Přečtěte si: Maturitu zvládla bez chyby. Jako jedna z pěti v zemi

sobota 19. května 2012 ·

Pouze pěti maturantům se podařilo zvládnout letošní test vyšší státní maturity z matematiky na plný počet bodů. Jedním z těchto studentů je Jana Sotáková z brněnského Gymnázia na tř. Kpt. Jaroše.

Z článku Jakuba Nováka v Aktuálně.cz vybíráme:

A.cz: Vy sama jste tento test zvládla na plný počet bodů, jak jste na tom byla s časem?

Časově jsem tento test zvládla naprosto v pohodě. V řešení jsem nijak nepospíchala, snažila jsem se pracovat pečlivě, test mi tímto způsobem řešení zabral necelou hodinu a půl.

Jistě, některé příklady jsem zpočátku přeskočila a řešila jsem je až jako poslední, celkově jsem měla spíš štěstí, že mi řazení příkladů sedlo. Nemyslím si však, že by jiné pořadí něco měnilo. Tak či tak bych začala s příklady, u kterých bych si byla jista, že vím, jak je řešit.

Zbylou půlhodinu jsem využila ke kontrole, rýsování a zápisu odpovědí. Myslím si, že pokud se někdo dostal do časového stresu, může si za to především sám.

Rozhodně nechápu ty, kteří se k některým otázkám vůbec nedostali. Na začátku takového testu je přece prvním instinktem zhruba prolistovat testový sešit, abych měla přehled, jaké úlohy mne zhruba čekají, čím je nejvýhodnější začít a co vypadá - např. při nízkém bodovém ohodnocení a zdlouhavosti - jako nevýhodné řešit.

5 komentářů:

Puďa řekl(a)...
20. května 2012 v 9:32  

Gratuluju studentce. Mám jen takovou filozofickou otázku: Udělala test opravdu bez chyby z pohledu matematiky, když jsou v testu min. v jedné úloze chyby?

Anonymní řekl(a)...
20. května 2012 v 12:14  

Z odpovědi studentky je poznat, že se jedná o vynikajícího stratéga. Jen houšť takových mladých chytrých lidí, ať se konečně pohneme z místa.

Anonymní řekl(a)...
20. května 2012 v 12:42  

Já těch chyb udělal pět a to mám vystudovanou matematiku na PřF. Blahopřeji studentce. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
20. května 2012 v 13:14  

To Puďa: Sama připustila, že zadání některých úloh je napadnutelné. Obzvlášť příklad s grafem funkce - ať by byl graf funkce sebelíp znázorněný, pořád můžete tvrdit, že je to "o kousek jinde" a tedy vždy nebude žádná odpověď správná... Podle mně je správně, že se (jako mnoho ostatních) rozhodla pojmout tuto otázku trochu volněji - máme "schématicky" znázorněný graf funkce, který nás má navést na absolutní hodnotu, máme vybrat "schématicky" znázorněný graf funkce inverzní. Ale přiznávám, že v matematice na testování porozumění textu a vybrání nejpravděpodobnějšího zadání nemají místo.

Anonymní řekl(a)...
21. května 2012 v 9:10  

Blahopřeji studentce. Ale stále nechápu co to má za účel. Testy byly špatně připravené a to nic nezmění.
Ani rozhovor s rekordmanem. Nebo chcete říci, že z toho plyne, že stejných výkonů může dosáhnout i většina ostatních? Těch kteří se učí i ostatní předměty a nechtějí studovat matematiku, jen ji k budoucímu studiu potřebují. Já myslel, že k soutěžení je tu matematická olympiáda?
Ještě jedna připomínka. Proč je normální, že výsledky testu kopírují normální(Gaussovo) rozdělení? Vždyť to popisuje náhodný jev. Výsledky testu by ale náhodné být neměly. Pokud se jedná o test ověřovací, měl by ověřovat nějaké znalosti a schopnosti(buď základní nebo vyšší úrovně) a tedy měla by ho splnit za jedna většina žáků a pak s rostoucí známkou jejich počet klesat, ne?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.