Přečtěte si: Poslední hřebík do rakve státní maturity

pátek 11. května 2012 ·

Je to smutný příběh. Těžší maturitní test z matematiky chtěl posunout kvalitu ověřování matematických schopností studentů o kousek výš, ale pravděpodobně významně přispěje k tomu, že možná už příští rok žádná "vyšší maturita" nebude. A i když bude, nikdo se k ní nepřihlásí. Zvlášť pokud se CERMAT bude v komunikaci se studentskou a učitelskou veřejností i dál chovat jako slon v porcelánu.


Z článku Tomáše Feřteka v RESPEKT.cz vybíráme:

Hraje se tu hlavně o čas a důvěryhodnost. Jedna ze zásadních věcí ve vztahu ke státní maturitě je předvídatelnost. Tedy že studenti i školy budou vědět, co je čeká a k čemu jim výsledky státní maturity poslouží. Čekají stabilní profesionální výkon autorů testů. Test z těžší matematiky obsahoval zajímavé a dobré úlohy, které opravdu zkoumají matematické myšlení.


Ale byl velmi pravděpodobně špatně sestavený, nevyzkoušený, a hlavně zcela nepředvídatelný. Vylákal zájemce o matematiku, kteří si chtěli přidat na vysokých školách u přijímaček nějaký ten bod, do pasti. Mnohým hrozí, že neprojdou vůbec a budou muset zkoušku opakovat. Za iniciativu, ochotu riskovat a být na sebe náročnější, byli po zásluze potrestáni. Příští rok už si dají pozor a schovají se do průměru, kde nic nehrozí.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 16:14  

Jako učitel M na ZŠ článku nerozumím - k čemu došlo? Ukázky s komentářem by nebyly?

Anonymní řekl(a)...
11. května 2012 v 21:09  

Pravdou je, že test nebyl až zas tak těžký, problémem byla jen nedostatečná časová dotace. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 2:50  

Při požadovaných 33 % se mi zas tak tragické nezdá....

Ondřej Šteffl řekl(a)...
12. května 2012 v 17:12  

Pravdou je, že test nebyl až zas tak těžký, problémem byla jen nedostatečná časová dotace. Ignorant

Ale problém by přece byl, i kdyby ten test byl lehčí než ten loňský. K čemu taková státní maturita je, když každý rok znamená něco jiného?

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. května 2012 v 18:03  

Vždyť říkám, je jako víno.
Kvalita bude podle ročníků.

"Pamatujete v jednadvacátým? To byla ájina jedna báseň. Vynikající kondice.
Nebo v sedmnáctým! Taková čeština, to už se dneska nevidí. Ten buket!"

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.