Na ministerstvu školství se bude diskutovat o výchově k národní hrdosti

čtvrtek 19. dubna 2012 ·

Chaos kolem Věcí veřejných zakrývá nebezpečí procesů, které beze změny probíhají na ministerstvu školství.



Odchod ministra školství Josefa Dobeše neznamená změnu v rozhodování a způsobu práce ministerstva. Odchod mediálně hlučného ministra znamená jediné. O tom, co se na tomto úřadě děje, jen mnohem méně víme. V mnoha případech to znamená riziko zásadních a obtížně napravitelných změn v našem vzdělávacím systému.

Jedním z příkladů je kvapné vyhlášení diskusí k revizi Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV), o němž až donedávna odmítalo ministerstvo podávat jakékoli informace. EDUin v koalici s dalšími neziskovými organizacemi několik měsíců žádal o jasné informace, jak by měly změny v RVP ZV vypadat a jaké bylo politické zadání pro jeho úpravy. Ministerstvo školství zareagovalo velmi všeobecnou odpovědí až ve chvíli, kdy Koalice k RVP požádala o odpověď v rámci zákona o svobodném přístupu k informacím (odpověď ministerstva najdete ZDE).

V úterý 17. dubna zveřejnilo MŠMT na svých stránkách pozvánku na sérii diskusních seminářů k revizi. Každý ze 17 seminářů je dvouhodinový a je určen pro učitele základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií. Je třeba se registrovat do pátku 20. dubna, tedy za pouhé tři dny. Šance, že se o této pozvánce učitelé včas dozvědí, je tedy velmi malá. Širší odborná veřejnost nebyla pozvána vůbec.

Hrozí tedy, že zásadní změny ve vzdělávacím programu budou přijaty bez faktické diskuse, s argumentem, že diskuse proběhla a byl o ni ze strany učitelů malý zájem. Mezi diskutovaná témata přitom budou patřit i velmi sporné body revize, jako je třeba povinné zavedení etické výchovy, výchovy k národní hrdosti a naopak omezení sexuální výchovy.

Tomáš Feřtek, tiskový mluvčí EDUin, řekl: „Problém s revizemi rámcových programů je jen jeden z mnoha. Procesů, které běží tak, jak je nastavil ještě ministr Dobeš, je na ministerstvu víc, ať už jde o vzdělávací standardy, státní maturity, plošné testování nebo tolik diskutované evropské projekty. V mnohých případech hrozí, že dojde k zásadním pochybením, za něž fakticky nikdo neponese politickou odpovědnost. Proto je tak důležité, aby bylo prázdné místo ministra obsazeno co nejdříve, pokud možno někým mimo okruh hroutících se Věcí veřejných.

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 11:04  

Bohuzel vsichni Dobesovi neschopni oblibenci jsou stale na miste a tak se proste krade dal... Dobesovi to musi naramne vyhovovat, sam ma relativni klid, vytvari jen kourovou clonu a to poskytuje klid vsem jeho zlodejum

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 15:17  

Vážený pane, tady už nejde zdaleka jenom o krádeže financí. Tady se jedná o mnohem víc - krádež svobody!

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 21:07  

Národní hrdost ?
Ony existují osnovy jak krást, podvádět, tunelovat, odklánět,lhát, neplatit daně,... ? Není čím se chlubit !

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 21:50  

Být Čechem začíná být v zahraničí ostuda. Někdy to vypadá na emigraci z této společnosti podvodníků a lhářů .

Anonymní řekl(a)...
19. dubna 2012 v 22:14  

Čéčé, předchozí ministři kradli jak straky a nikomu to nevadilo... protože se vůbec ale vůbec nezajímali o stav českého školství. Ale Dobeš, panečku, ten si dovolil hodně... dovolil si testovat, jak pančitelky, pančitelé a páni řídící pracují... Nojo, ani páni rodičové neradi slyší, že jejich dítka jsou hloupé trupky. A tak se obec učitelská vyjímečně shodla s obcí rodičovskou a všichni začali svorně hýkat nesmysly o ministru Dobešovi.

poste.restante řekl(a)...
19. dubna 2012 v 22:47  

Nevzpomínám si, že by mne někdo testoval. Tedy ani pan Dobeš.

Jinak se už touto personou nepovažuji za nutné zabývat.
Dokud nám k tomu zase nezavdá příčinu.

Blbostmi a vyhozenými penězi, či přímo rozkrádáním ze strany jiných ministrů jsme se tu zabývali i v minulosti.
Diskuse o nesmyslných rozhodnutích ministrů(yň) Lišky, Kopicové, nebo té Jihočeské matky, jejíž jméno už jsem zapomněl, jsou dohledatelné v archivu.

Anonymní řekl(a)...
20. dubna 2012 v 7:03  

19. dubna 2012 22:14

Hele Josef, neblbni, už nejsi ve vedení ! Jinak kradlo se, to máte pravdu, ale co s těmi zloději, odkloňovači, tuneláři,...lháři udělaly vlády, dejme tomu, za posledních 6 let ? Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.