Kdy zveřejní CERMAT ty podstatné informace o státních maturitách?

sobota 23. června 2012 ·

Dopis www.scio.cz, s.r.o. řediteli Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiřímu Zíkovi.

K proběhlé tiskové konferenci MŠMT, na které byly zveřejněny výsledky státních maturit, uvádí Bohumil Kartous z www.scio.cz:

To je v současnosti asi nejméně podstatná informace, protože výsledky mohou nabýt alespoň formální platnosti až v okamžiku, kdy CERMAT zveřejní detailní informace o způsobu, jak testy vytváří, jak zkoušky vyhodnocuje a jak provádí srovnání (nejen mezi jednotlivými lety, ale i mezi školami či kraji).

Právě informace o způsobu, jakým CERMAT připravuje testy, důležité informace o statistických hodnotách testů a jednotlivých použitých úloh, o tom, jakým způsobem výsledky vyhodnocuje a tzv. "harmonizuje" a další řadu informací CERMAT dlouhodobě tají. Společnost Scio o tyto informace opakovaně žádala na základě zákona č. 106/1999, Sb., o svobodném přístupu k informacím a CERMAT opakovaně tyto informace sdělit odmítal, a to i proti rozhodnutí jím nadřízeného ministerstva školství.

Městský soud v Praze nakonec ve věci pravomocně rozhodl, že CERMAT je povinen žádosti o informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím vyřídit. 


Jak dokládá přiložený dopis, adresovaný zastupujícímu řediteli CERMAT Jiřímu Zíkovi, CERMAT i přes pravomocné rozhodnutí soudu nadále předpisy v této věci porušuje. Přitom informace, které společnost Scio po CERMAT požaduje, jsou klíčové pro hodnocení maturit a také pro posouzení, jakou (ne)platnost výsledkům státních maturit vůbec dávat. Pokud veřejnost nebude tyto informace znát, nelze výsledky nijak hodnotit.

Upozorňuji, že nejde o informace, které by mohly společnosti Scio sloužit k jejímu obohacení, ať už ve smyslu materiálním, nebo ve smyslu doplnění know-how. Vzhledem k prokazatelné neprofesionalitě přípravy a realizace státních maturit nelze z požadovaných informací získat žádnou konkurenční výhodu.



O jaké informace www.scio.cz žádalo:

  • o jmenovité složení tzv. "validační komise" či komisí, pokud jich existuje více, které vyvíjejí činnost v souvislosti se společnou částí maturitní zkoušky v termínu jaro 2012. Dále pak žádáme o poskytnutí statusu komise a dokumentů, které určují pravidla pro její jednání, tedy zejména popisují pravomoci a kompetence této komise, způsob jmenování a odvolávání jejích členů, pravidla pro rozhodování atp.
  • o přesný popis procesu nastavení meziroční srovnatelnosti obtížnosti předmětových testů v rámci společné části maturitní zkoušky.
  • o přesný popis harmonizační procedury, která byla použita pro tzv. "harmonizaci" výsledků testu z matematiky ve vyšší obtížnosti v jarním termínu 2012
  • o hranice mezní úspěšnosti pro jednotlivé klasifikační stupně pro každý z testů užitých pro společnou část maturitní zkoušky v některém z termínů jaro 2011, podzim 2011, jaro 2012, a to včetně popisu způsobu jejich určení při zajištění meziroční srovnatelnosti náročnosti
  • o počet maturantů (účastníků) a reliabilitu (Cronbachovo alfa) pro každý z testů, které byly použity pro společnou část maturitní zkoušky v některém z termínů jaro 2011, podzim 2011, jaro 2012
  • o kompletní anonymizovaná data za každý test použitý ve společné části maturitní zkoušky v termínu jaro 2012, přičemž za každého žáka v každém testu mj. tyto údaje:
    • kraj a typ zřizovatele školy a rozlišení, zda jde o gymnázium, střední odbornou školu, střední odborné učiliště, případně typ školy v tomto výčtu neuvedený
    • kódy odpovědí žáků v jednotlivých úlohách: v uzavřených úlohách kód volby z nabídky, případně kód neplatné nebo neuvedené odpovědi; v otevřených úlohách kód přiřazený odpovědi žáka hodnotitelem, případně kód neplatné nebo neuvedené odpovědi
Podle Ondřeje Šteffla www.scio.cz je ve všech výše uvedených případech pozoruhodné:

  1. že to nevíme,
  2. že to nikoho nezajímá a nikomu to nevadí.


Dopis Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Jiřímu Zíkovi:

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání - CERMAT
k rukám ředitele, Ing. Jiřího Zíky
Jankovcova 933/63
170 00 Praha 7 - Holešovice
__________________________________________
naše č.j.: Info 006/2010, Info 005/2010, Info 002/2010


Opakované odmítání poskytování informací dle zákona č. 106/1999, Sb., o svobodném přístupu k informacím, Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání


Vážený pane řediteli,


dlouhodobě se potýkáme s problémy při vyřizování našich žádostí o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999, Sb., o svobodném přístupu k informacím, Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání. Váš předchůdce zcela zjevně pojímal Centrum jako svoji „soukromou firmu“ či „podnikatelský projekt“, nikoliv jako státní příspěvkovou organizaci plnící úkoly ve veřejném zájmu na základě zákona a za veřejné finance, a odmítal proto o této „své“ činnosti poskytovat veřejnosti jakékoliv relevantní informace. V důsledku ignorování povinností Centru stanovených příslušnými právními předpisy jsme byli nuceni podat k soudu již čtyři žaloby, o jedné z nich již bylo pravomocně rozhodnuto v náš prospěch. Přes toto rozhodnutí soudu Centrum i nadále v žalovaných věcech opakuje původní argumenty a odmítá požadované informace poskytnout.
Věříme, že s Vaším pověřením řízení Centra se situace obrátí k lepšímu, činnost Centra se stane transparentnější a informace požadované v souladu se zákonem již nebude problém získat i bez několik měsíců až let trvajících obstrukcí. Dokonce začínáme živit naději, že pod novým vedením bude Centrum příslušné informace zveřejňovat samo, nikoli až ve chvíli, kdy je k tomu donuceno zřizovatelem či pravomocným rozsudkem soudu.


V první řadě proto posíláme k Vašim rukám tři odvolání, která zároveň podáváme standardní cestou prostřednictvím Centra Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy ČR jako odvolacímu orgánu, a žádáme Vás osobně o přezkoumání odvoláními napadených rozhodnutí Centra. V případě, že, jak doufáme, shledáte naše odvolání jako důvodná, můžete využít zákonné možnosti rozhodnout v rámci autoremedury, napadená rozhodnutí zrušit a požadované informace konečně poskytnout.


Dále Vám také sdělujeme, že jsme dne 25. 5. 2012 zaslali Centru další žádosti o informace č.j. C316/B/2012/Ř až C320/B/2012/Ř, lhůta pro vyřízení žádosti uplynula tedy dne 9.6.2012. Centrum po dobu trvání této lhůty zůstalo nečinné a až dne 18. 6. 2012, tedy po uplynutí zákonné lhůty, nám bylo doručeno sdělení o prodloužení lhůty datované dnem 11. 6. 2012. Striktně dle zákona nelze prodloužit lhůtu, která již uplynula, nicméně věříme, že pod Vaším vedením již nejde o obstrukce při poskytování informací, nýbrž o pouhé neúmyslné pochybení, a prodloužení lhůty bude Centru sloužit k tomu, aby v souladu se zákonem požadované informace poskytlo.
Předem Vám děkujeme za vstřícný postoj.


S pozdravem


V Praze dne 19.6.2012




RNDr. Jan Krtička
jednatel společnosti
www.scio.cz, s.r.o.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. června 2012 v 10:00  

Kdy zverejni Klausovy vysledky, skoncil letos opet prvni? :-)

Anonymní řekl(a)...
24. června 2012 v 13:06  

Kalusovy - a všechny jiné - výsledky můžou být zveřejněny až poté, co je dá cermat školám k dispozici. Soubory pro import do školních evidenčních systémů stále nebyly zveřejněny a přepisovat výsledky z pdf souborů ručně, to snad v našem báječném století evropské integrace nemůže nikdo rozumný dobrovolně udělat.
Pravda, na ministrstvech by možná kvůli tomu vypsali tendr a najali firmu, která by ruční přepsání zajistila. Na školách ale mají zaměstnanci důležitější práci.

cermate cermate, sám dáváš do rukou argumenty svým odpůrcům...

PS. Slovo sermat je psáno s malýmc úmyslně.

Anonymní řekl(a)...
25. června 2012 v 17:37  

Zajímá to SCIO, aneb soukromou organizaci zabývající se testováním a měřením výsledků vzdělávání. Může za tím být jen jediné-touha prosadit se do maturitního byznysu.
ZS

Anonymní řekl(a)...
27. června 2012 v 10:11  

zajima to vsechny, kteri si pamatuji, jak Klaus loni hloupe poskakoval ve vsech mediich, ze jeho skola je nejlepsi.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.