stále zůstávají šéfové a „krizoví manažeři“, kteří mají příliš blízko k časopisu Pražan či Vítu Bártovi. Najdeme ale i důvěrníka StB.

Ministr školství Josef Dobeš (exVV) sice už dva měsíce není ministrem, ale jeho personální rošády, jimiž „reformoval“ školství, se do řízení resortu promítají dosud. Aniž bychom chtěli být příliš paranoidní, domníváme se, že je vhodné alespoň připomenout některé poradce, ředitelky a krizové manažery, kteří se podíleli na vzniku podivných Individuálních projektů národních (IPn) za miliardy, na výběrových řízeních nebo též na obsazování klíčových pozic v českém školství. Mívají blízko k Věcem veřejným, Vítu Bártovi, časopisu Pražan, ale najdeme mezi nimi i důvěrníka StB...

Nový ministr Petr Fiala (nestraník) by určitě nechtěl být prezentován jako ten, kdo v úřadu spustí divý personální očistec. Na přímou otázku, zda u vzniku „ípéenek“ typu OKNO, SPORT, Češi Evropě nebo Unde Malum šlo o pouhý amatérismus tvůrců nebo o jejich záměrné tunely, odpověděl sám ministr: „Takové podezření nemáme, a aby vše řádně fungovalo, je nutná personální stabilita; pokud není, nepomohou ani sebelepší lidé, které rychle získáte... Není cestou vyměnit všechny, ale musíme vytvořit silný tým,“ řekl v interview ČESKÉ POZICI Fiala. Je to ze stávajících hráčů vůbec možné?


V reálu ale ministr bude muset uklízet, ač je typem rozvážného člověka. Je pozoruhodné, že dosud neprovedl žádnou změnu náměstků a „dobešovská sestava“ zůstává v plné síle: Ladislav Němec (regionální školství), Ivan Wilhelm (vysoké školy a výzkum), Eva Bartoňová (finance), Jan Kocourek (sport) a Michal Zaorálek (evropské záležitosti a fondy EU). Jedinou změnou je zvýšení pravomocí u náměstka pro legislativu Jiřího Nantla, jenž se stal 1. náměstkem ministra, neboť se s ním Fiala dobře zná z dob společného působení na Masarykově univerzitě v Brně.

Jen pomalu mizející veverky...
Někteří pracovníci úzce spojení s Dobešem už ministerstvo s výměnou šéfa opustili. Jako první se poroučel rozhlasový radní Antonín Zelenka, jenž „pověřeně“ simuloval práci ředitele tiskového odboru, aby se nedostal do konfliktu se zákonem. Sám odešel i Dobešův kamarád a pátý vrchní ředitel kabinetu Martin Krejza, jenž se – bez ironie – osvědčil asi nejlépe z celé pětice, již doplňují Michal Šedivý, Šimon Mastný, Jaroslav Říha a medializovaná Jana Machálková, která si brzy po nástupu přišla na stotisícovou odměnu.

I ona ale pro ministerstvo nadále pracuje; dle příjemců eurofondů nedávno zasedala ve sboru těch, kteří vybírali ředitele výzkumných center za miliardy typu CEITEC nebo superlaseru ELI.

Podle informací ČESKÉ POZICE v minulých dnech skončily i další dvě Dobešovy klíčové persony: personální ředitel Luděk Havránek (jenž byl přes rok „krizovým manažerem“ se středoškolským vzděláním, což dle LN není v souladu s vykonávanou pozicí) a také šestadvacetiletá ředitelka odboru veřejných zakázek Markéta Bergerová, známá svými lechtivými fotografiemi, jež byla dle reportáže TV Prima panu exministrovi „velmi blízká“, takže ji uvedl na důležitý post takřka bez praxe. Rezignaci obou jmenovaných potvrdila ve čtvrtek nynější tisková mluvčí Kateřina Savičová.


ochybnosti o pravomocích sekce K6, ze které odcházejí pracovníci, má i nové vedení resortu. „Nepovažuji za užitečné, aby odbor veřejných zakázek nebyl podřízen příslušnému náměstkovi, ale byl přímo v kabinetu ministra. To jsou věci, které mohly mít někdy nějaký důvod, ale které je třeba upravit,“ uvedl ministr Fiala bez dalších podrobností.

Končí také Hana Podubecká, šéfka kritizovaného Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (OP VK), o jejímž předchozím angažmá při čerpání pražských fondů EU se mezi zainteresovanými povídá ledacos. Skončila i pověřená vrchní ředitelka sekce Dita Schautová napojená na Paroubkovu stranu LEV 21 a také známého čerpacího šíbra Miroslava Elfmarka, jenž skrytě rozjížděl půlmiliardový projekt DV TECH – jak ČESKÁ POZICE v únoru upozornila.
Taková hezká chobotnička?
Těm, kdo si stále myslí, že si novinářské hyeny zasedly na exministra Dobeše a jeho „dreamteam“, který chtěl konečně odbyrokratizovat školství, nabízíme pár indicií, jak promyšleně a strategicky Věci veřejné obsazovaly klíčové pozice ve školství. Ostatně, jak říkal na jedné z dávných nahrávek v ABL sám velký supeguru Vít Bárta (toho času nepravomocně odsouzený): podstatné je kompro, holky a průnik do státní správy. Záměr, jak a kam prosadit sobě blízké, je jasný a překvapivě široký. Taková menší chobotnička.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE


9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 14:30  

No hlavne toho chobota Zaoralka, ten snad neumi vubec nic, jen primitivne prvoplanove krast...

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 16:32  

Konecne negramotna bordelmama Podubecka je venku!!!

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 21:10  

Proč by měla být Podubecká venku? Jaký chobot Zaorálek? Vždyť jsou oba ODS Praha 6. Stejně jako ve článku zmíněný Stárek. "Elfmarkuv" projekt DV TECH byl zase připravený pro Hospodářskou komoru - prezident HK Kužel, také ODS Praha 6.

Všechno tedy správní, kádrově prověření soudruzi. Čtení o veverkách a agentech ABL je sice zajímavé, ale hodnotu má stejnou jako propaganda z Rudého práva - chytře namíchaná pravda, lži a dezinformace, kdy i sám autor je obětí lží, dezinformací a vlastního pokřiveného pohledu na svět.

Anonymní řekl(a)...
1. června 2012 v 22:33  

co z toho není pravda?Že pan Havránek něměl patřičné vzdlání? Nebo že slečna Bergerová měla 1.5 roku praxe a byla povýšena po nějaké večerní sklence vína? Nebo to jak si právě zakázky hlídali stejní lidé? Slečnu Macháčkovou si také pár lidí na MŠMT ještě pamatuje (já ji třeba viděla také)..Že ostatní nemají vazbu na VV a ABL?

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 6:35  

Proto bude nutno vymést tento Augiášův chlív.

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 20:02  

1. června 2012 21:10

Doufejme, ze novy ministr tyto zlodeje vyhodi...

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 20:38  

Nevyhodí, polovina jmen uvedených v článku jsou členové ODS. Dobeš to možná myslel dobře - chtěl "vymést augiášuv chlév", který tam je už desetiletí. Neměl ale lidi a bral tedy vše, co mu kdo doporučil nebo s kým se někde opil (když použiju příspěvek výše". Pak zjistil, že udělal chybu, kterou napravil druhou. Proto ty neustálé výměny.

Bartoňová, Zaorálek, Stárek, Podubecká (u té jediné je to uvedeno, nechápu proč zrovna u ní), Baumruk... Všichni ODS. Veverka byl jen Dobeš a Machálková (a Bárta, pochopitelně).

Nic se nezmění. Poletí jen malé ryby, které asi ani nic špatného neudělali. Chobotnice, která je na MŠMT desítky let pojede dál.

Anonymní řekl(a)...
2. června 2012 v 23:06  

Doufejme, ze je prece jenom vyhodi, prestoze mate samozrejme pravdu, je to chobotnice ODS... Zacit by mel od chobota Zaoralka, abych i ja pouzil jeden z prispevku vyse.

Anonymní řekl(a)...
3. června 2012 v 11:27  

No tak Fiala je prece radoby bily kun techto zlodeju. To je patrne z jeho predchozich vyroku, kdy slibil, jak tam vsechny ty zlodeje stabilizuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.