Přečtěte si: Gazdík: Většinu agend ministerstva školství lze bez povšimnutí zrušit

středa 11. dubna 2012 ·

Ministerstvo školství je plné úředníků, kteří vymýšlejí zbytečnou byrokracii zatěžující učitele i žáky. Už proto by mohlo být nahrazeno podstatně menším úřadem. Myslí si to předseda poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Z článku Lukáše Beka v Týden.cz vybíráme:

Jak velkou úsporu by to znamenalo?


Teď po mně chcete něco, co nikdo přesně nepočítal. Já jenom vím, že úředníci na ministerstvu školství, zvlášť za éry Josefa Dobeše, bobtnali a bobtnají. Když si sečtete, kolik je celkem úředníků ministerstva školství a co tam vlastně dělají a řídí, tak já jsem si příliš nějaké významné činnosti nepovšiml. Alespoň takové, která by měla skutečný efekt pro školství. Učitelé jsou přetížení byrokracií. Zrovna ministerstvo školství je příkladem úřadu, kde se dělá, že se dělá, vymýšlejí se nové a nové byrokratické postupy, které k ničemu v reálném životě učitelů a žáků nevedou.

13 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 0:02  

Jasně Gazdíku, všichni zrušme všechno, vyhoďme všechny odborníky, vždyť je nepotřebujeme (jak říká první člověk MŠMT Němec), nikdo nepotřebuje konstruktivní výstupy pro koncepční práci, analýzy pro vzdělávací politiku, statistiku pro následný rozpočet, evaluační část pro to, abychom nevěděli o znalostech a kompetencích žáků vůbec nic.......zruště pane Gazdíku MŠMT, ušetříte možná miliardu ze státního rozpočtu. Ale všem rovnou řekněte, že z veřejných rozpočtů (kraje) se bude muset vynaložit okolo 5 miliard na ty samé agendy v jednotlivých krajích. Bez nich to nejde. Ale vy to pane Gazdíku zase zaonačíte a v TV to šalamounsky okecáte a využijete pouze stavu, že školství nemá ministra (bývalý byl blázen, toho nepočítám, to byl tragický sitkom) a zametete to pod koberec. Ale lidi ve vzdělávacím systému jsou docela naštvaní, tak si všichni tam nahoře dejte pozor, abyste nedostali na budku.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 0:07  

máte pravdu, vědí to politici? Jinak ten Dobeš s mnoha přezdívkami to fakt dopískal. už se ví, že kvůli jeho nepovedeným odkláněním peněz přijde ČR o 50 miliard Kč z Evropy?

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 9:14  

Mám obavy, že totéž by šlo říct o všech ministerstvech, ale odskáče to jenom školství, protože to je přece priorita!

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 9:28  

Pan Gazdík se předvedl jako pěkný primitiv. Ve skutečnosti MŠMT
a) dělá zbytečnosti nebo dělá věci krajně neefektivně (příkladem budiž doložkové řízení na učebnice, které se bůhvíproč vede jen vůči těm profesionálně vytvářeným a nikoli vůči těm nepoměrně dražším amatérským, a z hlediska úředníka MŠMT spočívá vlastně jen v přeposílání papírů mezi externími recenzenty a nakladatelem)
b) nedělá co má (například reálně použitelné vzdělávací standardy).
Zrušit ministerstvo školství je pitomost non plus ultra. Leda reorganizovat tak, aby se zabývalo opravdu jen vzděláváním a nespadali pod něj i vrcholoví, případně i výkonnostní sportovci se svými bůhvíjakými čachry. Jestli by mu něco pomohlo, tak ministr jen jako reprezentant politického programu, který je zrovna "u vesla" (když už to musí být) a důkladně odborně vybraný státní tajemník, schopný zastřešit věci, přesahující volební období (ve školství je to většina těch podstatných) a eliminovat nesmysly.
Jen na okraj poznamenávám, že právo na vzdělání je garantované ústavou a představa, že si ho v každé vsi a v každém kraji budou finacovat a realizovat po svém, je z úst poslance - ústavního činitele opravdu šokující. NIcméně co jsme si zvolili, to máme.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 9:34  

12. dubna 2012 0:02

Oddělit od MŠMT o nejrychleji vrcholový sport. Lidi, to je pijavice na n-tou.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 16:49  

Já si užívám klidné dny bez Dobeše. Ani mi nechybí, že nemáme ministra školství :-)

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. dubna 2012 v 17:19  

Napadlo mne zredukovat počet poslanců na čtyřicet jedna a senátorů na třináct.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 18:25  

Navrhuji sloučit mšmt s mpsv. Nemá to jistou logiku?!
Aspoň by už od počátečního vzdělávání od školky začal někdo přemýšlet, co bude člověk ve vzdělávání potřebovat po celý svůj profesní život až do důchodu. Bude se plánovat, jak udržet všechny lidi v pracovním procesu po dobu 50 let. Bude se muset plánovat a schvalovat tak jako za soudruhů. Mít nějaká čísla a vědět, kolik lékařů, učitelů, politiků, ... budeme do budoucna moci uživit.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:48  

Současné pokusy omezit funkce státu jsou vlastně anarchistickými pokusy o úplné zrušení státu. Vidím, že Bakunin získal v současné vládě národního rozkrádání významného spojence.

Zen řekl(a)...
12. dubna 2012 v 22:38  

Pro Anonymní z 12. dubna 2012 18:25: Jistou logiku to m, prirodazel stoji na presne sosolce. Zakladni problem je v tom, ze v praxi se pouzije cca 10% znalosti ze skoly. Ovsem u kazdeho jinych!

poste.restante řekl(a)...
13. dubna 2012 v 0:27  

Přidávám se k návrhu kolegy Blahy, sloučit MŠMT s Ministerstvem obrany.

1. Lidé s vojenským výcvikem budou zanedlouho ve školství potřeba.
2. Už za Marie Terezie učili vojenští vysloužilci, takže je to vyzkoušené.
3. Vláda by mohla učitelům dát všechno rozkazem a nikdo by nesměl remcat.
4. Přebujelé školy by šlo zrušit stejně snadno, jako bývalá kasárna.
5. Lokální přebytek či nedostatek učitelů určité aprobace by se řešil "převelením" na jiné pracoviště v jiné "posádce".
6. Učitelé by na oplátku získali právo na výsluhu a většina by si platově polepšila.
7. Inspirovat bychom se mohli jak v Suvorovských vojenských učilištích, tak i ve West Pointu, takže i politici by mohli být spokojeni bez ohledu na stranickou příslušnost.

Pytlik Blaha řekl(a)...
14. dubna 2012 v 11:24  

Výborně, pane poste.restanta, výborně.
Šel byste mi případně za styčného důstojníka pro komunikaci s Hradem?

6. Učitelé by na oplátku získali právo na výsluhu

Na páteční konferenci čmos pš "Co chceme" zaznělo, že tento požadavek je nerealizovatelný napříč politickým spektrem.
Tak není všem dnům konec.

A za osmé - ředitel by se musel při špatných výsledcích žáků školy ve srovnávacích testech, popřípadě v jednotných maturitních zkouškách zastřelit.

poste.restante řekl(a)...
15. dubna 2012 v 1:29  

Šel byste mi případně za styčného důstojníka pro komunikaci s Hradem?

Beru.

ředitel by se musel při špatných výsledcích žáků školy ve srovnávacích testech, popřípadě v jednotných maturitních zkouškách zastřelit.

To by udělal jen ředitel, který by měl důstojnickou čest. A takových ani v současné armádě není mnoho.
Holt nejsme Japonsko.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.