David Hawiger: A je to tady - i v ICT gramotnosti žádná sláva

sobota 5. května 2012 ·

Aniž bych u posledních dvou příspěvků na svém blogu tušil, tak se v těchto dnech potvrdila moje obava, že "tvůrčí" ICT gramotnost u mladých lidí silně pokulhává za ostatními evropskými zeměmi - viz Computer skills in the EU27.

Co dané tabulky o nás vypovídají?

Soustředil jsem se na porovnávání ve čtyřech oblastech u osob ve věku 16-24 let (vis předposlední strana).
  • Ve správě dat (první sloupec) jsme průměrní. To je sice vcelku dobrá zpráva, na druhou stranu jde o základní gramotnost a navíc rozptyl mezi státy (až na Rumunsko) není nikterak významný.
  • Využití tabulkáče (druhý sloupec) je pro mne jediným milým překvapením - jsme totiž mírně nadprůměrní. Otázkou však je, zda tuto kompetenci lze spojit s matematickou gramotností, tj. na jaké úrovni naši občané zvládají "matematizaci" reálného problému a následné jeho přenesení do spreadsheetu.
  • Elektronická prezentace (třetí sloupec) již je první ostudou - za námi skončili jen Bulhaři a Rumuni.
  • A v algoritmizaci jsme dokonce předposlední, "trumfli" jsme jen Bulhary.
Mohu-li si dovolit jistou míru manipulativní argumentace, pak udržujeme kontakt v oblastech, které jsou víceméně mechanického a rutinního charakteru. Velmi silně však pokulháváme tam, kde je potřebné vyhodnocování informací, analýza, kreativita a taktéž píle.

Převzato z blogu autora Davidův sloupek

Další příspěvek na toto téma: Propadáme v počítačových dovednostech?

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.