Dvacet minut Radiožurnálu: Petr Fiala, ministr školství

pátek 22. června 2012 ·

Téměř jednu miliardu korun zatím stála Českou republiku příprava a vymýšlení státní maturity. Letos po jejím druhém ročníku a po výměně ministra školství jsme zase na začátku, vedení resortu chystá komplexní audit státní maturity, bude zjišťovat, jak to všechno vlastně funguje a bude také sestavovat komisi, která by měla maturitní zkoušku změnit. Jak se tedy bude maturovat v roce 2013? To byla otázka pro Dvacet minut Radiožurnálu 21. června 2012 s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Petrem Fialou.


Z rozhovoru Martina Veselovského s Petrem Fialou v Rozhlas.cz vybíráme:

Tak já vám, pane ministře, řeknu úplně přesně, čemu nerozumím. Nerozumím tomu, proč, když mluvím s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy, tak proč mi není schopen v tuto chvíli říct svůj názor na to, jestli by se mělo nebo nemělo maturovat ze slohu?

Petr FIALA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy:
Protože ministr školství, mládeže a tělovýchovy je zkušený manažer, který přišel do funkce teprve nedávno, nemá samozřejmě 100 dní hájení, protože to neumožňuje stav tohoto resortu, ale současně je ministr školství dostatečně zkušený na to, aby si nemyslel, nebo myslel, že má dopředu vytvářet nějaké pozice, když současně říká, že chce vyslechnout názor odborníků. Já jsem připraven vyslechnout ten názor odborníků a podle toho dál postupovat. To není žádný alibismus. To rozhodování je na mě a bude na mě, ale chci jednoznačně vyčkat na to, jaká doporučení dostanu. Samozřejmě na hodnocení prací ze slohu svůj názor mám, vždyť jsem sám vystudovaný absolvent češtiny a literatury s učitelskou aprobací, takže si dobře dovedu představit, co se ve slohu dá a nedá hodnotit /nesrozumitelné/.

Pane ministře, s veškerou znalostí toho, co jste řekl, jsem tu otázku položil.

Petr FIALA, ministr školství, mládeže a tělovýchovy:
Ano, a já vám na ni s veškerou znalostí a taky zkušeností, kterou v oblasti školství mám, odpovídám. Názor mám, ale veřejně ho říkat budu a rozhodnutí budu dělat až poté, co vyslechnu názor skupiny odborníků na to, jak dál postupovat v maturitní zkoušce, co je v ní špatně a jaké koncepční změny máme připravit.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. června 2012 v 19:47  

Kdy ten udajne "zkuseny manazer" konecne pozna, ze mestsky straznik a bordelmama nemohou vest skolstvi? Teprve az ho zavrou??

Anonymní řekl(a)...
24. června 2012 v 15:23  

Na nic nejsou penize a Fiala nechava krast EU penize do stranicke pokladny ....

Anonymní řekl(a)...
25. června 2012 v 9:34  

No nejhorší je, že za těch 20 minut vlastně řekl jen, že to za něj všechno řeknou odborníci a že on svůj názor má, ale nikomu ho nepoví

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.