Propadáme v počítačových dovednostech?

středa 2. května 2012 ·

Evropský statistický úřad Eurostat 25. dubna vydal zprávu, která srovnává počítačové dovednosti a využívání počítačů mezi obyvateli evropských zemí. Na výsledky se zeptala v pořadu Českého rozhlasu rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richarda Hindl redaktorka Zita Senková.

Reprezentativní průzkum byl proveden kromě evropské sedmadvacítky i v dalších evropských zemích, týkal se kromě základních informací o tom, jaká je vzdělanost v oblasti informatiky, čtyř základních druhů  oblastí počítačových dovedností:
  1. nejjednodušších operací s počítačem, jako je kopírování souborů,
  2. základních operací v tabulkových procesorech, kde šlo o ty nejjednodušší matematické operace,
  3. prezentačních dovedností, zařazování videí do prezentací, i vytváření maker v těch prezentacích,
  4. programátorských znalostí, tedy znalosti programovacích jazyků a schopnosti je prakticky uplatňovat, a algoritmizace úloh. 

Výsledky jsou k dispozici pro věkové skupiny 16-74 a 16-24. Richarda Hindl výsledky komentoval v rozhlasovém rozhovoru takto: "Já jsem si ty údaje, tady ty výsledky poměrně pečlivě prohlédl a musím říct, že to zjištění není pro nás příliš dobré.", dále dodal "Naši nejmladší, kteří těmi počítači žijí, tak v té první skupině těch nejjednodušších operací jsme v celé populaci až 18. a mezi těmi mladými, kde by člověk čekal přece jenom výrazný náskok, tak jsme dokonce až 21. a rovnou musím říct, že toto je nejlepší výsledek. V oblasti těch řekněme matematických operací už jsme obsadili 24. místo, v oblasti těch prezentačních dovedností, používají videí v prezentacích, powerpointových maker a podobně, už jsme na 26. místě, a to jak v té celé populaci, tak v oblasti těch nejmladších lidí 16-24 a úplně nejhorší situace je v oblasti znalosti aktivní schopnosti používání programovacích jazyků, kde jsme na 28. místě z 29 zemí."

Na stránkách Eurostat naleznete přehled výsledků i data z průzkumu.





2 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. května 2012 v 10:48  

Ajajajajaj...
Proč se, doprkvančic, netestuje něco smysluplného.
Třeba sociálně síťové kompetence.

Anonymní řekl(a)...
2. května 2012 v 15:43  

A v těch si myslíte, že bychom na tom byli líp? Já si maslím, že bychom byli na špici jen v provozování virtuálního sexu před videokamerkou.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.