Martin Rychlík: Ministerstvo školství potřebuje „odveverkovat“

čtvrtek 19. dubna 2012 ·

Dva výrazní kritikové úřadu upozorňují, že v úřadu stále rozhodují lidé, kteří úzce spolupracovali s Josefem Dobešem.

Brzy uplynou tři týdny ode dne, kdy ministr školství Josef Dobeš skončil v úřadu. Ačkoli v politických turbulencích posledních hodin není obsazení postu pro ministerského předsedu prioritou číslo jedna, nemělo by být opomíjeno ani v úvahách o možném budoucím vládním uspořádání s ex-veverkami v týmu. Prozatímním pánem úřadu je 1. náměstek Ladislav Němec, Dobešův přítel ze studií, jenž dle informací ČESKÉ POZICE údajně dostal „vzrušující“ nabídku vstoupit do Věcí veřejných. Zřejmě ji odmítl.

V tíživé situaci pro české školství se ozvali dva výrazní kritikové ministerstva, na němž Dobeš rozvařil nynější bramboračku. Nebývale ostrý komentář napsal ve středu Janek Wagner, šéfredaktor odborného serveru Česká škola. Věnuje se především osobě Jiřího Nantla, o němž se spekuluje, že by i v případě Nečasova vládnutí s odpadlíky kolem Karolíny Peake mohl školství řídit.(...)

Malá partyzánská výzva do Karmelitské
Před týdnem vyslal do úřadu svou (zřejmě již finální) mailovou e-bombu také někdejší vysoký úředník MŠMT Martin Odehnal v návaznosti na rychlý odchod „poradce“ Josefa Dobeše. „Ponurá estráda tím (doufejme) pro tuto chvíli skončila, naše práce rozhodně nikoli. Odchod jedné přízračné osoby ze scény může jen sotva zamaskovat skutečnost, že je MŠMT ,díky´ ní nadále zapleveleno lidmi, kteří se na devastaci úřadu tak či onak přeochotně podíleli,“ píše loni odejitý Odehnal.

Vyzývá zaměstnance k odboji. „Pokud má existovat nějaká šance na to, aby se MŠMT jednou mohlo opět stát institucí nejen funkční, ale i takovou, kde by se slušní, odborně zdatní lidé nemuseli stydět pracovat, bude zapotřebí pomoci každého z vás, na koho se uvedená charakteristika vztahuje. Shromažďujte prosím nadále co nejdůkladnější evidenci o všech nepravostech, ať už se týkají personalistiky, ekonomiky či oblasti veřejných zakázek, a to včetně konkrétních jmen jejich aktivních aktérů,“ dodává bývalý pracovník kabinetu.


Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

35 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 11:51  

No, dobre ze "odveverkovat" je v uvozovkach, protoze rada Dobesovych vlezdoprdelistu a zlodeju je z jinych stran. Namatkou mestsky straznik Zaoralek, bordelmama Podubecka, Kantor, Krejza atd z ODS, z toho prvni tri pod rizenim kmotra Kantora starsiho z Prahy 6, ze.

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 11:53  

Zrušte to ministerstvo celé, jak chce Gazdík. Zajímalo by mě, jak se na jeho návrh dívají učitelé...

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 15:14  

Už delší dobu mám pocit, že je úplně jedno, která strana ministerstvo "drží", ale že jde v podstatě o něco úplně jiného - jak jinak si vysvětlit, že nikdo nenaslouchá odborníkům povolanějším, než jsou ti naši, kteří VARUJÍ před celoplošnými testy, zatímco naši "odborníci" chtějí celoplošné testy od r. 2016 uzákonit?! (viz článek HN http://hn.ihned.cz/c1-55459140-alison-gilmore-plosne-testy-zakum-v-uceni-nepomuzou)

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 18:09  

to 15:14

Proč by měly testy pomáhat žákům v učení?
Od toho jsou snad učebnice, sešit, tabulky, mapy, domácí úkoly, občas máma nebo táta. A učitel. Případně kamarád.

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 21:04  

Opravdovou chuťovkou jsou srovnávací testy pro žáky devátých tříd. Již v dubnu bude většina z nich vědět, zda byli přijati na SŠ. Při nadbytku volných míst na SŠ je to pro ně jasná zpráva. Je více než jasné, že srovnávací testy ( pokud je vůbec vyplní ) zvládnou metodou piškvorek. Ono jim za nevyplnění nic nehrozí, nic jim nehrozí ani za to, že vše úmyslně vyplní špatně. Jakou mají motivaci ? Většina z nás by se na srovnávací testy poslední měsíc školní docházky dozajista vykašlala také. Tím jsem jen chtěl jen říci, že odvolání Dobeše se odstranilo pouze 1% problémů na MŠMT."Karavana" jede tedy i nadále špatným směrem. Čistka je a bude nutná, brání tomu předseda vlády ?

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 22:47  

Bylo nebylo, nedávno tomu bylo, byl jeden učitel, jedna třída, jeden ředitel a jeden dementní rodič. Dementní primitivní rodič si přišel postěžovat k panu řídícímu, že na jeho nevychovaného spratka si pan učitel zasedl a dává mu zlé známky. Pan ředitel se zastane žáka, rodiče a s učitelem si všichni vytřou zadek. Učitel brzy pochopí, že výuka a znalosti jsou naprosto nepodstatné. Nejpodstatnější je ředitelovo koryto a s tím související dostatek žáků a spokojenost rodičů. A tak se pan učitel přizpůsobil. Stal se z něj vzorný učitel. Sice nic nenaučil, ale všichni si mohli v klidu dál hnít. A pak příjde Dobeš a chce zjistit, proč jsou žáci dementní... Řídícímu se začnou lepit půlky, učiteli začne cvakat svěrač a rodiče začnou skřípat zubama.... tak krásně se tu hnilo, a on to ten Dobeš všechno pokazil...

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 22:54  

Testy 5/9 nebudou srovnávací, ale ověřovací.

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2012 v 22:59  

Hezká pohádka.
Škoda jen, že tomu tak nebylo.

Nikdo totiž nechtěl nic zjišťovat a nikdo se učitelů na nic neptal.
Přišel pán, který zaměstnal pár kamarádů, nechal se vyfotit, asistentce napsal o Silvestru diplomku a vyplatil odměny.
Měl vlastní představy a realita jej nezajímala. Místo řešení věcných problémů začal vymýšlet smlouvy s rodiči, zákazy sexuální výchovy a jiné blbosti. Pak začal produkovat nápady, které vzápětí odvolával.
Těsně před tím, než byl pro neschopnost odvolán, odešel jako "hrdina" středem.

Jediné, co nechápu, je tahle vytrvalá PR aktivita. Vždyť je to vyplýtvaná energie, ne?

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 23:31  

Nevím, pane poste.restante, jestli nejste taky něčí PR aktivista, když všude vidíte strašidla. A asi byste byl překvapený, kolik lidu učitelského bývalého ministra uznávalo. Na mě dělal dojem člověka,kterému jde o školství a dělal pro ně maximum - s tou snahou to zřejmě přehnal. U nás se musí pomalounku, polehounku, padesátkrát hlasovat, pak se radit, zase hlasovat.... a že je školství v řiti je vedlejší.
Bohužel nad všemi snahami zase zvítězilo politikaření, škoda.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2012 v 0:13  

Nijak nezpochybňuji, že mohl exministr Dobeš některým učitelům imponovat. Jen jsem takového ještě osobně nepotkal. A to myslím vážně.

Jediné, za co jej někteří kolegové ocenili, že spustil, konečně, státní maturity. S tím částečně souhlasím, i když realita ukázala, jak moc byl tento projekt nepřipravený.
Pokud na Vás působil dojmem, že mu šlo o školství, jak vysvětlíte jeho pochybné prodlužování akreditací?
Jeho snahu zlikvidovat regionální školství naprosto nesmyslným modelem financování?
Pokusy o vyvedení peněz z EU projektů pro tisková média?
Zrušení věkového automatu, bez odpovídající náhrady jiným systémem?
Jeho naprosto chaotické řízení resortu a personální politiku?
Atd.
Nezlobte se, ale snaha nestačí.
Znáte určitě to rčení o "iniciativním blbci"?

Nevidím nikde strašidla.
Jen se tady pravidelně objevují příspěvky jednoho Anonymního, které takovým dojmem jednoznačně působí. Kromě toho je všeobecně známo, že VV si platily squadru internetových diskutérů.
Mne neplatí nikdo, ale dokázat Vám to nemohu. Je to věcí důvěry.

Víte, všechno by bylo jednodušší, kdyby se alespoň ti Anonymové, kteří sem přispívají častěji, zkusili podepsat. Je docela obtížné se v příspěvcích orientovat. Vždyť ani není nutné si zřizovat účet. Kolega ignorant to tak dělá a nemá s tím problém.

No a to, že politici nejsou schopni předložit dlouhodobou a konsensuální koncepci a jak moc to školství škodí, to jsme tu řešili mnohokrát.
Měli bychom to udělat sami.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 6:52  

on to ten Dobeš všechno pokazil...

No ano, ono je nanejvýš dementní již to, že testy se mají psát na konci května a na začátku června a přijímací řízení probíhá fakticky v dubnu. Proboha, co chcete srovnávat u pubertálních dětí v tomto termínu ? Vím co říkám, polovinu úvazku mám na ZŠ a druhou na průmyslovce. Ti mladí rozverní pubertální človíčkové evidentně narazí až v prvním ročníku SŠ. V Anglii v jistou dobu udělali srovnávací testy a vytvořili žebříčky škol. Víte proč to již dále nedělají ? Skoro se jim rozpadlo regionální školství. Máme opakovat stejnou chybu ? Ignorant

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 6:57  

"kolik lidu učitelského bývalého ministra uznávalo."

Zajímavé ! Kde prosím se nalézají tito kolegové ? Nejde náhodou jen o pár ředitelů a zástupců škol s tou správnou politickou průkazkou ? V současnosti mám 68 kolegů na dvou školách. Nemohu Vaši informaci potvrdit, ani jeden z nich není příznivcem Dobeše !Ignorant

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 9:59  

Především je třeba odrychlíkovat Českou školu.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 10:58  

Ad 0:13
"Jediné, za co jej někteří kolegové ocenili, že spustil, konečně, státní maturity"

Ano, tak to říkají média, většinou. Já zase znám ze svého okolí samé odpůrce státních maturit. A co teprve studenti - 90% jich proti SM je schopno stávkovat... Podobně jako odmítání školného i zápisného, každý tvrdě brání jen své vlastní zájmy. Totéž studenti práv z Plzně. Kdo že má pravdu? Vy to víte? Vždyť to neví ani soudy v mnoha případech.

Vůbec se mi nelíbí politické stupidní diskuse a příspěvky na tomto serveru. Občas se ozvu, když už jedna strana křičí tak, že to přesahuje přijatelné meze komunikace. A proč se mnozí z anonymů nepodepisují? Protože ti, kdo jdou názorově mimo zdejší hlavní, kvasiodborářsky vystupující skupinu v čele s šéfredaktorem, jsou zesměšňováni a napadáni. Ačkoli nejsme žádní píár, tedy já rozhodně ne.
Jo a mimochodem, píšete, že véčkaři (k nimž ani náhodou nepatřím) mají sqadry píáristů. Zapomínáte, že ještě víc jich mají ostatní strany, hlavně ty velké, co mají spoustu másla na hlavě.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 11:47  

Nechte uz Dobese Dobesem, ted je dulezitejsi, ze na ministerstvu stale zustala ta jeho squadra neschopnych a hloupych zlodeju. Odesel v podstate jen Dobes, vse ostatni zustalo pri starem a je v podstate jedno, jestli tam Dobes je nebo ne. Takovy Nantl, co znicil odbor vysokych skol a Dobes mu jen malou chvili pred svym padem udelal trafiku namestka s asi tremi podrizenymi, to je maso. Nebo treba ruzni Zaoralci a Podubecke, u kterych neni dosud jasne, jestli umi aspon psat a znaji abecedu...
Dokud tito lempli nezmizi, nic se nezmeni...

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 12:47  

Pro Ignorant, 20. dubna 2012 6:52:

Vy jste buď úplně pomatený, nebo cíleně lžete: „V Anglii v jistou dobu udělali srovnávací testy … skoro se jim rozpadlo regionální školství.“.

Jaká je pravda: Anglie a Wales testy dělávali souběžně. Pak je Wales přestal dělat a výsledky velšských žáků ve srovnání s anglickými dramaticky, D R A M A T I C K Y , propadly.

Cituji:

„Výsledky:
Výzkum přináší systematický, silný a významný důkaz, že zrušení testování a srovnávacích tabulek významně snížilo výkonnost škol ve Walesu.
Testování škol nemá vliv na segregaci škol vyplývající ze socioekonomického rozdělení a schopností žáků.“

Odkaz je zde: http://www.msmt.cz/file/13971

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 16:40  

pro 12:47
Prohlášení ministerstva (bráním se označovat je za naše) už neberu vážně, neboť jsou účelová. Přečtěte si raději toto: http://www.online.muni.cz/vedaavyzkum/2637-plosne-testovani-nasobi-socialni-nerovnosti.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 16:59  

Budu-li chtít prokázat, že plošné testování dětí násobí pravděpodobnost výskytu falešné březivosti u psích fen v majetku těchto žáků, pak to s největší pravděpodobností prokážu. O výzkumech pro čárku za vědu a výzkum na NAŠICH univerzitách si nechte vyprávět. A speciálně pak u jevů sociologických!

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 18:07  

No zejmena to Brno, vzdyt to je odpad, 60% vyzkumu v Ceske republice se dela v Praze a temer veskery vyzkum svetove srovnatelny.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 18:17  

Zajímalo by mě, z jakých údajů vychází Vaše tvrzení. Pokud nemáte podklady, mlčte, anonymní z 18:07! Já mám např. toto: http://zpravy.ihned.cz/cesko-skolstvi/c1-54715720-o-pozici-nejlepsi-fakulty-sociologie-se-letos-deli-praha-s-brnem

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 21:13  

20. dubna 2012 18:17

No tak budto to nechapete nebo
umyslne mlzite...

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2012 v 22:37  

20.4 10:58
Diskuse pod články slouží k diskutování. Tedy vyslovení názoru a jeho případné argumentační obhajobě. Pokud se Vám zdají někdy ostré, pak bych Vám přál číst diskuse na "staré" České škole s nickem Parabellum a spol. I Simona CARCY dříve přispívala častěji a nenechávala na kantorech nit suchou. Ale já rád přiznávám, že mne jejich výpady přinutily se zamyslet, a buďto svůj postoj také pořádně odargumentovat, anebo někdy i uznat jejich díl pravdy.

Že každý brání své zájmy, to je přirozené. Ale existují také zájmy společné celému obyvatelstvu. Třeba aby absolventi VŠ dostávali diplomy za skutečné studijní výsledky a nikoliv jako v Plzni, svého času. Tento veřejný zájem má chránit právě Akreditační komise. Když pak AK odebere akreditaci škole, kde studuje ministrova asistentka a ministr "kupodivu" akreditaci neodejme, myslím, že další diskuse postrádá smysl.

Školné či "zápisné" to je politikum, tedy věc veřejné diskuse a následného hlasování parlamentu. S tím nemají soudy co dělat.

Mimochodem čtete nepozorně. Nešlo o to, že VV mají své PR pracovníky. To mají všichni.
Ale pouze o VV je známo, že platily diskutéry, aby na internetu vytvářeli "nezaujatý" a "objektivní" pozitivní obraz. Tedy cílená manipulace.

Jaký rozdíl je pak mezi "zesměšňováním a napadáním" příspěvků podepsaných a nepodepsaných, to mi jaksi není jasné.

Závěrem: Podle mne už (zatím) další debaty o exministrovi Dobešovi opravdu nemají smysl. Mlátíme zbytečně slámu z loňské sklizně.

poste.restante řekl(a)...
20. dubna 2012 v 22:47  

Anonymním 12:47 - 21:13

1. Odborník je vždycky jen z velkého města. Čím větší město, tím větší odborník.

2. Objektivní a relevantní jsou vždy jen takové statistiky a výzkumy, které podporují ten správný názor. A to je ten můj. (Ne můj, ale Váš.)

3. Všechny výzkumy a statistiky, které Váš názor nepodporují dělali diletanti a hlupáci, kteří problematice vůbec nerozumí.

Anonymní řekl(a)...
21. dubna 2012 v 8:00  

20. dubna 2012 12:47

Angličtí učitelé jsou lháři ? Tuto informaci poskytli přímo při prezentaci projektu Comenius a to v březnu tohoto roku. Vytvoření veřejného žebříčku úspěšnosti škol vedlo k takovému rozkolísání, že tuto chybu již nikdy neopakovali. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
22. dubna 2012 v 18:47  

Odveverkovat, ale predevsim odnantlovat, odzaoralkovat, odkantorovat, odpodubeckovat atd...

Zen řekl(a)...
23. dubna 2012 v 0:29  

2 poste.restante
Technicka: Informaci o placenych diskuterech VV mate z MF Dnes nebo i nejakym zpusobem nezavisle potvrzenou?
Ja jen, ze tenhle platek se az podezrele moc angazoval proti VV ... Ostatne to potvrzovala i jista Koci :-)

Zen řekl(a)...
23. dubna 2012 v 0:36  

2 Ignorant:
Je Vam jasny rozdil mezi kodlivosti testovani a nebezpecim desinterpretace vysledku (zejmena ve forme verejneho zebricku)?

poste.restante řekl(a)...
23. dubna 2012 v 1:40  

Zen.
Pokud se ptáte, zda jsem se s placeným diskutérem z VV osobně setkal, či alespoň virtuálně, pak nikoliv.

Čerpám jen z veřejných zdrojů, ale nebyla to jen idnes, ale i např. Česká televize.
Mám za to, že média si své informace ověřují. :-)
Pokud vím, použití tzv. "guerilla marketingu" formou ovlivňování diskusí potvrdila i bývalá manažerka public relations VV.
A naopak nikdo z VV tyto informace nepopřel.

Chcete snad Vy tyto informace zpochybnit?

Anonymní řekl(a)...
23. dubna 2012 v 13:23  

Zen23. dubna 2012 0:36
Školství není sportovní podnik, protože nelze srovnávat a vytvářet první až 3859 místa a nějaké pochybné žebříčky. Každopádně naše škola ( myslím že je jich většina v ČR ) si dávno zpětnou vazbu uvědomila. Testy jsme dělali a děláme. Mám však představu, že za vším stojí pochybné úspory ve školství. Ignorant

Zen řekl(a)...
24. dubna 2012 v 0:46  

2 poste.restante: No, skoro bych se vsadil, ze CT to uvadela slovy "Denik MF Dnes uvedl ..." :-)

A co se tyka overovani faktu v mediich, to je jiz davna minulost. Dnes plati pouze rychlost :-(

Zen řekl(a)...
24. dubna 2012 v 0:56  

No vidite. A prave pred zverejnovani zebricku ucitele z Anglie varovali. Na zaklade vlastnich trstnich zkusenosti. Tam prave byly zebricky verejne a rodice se, vcelku pochopitelne, o dalsi informace jiz nezajimali. Jednoducha uvaha - skola "na chvostu"=spatna skola. Vliv dalsich faktoru, skolou neovlivnitelnych, byl bran v potaz jen odborniky. Jenze rodice jaksi odborniky nejsou a dochazelo k hromadnemu exodu.

Mimochodem, tohle je krasny priklad toho, jak se da lehce deformovat pravda, aby poslouzila necim zamerum (nemam na mysli Vas, ale toho, kdo vyrobil zpravu z prezentace projektu Comenius).

poste.restante řekl(a)...
24. dubna 2012 v 1:08  

Zen
Myslím, že rizika a důsledky tvorby "žebříčků" jsou nám, lidem z oboru, vcelku jasná.
Teď už jen, jak to zkusit vysvětlit politikům. Mají totiž neskutečnou tendenci k sebestřednosti, která je nutí každou blbost vyzkoušet na naší kůži.

Ještě k těm diskutérům. To, co píšete je možné, ale bývá zvykem, že první, kdo informaci zveřejní, ji mívá ověřenou. Nemám důvod myslet si něco jiného.
Opakuji. Informaci o placených diskutérech potvrdily zdroje z VV a představitelé VV ji nepopřeli.
Chcete ji popřít Vy?
Víte více, nežli my ostatní?
Já jen, že bych se nerad zbytečně blamoval, tak se raději ptám.

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2012 v 21:05  

Informaci o rozbíječích diskuzí svého času uvedla dokonce ČT. Potom se několik týdnů nic nedělo. Až vše utichlo, tak to začalo nanovo. Dokonce se tam mluvilo o najatých brigádnicích.Na provokatéry, donašeče a kolaboranty jsem mimořádně citlivý. Jenám podvědomě a impulzivně jako Topolánek, Kalousek,.. rozbitý nos je to nejmenší. Ignorant

Zen řekl(a)...
25. dubna 2012 v 1:25  

poste.restante:
Zpravu o placenych diskuterech nechci ani popirat, ani potvrzovat - nemam jine informace, nez z medii.
Jen konstatuji, ze MF Dnes se v tomto ohledu da verit zhruba stejne jako Skarkovi a Koci ...

Zen řekl(a)...
25. dubna 2012 v 1:26  

Ignorant: Na me to radeji nezkousejte, vypestovane reflexy ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.