Vyšší úroveň obtížnosti maturitního testu z matematiky

pátek 11. května 2012 ·

MŠMT si uvědomuje, že náročnost maturitního didaktického testu z matematiky ve vyšší úrovni obtížnosti je problém, který je připraveno řešit.


Cermat v současné chvíli ověřuje validitu testových úloh a způsobilost celého testu.

V pondělí se bude na MŠMT konat jednání řídícího výboru maturit složeného ze zástupců ministerstva, Centra pro zjišťování výsledků ve vzdělávání (Cermat) a Národního institutu pro další vzdělávání (NIDV), který posoudí konečnou informaci a navrhne další postup. V případě, že budou zjištěny rozdíly v náročnosti testů ve srovnání s loňským rokem, dojde k harmonizaci výsledků tak, aby nebyl žádný z maturantů poškozen.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 23:07  

Myslím, že pan Zelený s celým Cermatem by měl okamžitě "odstoupit". Už kvůli tomu, že se testy "validují" až po té, co proběhlo ostré zadání!

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 23:30  

Kdo jen trochu rozumí tvorbě testů, dobře ví, že onen průšvih s "motivačními" úlohami, které nakonec u řešitelů vyvolaly těžký časový stres je hrubou profesionální chybou, která se u takto závažných testů nesmí stát.
A nijak to nezmírní umělá "harmonizace" podle loňského testu (proč zrovna podle něj? skutečně se ho zúčastnil absolutně stejný> vzorek populace?), pomocí nějakého z prstu vycucaného koeficientu.
Amatérismus nejhrubšího zrna!
Za stovky milionů...

Ondřej Šteffl řekl(a)...
12. května 2012 v 0:15  

Harmonizace v pojetí CERMATU a MŠMT, má ke skutečnému postupu harmonizace dost daleko.

Na stránkách společnosti Scio si můžete přečíst mj.
harmonizce v NSZ a harmonizce v přijímacích zkouškách
.

Důležité je, že to tam bylo PŘEDEM. Harmonizce zadem neexistuje.

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. května 2012 v 10:36  

Harmonizce zadem

spočívá ve snížení měřítka kvality.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 11:32  

Harmonizace "zadem" je zahlazováním stop, které ale, v tomto případě, už všichni viděli!

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 20:35  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 20:36  

Ač s panem Štefflem mnohokrát nesouhlasím, tentokrát bych ho nejraději poslal na setkání na MŠMT, aby to tam "krizové" komisi vysvětlil. Protože jakýkoli výsledek pondělní zahlazovací komise je špatně - tvorba testů na Cermatu je prostě amatérizmus nejvyššího zrna.
A znovu opakuji i zde: poskytne Cermat anonymizovaná data odpovědí žáků v ostrých testech, které již proběhly (např. statistickému ústavu), aby se prokázalo, co všichni víme - tedy že jsou ostré testy házeny maturantům nepřipravené?

Anonymní řekl(a)...
14. května 2012 v 8:05  

Podle mne nejde použít metodu úpravy skórů, pokud není zjištěno normální rozdělení skórů v testovaných populacích nebo pokud nebyly testové položky kalibrovány společně na stejnou škálu a pokud tedy o nich nejsou předem známy jejich parametry obtížnosti, případně diskriminace.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.