Bořivoj Brdička: Spolupráce MIT a Khan Academy v duchu převrácené třídy

středa 9. května 2012 ·

Informace o nové iniciativě MIT, v jejímž rámci budou studenti tvořit výuková videa aplikovaná prostřednictvím Khan Academy do výuky žáků ZŠ a SŠ.



V minulých dnech byl zveřejněn záměr MIT (Massachusetts Institute of Technology) navázat spolupráci s Khan Academy (viz Khan Academy a „převrácená“ třída) s cílem využít schopností studentů této prestižní vysoké školy z Bostonu a nechat je po vzoru Salmana Khana vytvářet výukové video-tutoriály, jež mají být posléze integrovány do jeho systému plošně pokrývajícího výuku příslušných předmětů. Jedná se především o předměty s vysokou prioritou – přírodní vědy, technologie, strojírenství a matematika (tzv. STEM).

Khan Academy zajišťuje volný přístup kohokoli nejen k video-tutoriálům, ale disponuje též zabudovaným procvičováním jednotlivých témat, jež je mapováno v duchu amerických národních standardů pro základní a střední školy. V systému je navíc zabudovaná též dokonalá analýza výukových výsledků (Vize daty řízeného školství). Salman Khan je mimochodem absolventem MIT a udržuje se svou alma mater poměrně blízké vztahy. Kromě jiného je častým řečníkem na akcích MITem pořádaných.

Za účelem vlastní prezentace této nové iniciativy a organizace tvorby byl zřízen specializovaný portál MIT+K12 a kanál YouTube. Tvorba videí je pro studenty MIT dobrovolná, ale i tak je zájem o pomoc žákům základních a středních škol značný. Do činnosti jsou zapojeni jako poradci samozřejmě též vyučující, kteří pomáhají jak s volbou témat, tak s ověřením správnosti obsahu. Videa mají rozsah typicky 5-10 min. Po schválení tématu mohou tvůrci získat na realizaci finanční i technickou podporu. Žáci, jimž je tato forma výuky určena, jsou vedeni k tomu, aby se k obsahu vyjadřovali. Mohou tak přispět ke zdokonalování příštích výtvorů. Celý projekt je navíc doplněn o různé aktivity, které posilují přímý kontakt tvůrců s příjemci – jako jsou výstavy ve školách, návštěvy s prezentacemi a diskuzemi apod.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.